IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 21-Jan-2019 Shift-3 (General Science)

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 21-Jan-2019 Shift-3
(General Science)

Q1. ________is the distance from the pitch circle to the bottom of the tooth space in a gear.

a. Dedendum
b. Hub
c. Bore 
d. Addendum 

Q2. Which of the following substances has the highest density?

a. Copper 
b. Mercury 
c. Iron
d. Gold 

Q3. Find the velocity ratio of a pulley system if it has an efficiency of 50%. It lifts a load of 250N on applying an effort of 100N

a. 10
b. 7.5
c. 5
d. 2.5

Q4. Find mass (in gm) of a gold coin of radius 2 cm and thickness 0.05 cm. (density of gold 19.3 gm/cm³)

a. 12.1
b. 0.06
c. 0.03
d. 6.1

Q5. A/an ______is an inclined edge that is NOT at a right angle to the joining surface 

a. Bevel
b. Ogee
c. Bullnose
d. Dupont

Q6. Rearrange the parts of the sentences in order to form a meaningful English sentences.

Till a few years back, I used
X-used to intermingle with literature and humanism 
Y-to admire at the great and insightful language used in 
Z-some of the judgements of the higher judiciary, where law

a. ZYX
b. XZY
c. YXZ
d. YZX

Q7. Two resistors of R Ω and 20Ω are connected in parallel to get an effective resistance of 15Ω . Find R.

a. 30
b. 60
c. 50
d. 40

Q8. The circumference of a planet is 36,000 km. If the planet makes no other movement and makes 20 hours for one complete rotation, what is the speed of a point on its equator?

a. 200 m/s
b. 400 m/s
c. 300 m/s
d. 500 m/s

Q9. -200° Celsius = _________ Fahrenheit

a. -392°
b. -328°
c. -73°
d. 73°

Q10. If 2.5 L of hot water at 85° C is mixed with 4.5 L cold water then the temperature of the cold water rises by 15°C when equilibrium is reached. Find the initial temperature (in °C) of the cold water assuming no heat is lost.

a. 15
b. 25
c. 43
d. 48

Q11. Which of the following is the correct relation between potential difference ‘V’ across a metal wire of resistivity ‘p’ length ‘L’ and area of cross section ‘A’ through which a charge ‘Q’ flows in ‘t’ seconds?

a. VpQ = AtL
b. VQt = ApL
c. VLt = AQp
d. VAt = QpL

Q12. Siemens is the unit of _______.

a. Permeability 
b. Electric conductance 
c. Watt per steradian 
d. Permittivity 

Q13. A body of mass 60 kg weighs 222 N on mars. What is the acceleration due to gravity (in m/s²) on mars?

a. 13.32
b. 4.9
c. 19.8
d. 3.7

Q14. If a box of mass 25 kg is pushed 15 m by a force of ‘F’ N, work done in the process is 480 J. Find F:

a. 32
b. 25
c. 50
d. 16

Q15. Specific heat capacity of lead is 125 Jkg ̄1K ̄1. If the temperature of a block of 250g of lead rises by 10°C on absorbing 5kJ of heat, then find its heat capacity.

a. 325 Jkg ̄1 K ̄1
b. 250 JK ̄1 K ̄1
c. 500 JK ̄1
d. 200 JK ̄1

Q16. Find the velocity ratio of a pulley system if it has an efficiency of 50%. It  lifts a load of 250 N on applying an effort of 100 N.

a. 5
b. 10
c. 7.5
d. 2.5

Q17. ______is the fibre remaining after the extraction of the sugar-bearing juice from sugarcane.

a. Bagasse
b. Compost 
c. Cullet
d. Forage

Q18. The apparent mass of piece of metal when fully immersed in water is 60 gm. If the relative density of this metal piece is 2.5, find its actual mass (in gm)?

a. 300
b. 100
c. 400
d. 40

Q19. _______affects the atoms in living cells and thereby damages their genetic material (DNA).

a. Chloroform
b. Chlorinated water
c. Ionising radiation 
d. Benzene vapours 

Q20. The notation Ø7 means _____.

a. Radius 7 units 
b. Diameter 7 units 
c. Length of edge 7 units 
d. Depth of wall 7 units 

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

Q21. Find the work done (in joules) in moving a charge of 1.6 coulombs across 0.8 V.

