IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 11 Dec 2018 Shift-1 (Reasoning)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 11 Dec 2018 Shift-1 (Reasoning)

Q1. Mallika is cleaning the bi-framed group-photo of her friend’s portrait that atoms her living room. She had laid it flat on the floor. The top side of the frame points to the west. She starts cleaning from the south-east comer and then diagonally moves her hand to the opposite side. Which direction is her hand now?

a. West-east
b. South-east
c. East-north
d. North-west

Q2. Choose the mirror image for the following figure:

Q3. A man from point ‘O’ and travels km towards east to reach point ‘A’; then, he turns right and travels 10 km to reach point ‘B’; then, he turns right and travel 9 km to reach point ‘C’; then, he turns right and travel 5 km to reach point ‘D; then , he turns left and travel 12 km to reach point E’; and finally he turns right and travel 6 km to reach point ‘F’.

a. East
b. South
c. West
d. North

Q4. What is the time between 2 o’clock and 3 o’clock at which the minute hand and the hour hand form an angle of 60° with each other?

a. 228/11 minute past 2
b. 240/11 minute past 2
c. 262/11 minute past 2
d. 250/11 minute past 2

Q5. Shoes is related to Slippers in the same way as Coat is related to:

a. Pen
b. Short
c. Socks
d. Tie

Q6. Read the given question and decide which of the following statements is/are sufficient to answer the question?

What is the age of Sriram?
Statement:

1. Sriram is 32 years elder to Shyam.
2. Shyam is 2 years old now.

a. Both 1 and 2 are sufficient
b. Either I or 2 is sufficient
c. Only 1 is sufficient
d. Only 2 is sufficient

Q7. A statement is given followed by two conclusions numbered I and II. Consider the given statement to be true even if it seems to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statement disregarding commonly known facts.

Statement: In view of further sudden increase in the international oil prices, the Government will review the present policy on fuel price

Conclusions:
I. The Government will increase the price of the fuel after the sudden increase in the international prices.
II. The Government will not increase the price of the fuel even after the sudden increase in the international oil prices.

a. Either I or II follows
b. Only conclusions II follows
c. Only conclusions I follows
d. Neither I nor II follows

Q8. Select the appropriate combination of symbols that when sequentially placed in place of the equation will correctly complete the equation.
((10?10)?25)?10 = 2510

a. x, x, +
b. -, x, /
c. +, /, /
d. -, /, /

Q9. In a certain coding language, if wind = tfka and back = yxzh, then joke = ?

a. glhb
b. hehu
c. gehu
d. heho

Q10. Starting from point O facing West a man walks 4 km reach point A, turns right walks 4 km reach point B, turn right walks 4km reach point C, turns right walks 3 km reach point D, turns left walks 4 km reach point E, turns right walks 5 km reach point F.  The shortest distance between the point B and point E (in Km) is:

a. 2√73
b. √27
c. √73
d. √37

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q11. 4 W X Z 8 Q P O J 6 G T M V E U H 5 3 B
If the letters in the position 7, 8, 15 and 17 are picked from the left to form a meaningful word, then the third letter of the word will be:

a. E
b. J
c. O
d. P

Q12. Read the gives question and decide which of the following statement is/are sufficient /necessary to answer the question

Questions:
What is the distance between A and known C If the three towns A, B and C lie on a straight line?

Statements:
I. The distance between town B and town C is 20Km
II. The distance between town A and town B is 35 Km

a. Both I and II are necessary
b. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c. Neither I nor II is sufficient
d. I alone is sufficient while II alone is not sufficient.

Q13. Consider the following statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and decide which of the conclusion logically follows, from the statements.

Statement:
No pigeon is a dove.
All doves are oriental rollers

Conclusions:
No pigeons are oriental rollers
Some oriental rollers are dove

a. Only Conclusions2 follows
b. Both conclusions 1 and 2 follow
c. Only conclusions 1 follows
d. Either conclusions 1 or 2 follows

Q14. Three out of the four options given below are related in a particular way. Choose options that is different or odd from the others.

a. Patna
b. Kohima
c. Orissa
d. Gangtok

Q15. Consider the following question and decide which of the statement is sufficient to answer the question ]

Question: What is the measure of angle A in a right angle triangle ABC right angled at angle B?

