IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 11 Dec 2018 Shift-1 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 11 Dec 2018 Shift-1 (Mathematics)

Q1. Suraj had 50 paise coins, 1 coins and 5 coins in the ratio of 8:5:9. The total amount of money with Suraj is 648. What is the number of paise coins with him?

a. 96
b. 108
c. 84
d. 60

Q2. The HCF and LCM of two numbers are 12 and 720. How many such pair(s) of numbers are possible?

a. 4
b. 1
c. 3
d. 2

Q3. From a cloth store, 25 bought trousers, 15 bought frocks, 20 bought winter wear 2 bought all the three and 8 bought at least 2 of these. How many bought at least one type of clothes from the store?

a. 39
b. 25
c. 42
d. 50

Q4. 0.00025 / 12.5 = _______?

a. 0.000002
b. 0.0025
c. 0.00002
d. 0.0002

Q5. 350 / 5² x 7 – 3 = _______ ?

a. 3.5
b. -1
c. 95
d. 350/172

Q6. A cistern can be filled with two pipes together in 43/4 minutes. The large pipe would fill the cistern in 12minutes less than the smaller one. Find the time taken by the larger pipe alone to fill the cistern?

a. 12minutes
b. 24 minutes
c. 30 minutes
d. 18 minutes

Q7. What is the HCF of 156 and 546?

a. 39
b. 26
c. 13
d. 78

Q8. The average of 81 results is 54. If the average of the first 59 results is 52, and that of the last 21 results is 60, calculate the 60th result.

a. 46
b. 52
c. 62
d. 60

Q9. The two sides containing the right angle of a right-angled triangle are 7 cm and 24 cm long. What will be the radius of the circumference of the said triangle?

a. 12.5cm
b. 15.5 cm
c. 9.5 cm
d. 8.5 cm

Q10. The following pie diagram shows the revenue of the company ABC which manufacture leather products. The total revenue of the company for the year 2015 was 36, 28, 000


How much revenue was made by company ABC on the sales of “belts”?

a. Rs. 3,62,800
b. Rs.7,25,600
c. Rs.1,81,400
d. Rs.90,700

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q11. Ashok is as younger to Vimal as he is older than Arun. If the sum of the ages of Arun and Vimal is 40 years, how old is Ashok?

a. 35 years
b. 20years
c. 30years
d. 27years

Q12. What is the smallest natural number 216 should be multiplied by so that the number of factors of the product is odd?

a. 6
b. 4
c. 12
d. 8

Q13. A son of money invested at 16% simple interest per annum for 3.5years yields the same interest as another sum invested at 12.6% simple interest per annum for 5 years. What is the ratio of the two sum invested?

a. 14: 9
b. 9 : 8
c. 6 : 5
d. 8 : 7

Q14. Two sides of a rectangle are 10cm and 8cm, respectively. They are increased by 15% and 20%. Find the percentage increased in the areas.

a. 38%
b. 37%
c. 35%
d. 36%

Q15. If tan∝ =5+2 √6, then the value of tan∝ + cot∝ is:

a. 5 – 2√6
b. 4√6
c. 5
d. 10

Q16. The number of diagonals in a 28-gon is:

a. 175
b. 350
c. 304
d. 280

Q17. Parvej belongs to Town A and Gautam belongs to Town B. They start their journeys towards each other's town following the same route at the same time. They meet somewhere on the way and continue with their journeys. After meeting Gautam, Parvez takes another 12 hours to reach the destination while Gautam takes another 3 hours to reach Parvez’s town . If Parvez travelled at a speed of 60 km/h, find gautam’s speed in Km/h

a. 90
b. 120
c. 125
d. 105

Q18. The length of an edge of a cube is 70cm. There is a circle painted in green on each face of the cube. What is the total area of the unpainted surface of the cube if the circles area of the largest area possible?

a. 6650cm2
b. 6300 cm2
c. 6500 cm2
d. 6350 cm2

Q19. 42 / 21 x 2 – 6 = _________?

a. -5
b. -0.5
c. -8
d. -2

Q20. 40 people could complete a work in 24 days. But after they worked together for 4 days their employer wanted that the work should be completed in a total of 12 days. How many more workers need to be employed to meet to be employed to meet the deadline?

a. 60
b. 70
c. 50
d. 80

Q21. Biju’s age is 28 years less than three times the age of Subham, who in turn is 16 years older than 4/5 of the age of Amir. Kaveri is 10 years younger than Amir and half the age of Subham. What is the sum of all their age?

a. 180 years
b. 196 years
c. 188 years
d. 182 years

Q22. The square root of 26896 is :

a. 154
b. 162
c. 164
d. 158

Q23. If 3+√8/3-√8 = a+ b√8; then, a = ?

a. √18
b. 15
c. 17
d. 16

Q24. By selling a laptop for Rs.21,150 keshav makes a profit of 17.5%. What should have been the selling price to make a profit of 22.5%?

a. Rs.22,350
b. Rs.21,950
c. Rs.22,150
d. Rs.22 ,050

Q25. A train a 520 m long platform in 36 seconds. How long was the train if it was travelling at a speed of 70 km/h?

a. 150m
b. 180m
c. 140m
d. 160m

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:
1. (a), 2. (a), 3. (d), 4. (c), 5. (c), 6. (d), 7. (d), 8. (a), 9. (a), 10. (b), 11. (b), 12. (a), 13. (b), 14. (a), 15. (d), 16. (b), 17. (b), 18. (b), 19. (d), 20. (a), 21. (d), 22. (c), 23. (c), 24. (d), 25. (c)

 

 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in