IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 29/03/2016 Shift -1) - Mathematics

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 29/03/2016 Shift -1) - Mathematics

Q1. At a telephone exchange, three phones ring at intervals of 20 sec, 24 sec and 30 seconds. If they ring together at 11:25 a.m, when will they next ring together?

a. 11:29 a.m.
b. 11:27 a.m.
c. 11:51 a.m.
d. 12:29 a.m.

Q2. Fill in the blanks: sinA = x_____cosA

a. Sin A
b. Tan A
c. Cot A
d. Cos A

Q3. Azhar can complete a journey in 10 hours. He travels the first half of the journey at a speed of 21km hr. and the balance at 24km hr. Find the total distance in km?

a. 234
b. 225
c. 224
d. 232

Q4. Smita can finish a work in 12 days and same can finish the same work in 9 days. After working together for 4 days they both leave the job. What is the fraction of unfinished work?

a. 2/9
b. 7/9
c. 2/9
d. 1/4

Q5. If x is a prime number, LCM of x and its successive number would be

a. X
b. X+1
c. X (x+1)
d. x/(x+1)

Q6. Find the value of: ((0.0112-0.0012)of 0.14+0.25×0.2)/(0.02×0.01)

a. 257
b. 25.7
c. 2.57
d. 0.0257

Q7. If 1/4th of the wall is painted blue, ½ is painted yellow and remaining 3 m is painted white, what is the length of the wall?

a. 10
b. 8
c. 16
d. 12

Q8. Gaeta weighs 11.235 kg. Her sister weighs 1.4 times her weight. Find their combined weight?

a. 15.729 kg.
b. 25.964 kg.
c. 26.964 kg.
d. 26.946 kg.

Q9. If angles of a quadrilateral are in the ratio 3:5:9:13, find the largest angle?

a. 165
b. 180
c. 156
d. 190

Q10. If cost price of 5 cars is equal to selling price of 4 cars. Find the percentage of profit or loss?

a. 10% Profit
b. 10% Loss
c. 25% Profit
d. 25% Loss

Q11. What smallest number should be added to the sum of squares of 13 and 14, so that the resulting number is a perfect square?

a. 17
b. 20
c. 11
d. 9

Q12. Find the mean of the first 6 prime numbers?

a. 14/3
b. 3
c. 41/6
d. 13/2

Q13. The perimeter of a triangle is 28cm. if the length is 5/2 times its breadth, find the length and breadth of the triangle.

a. 9 & 5
b. 10 & 4
c. 6 & 7
d. 11 & 3

Q14. The sum of two digits of a number is 10. If the digits are interchanged, then its value increases by IS . Find the number.

a. 46
b. 64
c. 19
d. 28

Q15. In an equilateral triangle ABC,D,E,F are the mid points of AB, BC and AC respectively. The quadrilateral BEFD is a

a. Square
b. Rectangle
c. Parallelogram
d. Rhombus

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. The ratio between the weights of gold and silver in an alloy is 17:3. If the weight of silver in the alloy is 2.7gm, find the weight of gold in the alloy?

a. 12.6 gm
b. 15.3 gm
c. 18 gm
d. 21.2 gm

Q17. Which single discount will be equal to two successive discounts of 12% and 5%?

a. 17%
b. 8.5%
c. 16.4%
d. 15.2%

Q18. Divide 13,680 in three part such that 1st part is 3/5th of the third part and the ratio between 2nd and 3rd part is 4:7. How much is the first part?

a. 3780
b. 6300
c. 3600
d. 4800

Q19. In a camp 180 students had ration for 20 days. How many students should leave the camp if the ration should last for 25 days?

a. 36
b. 24
c. 28
d. 40

Q20. Simplify √50 + √18 - √8

a. 8 √2
b. 7 √2
c. 6 √2
d. 5 √2

Q21. If 1 = 2, 3 = 6, 4 = 8, and + =-, what would be the value of 41 + 34 + 13 =?

a. -88
b. 88
c. 12
d. -12

Q22. The average age of 27 students of a class is 22. If the age of the teacher is also added to their ages, then the average increases by one. Find the age of the teacher.

a. 42
b. 48
c. 50
d. 52

Q23. simplify (81x2-49y2)/(9x+7y)

a. 9x+7y
b. 9x-7y
c. 9y
d. 7y

Q24. Find the value of sin230 cos245 + 4 tan2 30 ÷ (1/2) sin2 90 - 2cos2 90 + 1/24

a. 3
b. 4
c. 2
d. 1

Q25. The runs scored by two batsmen over 7 matches are given below. Which batsman’s average was better?
 

Batsman 1 42 51 09 78 63 20 12
Batsman 2 30 22 91 76 84 11 07

a. Batsman 1-39.3
b. Batsman 1-45.9
c. Batsman 1-43.2
d. Batsman 2-45.9

Q26. After allowing a discount of 20% on Marked price kishore makes a profit of 12% What percentage is the Marked price above the cost price?

a. 40%
b. 32%
c. 25%
d. 8%

Q27. A certain sum when invested at 5% interest compounded annually for 3 years yields an interest of Rs. 2,522. Find the principal?

a. Rs. 12,522
b. Rs. 15,200
c. Rs. 16,000
d. Rs. 17,200

Q28. The diagonal of a rhombus is 8m and 6m respectively. Find its area.

a. 48 sq.m.
b. 24 sq.m.
c. 12 sq.m.
d. 96 sq.m.

Q29. Ram and Rahim standing at a distance of 680m run towards each other at a speed of 8m/sec and 9m/sec respectively. After how long will they meet?

a. 17 sec
b. 24 sec
c. 40 sec
d. 36 sec

Q30. Simplify:[2 1/3-1 1/2] of 3/5+12/5÷21/3

a. 1/10
b. 3/10
c. 1 1/10
d. 1

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (c)
11. (b) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (a) 19. (a) 20. (c)
21. (d) 22. (c) 23. (b) 24. (d) 25. (c) 26. (c) 27. (b) 28. (c) 29. (c) 30. (a)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in