Statement: Angle C is 20°

a. Statement 1 alone is sufficient while statement 2 alone is not sufficient
b. Each statement alone is sufficient
c. Statement 2 alone is sufficient while sufficient 1 alone is not sufficient
d. Both Statements 1 and 2 together are sufficient

Q16. Read the given statement(s) and conclusions carefully. Assuming that the information in the statement is true, even if they appear to be in variance with commonly known facts, select which of the conclusions logically follow(s) from the statement (s) beyond reasonable doubt.

Statement : “ Sunday morning my friend cooked delicious chicken biryani, “ mentioned Sudha about her friend.

Conclusions:
I. Sudha’s friend is a good chef
II. Chicken biryani ids the only which is delicious

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows

Q17. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.
Fish: Shoal::Goods:______?

a. Gang
b. Mob
c. Items
d. Stock

Q18. Find the next term in the series.
R9H, P11J, N13L,_________

a. L14N
b. L15N
c. L12N
d. N15L

Q19. Identity the option that relates to the third figure in the same way that the second figure relates to the third figure.

Q20. A statement is followed by two arguments. Decide which of the arguments is/are strong with respect to the statement

Statement:
Drinking tea and coffee are addictive

Arguments:
I. Yes, the caffeine in coffee or tea is a central, nervous system stimulated and it is the world’s most widely consumed addictive stimulant.
II.No, as it is widely accepted caffeine is good for health

a. Only argument II is strong
b. Neither I nor II are strong
c. Both arguments I and II are strong
d. Only argument I is strong

Q21. Every morning, Albert starts riding towards the rising sum. He rides 2 km, turns to his left and continues for 4 km. He then turns to his right and continues for 3 Km . Finally, he turns to his left and reaches his office after riding for another 8 km How far is his office from his home aerially?

a. 12Km
b. 13 Km
c. 18 Km
d. 19 Km

Q22. Take the given statement to be true and decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
All cars are rockers. All cycles are rockers

Conclusions:
1. Some cars are cycles
2. some rockers are cycles
3. Some cycles are cars

a. None of the conclusions follows
b. Only conclusions 1 follows
c. Both conclusions 1 and 3 follow
d. Only conclusions 2 follows

Q23. What is the next term is this series:
12A6Z, 24C4X, 36E2V,_____________

a. 48F0T
b. 48F9T
c. 48F9S
d. 48G0T

Q24. Read the given question and decide which of the following statement is/are sufficient to answer the question.

Who is standing in the middle among Y, O and P?

Statements:
1. Y is standing to the right of O.
2. P is standing to the right of Y.

a. Statements 1 and 2 together are insufficient.
b. Statement 1 alone is sufficient.
c. Statements 1 and 2 together are sufficient
d. Statement 2 alone is sufficient

Q25. If ‘+’ is ‘x‘ , ‘-‘ is ‘+’ , ‘x’ is ‘+’ and ‘+’ is ‘-‘ then
5 – 9 + 7 x 3 6 = ?

a. 20
b. 0
c. 26
d. 10

Q26. From the following Allotropes of Carbon, pick the odd one out.

a. Carbon Black
b. Coke
c. Charcoal
d. Graphite

Q27. Find the next term in the following series:
ZW, VS, RO,__________.

a. NP
b. NS
c. NL
d. NK

Q28. Choose the figure that sign different from the rest.

a. b
b. e
c. c
d. d

Q29. Select the term that relates to the third term in the same way that the second term relates to the firs t term.
House : House : Flaw : ______?

a. Mob
b. Defect
c. Assume
d. Peace

Q30. Consider the following statement and decide which of the conclusions logically follows from the statements.

Statements:
Cactus has thick stem and it requires less water.

Conclusions:

1. All plants with thick stem requires less water.
2. Cactus grow in places where there is less water.
3. Neither 1 nor 2 follows
4. Both 1 and 2 follows

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:
1. (d), 2. (b), 3. (c), 4. (b), 5. (b), 6. (a), 7. (a), 8. (a), 9. (a), 10. (c), 11. (d), 12. (a), 13. (a), 14. (c), 15. (b), 16. (a), 17. (d), 18. (b), 19. (a), 20. (d), 21. (b), 22. (d), 23. (d), 24. (c), 25. (a), 26. (d), 27. (d), 28. (c), 29. (b), 30. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in