IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 18 Sep 2018 Shift-2 (Reasoning)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 18 Sep 2018 Shift-2 (Reasoning)

Q1. Read the given question and decide which of the following statements is/are sufficient to answer the question?
What is the age of Sriram?

Statement:

1. Sriram is 32 years elder to Shyam.
2. Shyam is 2 years old now.

a. Both 1 and 2 are sufficient
b. Either I or 2 is sufficient
c. Only 1 is sufficient
d. Only 2 is sufficient

Q2. Which answer figures will come next in the given problem figure series?

Q3. Read the given statement and conclusion carefully and select which of the conclusions logically follow from the statement.

Statement:

  • All mud are vessels
  • All vessels are containers

Conclusion:
1. All containers are mud.
2. Some vessels are mud

Q4. Consider the given statement to be true even if be true even if it seems to be at variance with commonly known facts and decide which of the given conclusions logically follow from the statement.

Statement:

  • Waste management is one of our country’s most important concerns these these days given the fast pace growing population and increasing wastes.

Conclusion:

I. The indisposed waste caused a lot of harm to our environment and breeds various diseases.
II. It will certainly be helpful to address public or students at any institution on waste management.

a. Only conclusion I follows
b. Neither conclusion I nor II follows
c. Both conclusion I and II follows
d. Only conclusion II follows

Q5. Joy points out to a picture and says, ‘This is my mother’s sister’s husband,’ How is the person in the picture related to Joy?

a. Maternal Uncle
b. Brother
c. Paternal Uncle
d. Son

Q6. Identify the founder of Paytm who was listed in TIME magazine’s most influential people list 2017 along with Prime Minister Narendra Modi?

a. Vijay malya
b. Vijay Bhaskar
c. Narendra Kumar
d. Vijay Shekhar Sharma

Q7. Choose the most suitable Venn diagram for the following words.

Garlic, Ginger, Chilly

Q8. Choose the mirror image for the following figure when the mirror is kept at the MN line.

Q9. Which of the options bears the closest resemblance to the following figure?

Q10. Consider the given statement and decide which of the following assumptions is/are implicit in the statement.

Statement:

  • Stories are the best way to make children remember concepts in the early years of their life.

Assumptions:

I. Children like stories
II. Stories improve children’s imagination and visualization skills.

a. Only I is implicit
b. Only II is implicit
c. Both I and II are implicit
d. Neither I nor II is implicit

Q11. Which of the option figures bears the closed resemblance to the question figure?

Q12. If KIN is written as PRM then how would you write THREAD?

a. GSIVYW
b. GSIVWZ
c. GSIVZW
d. GRIUZW

Q13. Which of the following Venn diagram correctly represents the relationship between:

A. Mobile
B. Laptop
C. Electronic

Q14. In which of the following activities is work said to be done?

a. Pinki is walking on a leveled road with a book on her head
b. Khishi is pushing a wall of a house but fails to do so
c. Harsh is reading a book
d. Shruti is sitting on a chair

Q15. Which of the given elements A,B,C,D and E with atomic number 2,3,7,10 and 30 respectively belong to the same period?

a. B,D,E
b. A,B,C
c. A,D,E
d. B,C,D

Q16. Which assumptions are implied from the below statement?

“Trees can communicate and share nutrients with other trees in a forest” says a scientist.

Assumptions:
 

I. Plants share extra nutrients with other plants
II. Underneath the earth everything is connected.

a. Neither I nor II is implicit
b. Only II is implicit
c. Only I is implicit
d. Both I and II are implicit

Q17. Which of the following does NOT belong to this group?

a. Ant
b. Caterpillar
c. Hamster
d. Locust

Q18. Find the next letter-pair in the following series.

DO, EP, FQ, GR, ?

a. SH
b. HS
c. ST
d. HV

Q19. Choose the one that does NOT belong to the group.

a. Aluminium
b. Gold
c. Silver
d. Hydrogen

Q20. Find the odd one out.

a. C
b. B
c. A
d. D

Q21. Given is a statement followed by two assumptions numbered I and II. Considered the statement and the following assumptions and decided which of the assumptions is/are implicit in the statement.

Statement:

  • Global warming, species extinction and deforestation are posing a threat to the environment

Assumptions:

I. The more we exploit and degrade out environment, the more ecological imbalance we create, ultimately putting the very existence of human life at risk.
II. Every species is dependent on every other species for survival, directly or indirectly. Human beings are the ones who depend on maximum number of species for not only our survival but also for our development needs.

a. Only assumption I is implicit
b. Neither assumption I nor II is implicit
c. Both assumptions I and II are implicit
d. Only assumption II is implicit

Q22. A is standing facing East. B is standing 750 m to the West of A. At 500 m to the right of A, there is a big pole. What is the direction of the pole with respect to B’s position?

a. North – East
b. South – West
c. North – West
d. South – East and

Q23. If “MAP” is coded as KYN in a code language, how will “REDUCE” be written in the same code?

a. OBASBD
b. PCBSAB
c. OBARBD
d. PCBSAC

Q24. Read the given statement and conclusion carefully and select which of the conclusions logically follow from the statement

Statement:

  • All cars are four-wheelers
  • All four-Wheelers are vehicles.

Conclusion:

  1. All cars are vehicles.
  2. Some vehicles are four-wheelers

a. No conclusion follow
b. Only conclusion 1 follows
c. All the conclusion follow
d. Only conclusion 2 follows

Q25. Sarang is facing West. He turns 135° clockwise and then 45° anticlockwise. In which direction he is facing now?

a. West
b. North
c. East
d. South

Q26. Find the missing term in the following series.

B-24, ?, F-9, H-4

a. T-19
b. D-20
c. D-16
d. S-18

Q27. Soham is 10 years younger than partha. Eight years ago three times the age of soham was 4 more than twice the age of Partha. Find Soham’s present age.

a. 32 years
b. 28 years
c. 30 years
d. 33 years

Q28. What is the next term is this series:

12A6Z, 24C4X, 36E2V,_____________

a. 48F0T
b. 48F9T
c. 48F9S
d. 48G0T

Q29. If today is Monday, then find the day after 61 days?

a. Friday
b. Saturday
c. Monday
d. Tuesday

Q30. Select the option figure that will complete the series of question figures.

a. D
b. C
c. A
d. B

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (a), 2. (c), 3. (a), 4. (c), 5. (a), 6. (d), 7. (a), 8. (b), 9. (c), 10. (c), 11. (d), 12. (c), 13. (b), 14. (a), 15. (d), 16. (c), 17. (c), 18. (b), 19. (d), 20. (d), 21. (c), 22. (d), 23. (d), 24. (c), 25. (b), 26. (c), 27. (a), 28. (d), 29. (b), 30. (c)





 

 


 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in