a. 2.56
b. 2
c. 1.28
d. 0.5

Q22. The efficiency of a pump is 50%. It lifts 2 tonnes of water by 60 m in 20 minutes. Find the input power(in KW) of the pump.

a. 1
b. 2
c. 4
d. 3

Q23. In the following question, which set of letters will logically the below series when the letters in the set are placed in the gap sequentially from left to right.

a. Bbyyb
b. Bybyb
c. Bbyyc
d. bbxyc

Q24. The specific latent heat of fusion of lead is 23 Jg ̄1. Find the mass of a piece of lead if it releases 2116 J of heat when it freezes at its freezing point of 327°C.

a. 62
b. 460
c. 92
d. 600

Q25. The weights of 3 boxes are 4, 5 & 11 kilograms . which of the following CANNOT be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes?

a. 15
b. 16
c. 20
d. 17

Q26. A/AN_____is a special high-speed storage mechanism.

a. Board 
b. Cache 
c. Host 
d. Interface

Q27. The ratio of the shorter side of an A4 sheet to the longer side of an A3 sheet is _____.

a. 1 : 4
b. 1 : √2
c. 1 : 1
d. 1 : 2

Q28. A/an______circle is a circular line on a drawing containing the centres of holes about a common centre.

a. Peripheral
b. Axis 
c. Concentric
d. Bolt 

Q29. Find the volume (in cm³)of piece of metal of density 5000 kg/m017³ and which weighs 10.8 N.(use g = 10m/s²)

a. 540
b. 216
c. 54
d. 21.6

Q30. By how many degrees celsius should an 800 g calorimeter made of aluminium be heated so that it absorbs 43.2 kJ of heat? Specific heat capacity of aluminium is 0.9 jg ̄1 k¯1.

a. 60
b. 67.5
c. 120
d. 42.5

Q31. A/AN _____is a pointing and drawing device shaped like a pen. It is used on a touch screen.

a. Stylus
b. Index
c. Flag
d. Cursor 

Q32. Which of the following gases NOT a major greenhouse gas that causes climate change?

a. Carbon monoxide 
b. Methane 
c. Nitrous oxide 
d. Carbon dioxide 

Q33. A car of 500 kg mass has a kinetic energy of 64 kJ. Find its speed (in m/s).

a. 16
b. 32
c. 48
d. 64

Q34. A uniform meter scale weighs 75 g. It is provided at the 50 cm mark. A 40g mass is placed at the 20 cm mark and a 50 g mass is placed at the 90 cm mark. Where should a 20 g mass  be placed so that the scale is in equilibrium?

a. At the 46 cm mark 
b. At the 96 cm mark 
c. At the 4 cm mark 
d. At the 54 cm mark 

Q35. Coffee, spinach, onions and tea in our diet mostly provide us with the following elements as food?

a. Chloride 
b. Sodium 
c. Fluoride 
d. Iodine 

Q36. A common drug in a first aid box is Ibuprofen. When should Ibuprofen be taken?

a. To treat pain, fever and inflammation 
b. To ease indigestion and heartburn
c. To aid in clotting of blood 
d. To bring relief from asthma 

Q37. Find the current (in mA) flowing through a wire of resistance 25 kΩ when a potential difference of 12.5 V us applied across it.

a. 0.2
b. 5
c. 2
d. 0.5

Q38. Watt/steradian is the unit of _______.

a. Electric conductance 
b. Permeability
c. Permittivity 
d. Radiant intensity 

Q39. The electric _____ between two points in an electric circuit carrying some current is the work done to move a unit charge from one point to the other.

a. Current 
b. Potential difference 
c. Resistance 
d. Charge 

Q40. A uniform meter scale weighs 50g. It is pivoted at the 70cm mark. Where should a 40 g mass be placed so that the scale is in equilibrium?

a. At the 25 cm mark
b. At the 45 cm mark
c. At the 5 cm mark
d. At the 95 cm mark

Study Kit for RRB ALP (Loco Pilot) Exam

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page

Answer:-
1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (c)
11. (b) 12. (b) 13. (d) 14. (a) 15. (c) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (b)
21. (c) 22. (b) 23. (b) 24. (c) 25. (d) 26. (b) 27. (d) 28. (d) 29. (b) 30. (a)
31. (a) 32. (c) 33. (a) 34. (a) 35. (c) 36. (a) 37. (d) 38. (d) 39. (b) 40. (d)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in