IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 08 Dec 2016 Shift-1 (Reasoning)

Q1. If KNIFE is coded as MPKHG, then what does the code DTGCF stand for ?

a. FVIEG
b. FVIEI1
c. BREAD
d. BRAED

Q2. If COW is coded as 358, WORD is coded as 8571 and DRAW is coded as 1708 then COWARD will be coded as :

a. 358017
b. 358071
c. 358077
d. None of the above

Q3. If after 3 days of tomorrow is Friday, what day was three days before yesterday ?

a. Friday
b. Thursday
c. Tuesday
d. None of the above

Q4. 1, 3, 4, 5, 7, 9, 11, _____ ?

a. 12
b. 14
c. 15
d. None of the above

Q5. 7, 20, 46, 98, 202,

a. 420
b. 410
c. 380
d. None of the above

Q6. What is the next term is this series:
12A6Z, 24C4X, 36E2V,_____________

a. 48F0T
b. 48F9T
c. 48F9S
d. 48G0T

Q7. Read the given question and decide which of the following statement is/are sufficient to answer the question.

Who is standing in the middle among Y, O and P?

Statements:
1. Y is standing to the right of O.
2. P is standing to the right of Y.

a. Statements 1 and 2 together are insufficient.
b. Statement 1 alone is sufficient.
c. Statements 1 and 2 together are sufficient
d. Statement 2 alone is sufficient

Q8. If ‘+’ is ‘x‘ , ‘-‘ is ‘+’ , ‘x’ is ‘+’ and ‘+’ is ‘-‘ then
5 – 9 + 7 x 3 6 = ?

a. 20
b. 0
c. 26
d. 10

Q9. AD EI IN OS ?

a. UX
b. XY
c. WY
d. UY

Q10. From the following alternatives select the word which can’t be formed by using the letters of the word.
ESTRANGEMENT

a. ATANGENT
b. GERMAN
c. TREATMENT
d. ENTREAT

Q11. In a class of 45 students, Sohan is placed eighth from the bottom, whereas Mohan is placed tenth from the top. Rohan is placed exactly in between the two. What is Rohan's position from Mohan?

a. 14th
b. 13th
c. 15th
d. 10th

Q12. In question, some statements are given, followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. Indicate your answer.

Statements:
All mobiles are laptops.
Some laptops are tablets.

Conclusions:
I. All tablets being mobiles is a possibility.
II. All laptops being tablets is a possibility.

a. If only conclusion I follow
b. If only conclusion II follow
c. If either conclusion I or conclusion II follows
d. If both the conclusions follow

Q13. Count the number of squares in the given figure.

a. 11
b. 21
c. 24
d. 26

Q14. 15 16 ? 29 45

a. 20
b. 17
c. 19
d. 22

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q15. How many such pair(s) of letters are there in the word ‘POCKETBOOK’ which have as many letters between them as in the alphabetical series as we move from left to right?

a. One
b. Two
c. Three
d. Four

Q16. AN, CP, ER, ?

a. VI
b. GT
c. AP
d. WJ

Q17. Directions: Study the following questions carefully and choose the right answer:

Statements: D ≥ S , X < W, S = J, W > Y, X > D, Y ≤ O, J ≥ E

Conclusions:
(i) D > E
(ii) D = E
(iii) O > S

a. Only conclusion (i) follows
b. Both conclusions (i) and (iii) follow
c. Only conclusion (iii) follows
d. Either conclusion (i) or (ii) follows

Q18. Select the one which is different from the other three responses.

a. 18 – 26
b. 30 – 37
c. 54 – 62
d. 77 – 85

Q19. If first and third digits of each number are interchanged and then numbers are arranged in ascending order then which of the following will be the second number from right end?

a. 2764
b. 9862
c. 7983
d. 5493

Q20. Directions: Study the following questions carefully and choose the right answer:

Statement : Footpaths of a busy road are crowded with vendors selling cheap items.

Courses of action :
I. The help of police should be sought to drive them away.
II. Some space should be provided to them where they can earn their bread without blocking footpaths.

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both I and II follow
d. Neither I or II follows

Q21. Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside:
Garv is the son of Sashi. Heer is the father of Manu. Garv is married to Devi. Garv and Manu are siblings. Prem is the brother of Devi. Sashi has only one son. Riya is the son of Garv. Prem is the father of Kaka. Joshi is the daughter of Manu. Prem has no daughters.
How many female(s) members are there in the family?

a. Two
b. Three
c. Four
d. Five

Q22. Find the Missing number?

a. 20160
b. 20600
c. 21060
d. 23040

Q23. Directions: Study the following questions carefully and choose the right answer:

Statement: The sale of a particular product has gone down considerably causing great concern to the company.

Courses of action:
I. The company should make a proper study of rival products in the market.
II. The price of the product should be reduced and quality improved.

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows

Q24. If all the digits are arranged in ascending order within each of the numbers and the product of first two digits of each new number is caculated, which of the following original number gives an odd number as resultant?

a. 6278
b. 5493
c. 2764
d. 7983

Q25. `Select the one which is different from the other three responses.

a. 8 – 11
b. 1 – 4
c. 7 – 10
d. 3 – 5

Q26. How many meaningful English words can be formed with the letters A, D, E and R using all the letters, and each letter only once in each word?

a. None
b. One
c. Two
d. Three

Q27. Ritesh starts from P and walks 2 km east up to Q and turns southwards and walks 1 km up to R. At R he turns towards east and walks 2 km up to S. He then turns northwards and walks 4 km to U. How far is he from his starting point?

a. 3 Km
b. 4 Km
c. 5 Km
d. 6 Km

Q28. If '+' means 'divided by', '-' means 'added to', '×' means 'subtracted from' and '÷' means 'multiplied by' then 24 ÷ 12 - 18 + 9 ?

a. -25
b. 0.72
c. 15.30
d. 290

Q29. Six cars from C1 to C6 participated in a race. Which car stood at first position?

Statement I : C1 finished the race before two cars only. C3 was not the last one to finish the race. C4 finished the race just before C5.

Statement II : No other car finished the race after C6, which finished the race just after C3. C2 finished the race before C3.

a. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.
b. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.
c. If the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.
d. If the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Q30. C J P ? Y B

a. W
b. U
c. R
d. T

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:
1. (c), 2. (b), 3. (c), 4. (a), 5. (b), 6. (d), 7. (c), 8. (a), 9. (a), 10. (c), 11. (a), 12. (d), 13. (c), 14. (a), 15. (b), 16. (b), 17. (d), 18. (b), 19. (c), 20. (c), 21. (c), 22. (a), 23. (a), 24. (d), 25. (d), 26. (d), 27. (c), 28. (d), 29. (d), 30. (b)

 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in