IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 08 Dec 2016 Shift-1 (Mathematics)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 08 Dec 2016 Shift-1 (Mathematics)

Q1. A student was asked to divide a number by 3. But instead of dividing it, he multipled it by 3 and got 29.7. What was the correct answer ?

a. 3.3
b. 3.9
c. 9.9
d. None of the above

Q2. What is the smallest number by which 3600 must be divided to make a perfect cube ?

a. 45
b. 50
c. 300
d. 450

Q3. A rope makes 140 rounds of the circumference of a cylinder, the radius of whose base is 14 cm. How many times can the same rope go round a cylinder with radius 20 Cm ?

a. 28
b. 98
c. 116
d. None of the above

Q4. A man completes a journey in 8 hours. He covers half the distance at 40 km/hr and the rest at 60 km/hr. the length of the journey is :

a. 450 km
b. 420 km
c. 384 km
d. None of the above

Q5. In what ratio must a grocer mix two varieties of tea costing Rs.15 and Rs.20perkg respectively so as to get a mixture worth Rs.16.50 per kg ?

a. 3:7
b. 5 : ?
c. 7 : 3
d. None of the above

Q6. (0.07% of 1250) - (0.02% of 650) - ?

a. 0.545
b. 0.625
c. 0.745
d. None of the above

Q7. The product of two positive numbers is 2500. If one is four the other. then the sum of two numbers is

a. 25
b. 125
c. 225
d. None of the above

Q8. The marked price of an object is Rs. 1920. The shopkeeper allows a discount of 10% and gains 8%. If no di aunt is allowed his gain percent would be :

a. 18%
b. 20%
c. 22.5%
d. None of the above

Q9. One year ago a man was 7 times as old as his son. Now his age is equal to the square of his son's age. The present age of the man is :

a. 36 Years
b. 49 Years
c. 64 Years
d. None of the above

Q10. The ratio of cost price and selling price of an articl k is 20 : 21. What is the profit percent on it ?

a. 5%
b. 6.25%
c. 7.5%
d. None of the above

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q11. Which of the following is the lowest ratio ?

a. 7 : 13
b. 17 : 25
c. 17 : 15
d. 15 : 23

Q12. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, the other is :

a. 279
b. 283
c. 308
d. None of the above

Q13. A, B, C started a shop by investing Rs.27,000, Rs.81,000 and Rs.72,000 respectively. At the end of one yi ar, B's share of total profit was Rs.36,000. What was the total profit ?

a. Rs. 116000
b. Rs. 108000
c. Rs. 80000
d. None of the above

Q14. A mixture of 40 litres of milk and water contains 10% of water. How much water should be added to this mixture so that the new mixture contains 20% water ?

a. 4 litres
b. 5 litres
c. 7.5 litres
d. None of the above

Q15. Price of 5 chairs and 2 tables is Rs. 1350. Two chairs cost as much as one table. What is the price of one chair and one table ?

a. Rs. 350
b. Rs. 450
c. Rs. 500
d. Rs. 550

Q16. If 3 persons weave 336 shawls in 14 days, how many shawls will 8 persons weave in 5 days ?

a. 360
b. 320
c. 180
d. None of the above

Q17. Average of 15 numbers is 7. Out of them the average of first 8 numbers is 6.5 and the average of last eight numbers is 9.5. The middle number is :

a. 21
b. 22
c. 23
d. None of the above

Q18. he sum of the ages of Kidambi and Srikanth 14 years hence will be equal to 2 times their present age. If at present Kidambi is 8 years elder to Srikanth, then what are their present ages?

a. 22, 8
b. 29, 12
c. 18, 10
d. 13, 6

Q19. Mayank said to his friend “If you subtract 18 from my age the two digits of my age will reverse their positions. Also my age is six less than 8 times the sum of digits of my age”. Find Mayank's age.

a. 46 years
b. 37 years
c. 56 years
d. 42 years

Q20. If the average age of a class is 15 (including the age of the teacher); that of the boys is 10 and if the age of the teacher is 13 more than the average age of the girls , then what is the average age of the girls, given that the number of boys and girls is the same?

a. 11
b. 12
c. 13
d. NA

Q21. There are three Pathan brothers Yusuf Pathan, Irfan Pathan and Saddam Pathan. The sum of the squares of the their ages (in completed years) is 325. If the product of their ages does not exceed 1000, find the age (in years) of the youngest brother.

a. 6
b. 7
c. 8
d. 9

Q22. The average age of a family of five members is 20 years. If the age of the youngest member is 10 years as of now, what was the average age of the family just a day before the birth of the youngest member? Assume that no other members have been added to or removed from this family in this period?

a. 15 years
b. 12.5 years
c. 16 years
d. 11 years

Q23. If 6 years is subtracted from the present age of Randheer and the remainder is divided by 18, then the present age of his grandson Anup is obtained, If Anup is 2 year younger than Mahesh whose age is 5 Years, then what is the age of Randheer?

a. 96 years
b. 84 years
c. 48 years
d. 60 years

Q24. A shopkeeper deals in milk and 45 litre mixture is to be distributed in Milk & Water in the ratio of 4 : 1. If 4 litre milk & 3 litre water will be added in the mixture then what will be the new ratio of water and milk?

a. 5 : 6
b. 3 : 10
c. 4 : 5
d. 7 : 8

Q25. The least number which when divided by 6, 9, 12, 15, 18 leaves the same remainder 2 in each case, is:

a. 176
b. 178
c. 180
d. 182

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:
1. (a), 2. (d), 3. (b), 4. (c), 5. (c), 6. (c), 7. (b), 8. (b), 9. (c), 10. (a), 11. (a), 12. (c), 13. (c), 14. (b), 15. (b), 16. (b), 17. (c), 18. (c), 19. (d), 20. (d), 21. (a), 22. (b), 23. (d), 24. (b), 25. (d)

 

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in