(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-3 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-3

(Mathematics)

76. A man buys 12 articles for Rs. 12/- and sells them at the rate of Rs. 1.25 per ar- ticle. His gain percentage is
(a) 20

(b) 25
(c) 15

(d) 18

77. The cost price of 15 articles is same as the selling price of 10 articles. The profit per cent is:
(a) 30%

(b) 40%
(c) 50%

(d) 45%

78. By selling an article for Rs. 240, a man incurrs a loss of 10%. At what price should he sell it, so that he makes a profit of 20% ?
(a) Rs. 264

(b) Rs. 288
(c) Rs. 300

(d) Rs. 320

79. A house and a shop were sold for Rs. 1 lakh each. In this transaction, the house sale resulted into 20% loss whereas the shop sale into 20% profit. The entire transaction resulted in
(a) no loss no gain

(b) gain of Rs. 1/24 lakh

(c) loss of Rs. 1/12 lakh

(d) loss of Rs.1/18 lakh

80. If a man estimates his loss as 20% of the selling price, then his loss per cent is
(a) 20%

(b) 25%
(c)40/3%
(d) Data inadequate

81. If x = 1/3y and Y =1/2z ,then x : y : z, is equal to
(a) 3: 2: 1

(b) 1: 2: 6
(c) 1: 3: 6

(d) 2: 4: 6

82. Divide Rs. 1250 among A, B, C, so that A gets 2/9 of B’ss share and C gets 4 of A’s share. 
(a) Rs. 200, Rs. 800, Rs. 250
(b) Rs. 200, Rs. 900, Rs. 150
(c) Rs. 150, Rs. 800, Rs. 300
(d) Rs. 200, Rs. 900, Rs. 75

83. The ratio of two numbers is 3 :8 and their difference is 115. The smaller of the two numbers is
(a) 184

(b) 194
(c) 69

(d) 59

84. Between two consecutive years my incomes are in the ratio of 2 : 3 and expenses in the ratio 5 : 9. If my income in the second year is Rs. 45000 and my expenses in the first year is Rs. 25000 my total savings for the two years is
(a) Nil

(b) Rs. 15000
(c) Rs. 10000

(d) Rs. 5000

85. Rs. 180 contained in a box consists of one rupee, 50 paise and 25 paise coins in the ratio 2 : 3 : 4. What is the number of 50 paise coins?
(a) 60

(b) 120
(c) 150

(d) 180

86. Of the three numbers whose average is 60, the first is one fourth of the sum of the others. The first number is
(a) 30

(b) 36
(c) 42

(d) 45

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

87. The average of 11 numbers is 10.8. If the average of the first six be 10.4 and that of the last six is 11.5, then the middle (6th) number is
(a) 10.3

(b) 12.6
(c) 13.5

(d) 15.5

88. The average age of 12 players of a team is 25 years. If the captain’s age is included, the average age increases by 1 year. The age of the captain is :
(a) 25 yrs.

(b) 38 yrs.
(c) 36 yrs.

(d) 26 yrs.

89. The average income of 40 persons is Rs. 4200 and that of another 35 persons is Rs. 4000. The average income of the whole group is:
(a) Rs. 4100

(b) Rs. 4106 3
(c) Rs. 410623

(d) Rs. 4108 3

90. The length of the diagonal of a square is ‘a’ cm. Which of the following represents the area of the square (in sq. cm.) ?
(a) 2a

(b) a/√2

(c) a2/2

(d) a2/4

91. If the volumes of two cubes are in the ratio 27: 1, the ratio of their edges is
(a) 3 : 1

(b) 27 : 1
(c) 1 :3

(d) 1 : 27

92.The sides of a rectangular plot are in the ratio 5:4 and its area is equal to 500 sq.m. The perimeter of the plot is
(a) 80m.

(b) 100m.
(c) 90m.

(d) 95m.

93. The radius of a wheel is 21 cm. How many revolution will it make in travelling 924 metres?

(a) 7

(b) 11
(c) 200

(d) 700

94. The edges of a cuboid are in the ratio 1 : 2 : 3 and its surface area is 88cm. The volume of the cuboid is:

(a) 120 cm3

(b) 64 cm3

(c) 48 cm3

(d) 24 cm3

95. The area of a sector of a circle of radius 5 cm, formed by an arc of length 3.5 cm is
(a) 8.5 cm2

(b) 8.75 cm2

(c) 7.75 cm2

(d) 7.50 cm2

97. A solid metallic cone of height 10 cm, radius of base 20 cm is melted to make spherical balls each of 4 cm. diameter. How many such balls can be made ?
(a) 25

(b) 75
(c) 50

(d) 125

98. The height of a conical tank is 60 cm and the diameter of its base is 64cm. The cost of painting it from outside at the rate of Rs. 35 per sq. m. is
(a) Rs. 52.00 approx.

(b) Rs. 39.20 approx.
(c) Rs. 35.20 approx.

(d) Rs. 23.94 approx.

99. A cylindrical tank of diameter 35 cm is full of water. If 11 litres of water is drawn off, the water level in the tank will drop by :

100. A and B can do a piece of work in 72 days. B and C can do it in 120 days, A and C can do it in 90 days. In how many days all the three together can do the work ?
(a) 80 days

(b) 100 days
(c) 60 days

(d) 150 days

ANSWERS :

76. (b) 77. (c) 78. (d) 79. (c) 80. (d) 81. (b) 82. (b) 83. (c) 84. (d) 85. (b) 86. (b) 87. (b) 88. (b) 89. (c) 90. (c) 91. (a) 92. (c) 93. (d) 94. (c) 95. (b) 96. (c) 97. (d) 98. (d) 99. (d) 100. (c)

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.