IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 18 Sep 2018 Shift-2 (General Science)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 18 Sep 2018 Shift-2 (General Science)

Q1. ___________is prevented by coating the conducting wire with pvc.

a. Overloading
b. Fusing
c. Dripping
d. Short-Circuit

Q2. The molecular mass of O2 is_________

a. 8
b. 16
c. 32
d. 64

Q3. An Object of mass 6 kg and having a potential energy of 480 J is placed at a height. Find the height of the object w.r.t the ground (g=10m/s)

a. 7
b. 8
c. 4
d. 6

Q4. If the electronic configuration of an element is 2, 8, 2, to which period of the Modern Periodic Table does it belong?

a. 4
b. 2
c. 12
d. 3

Q5. The walls of sclerenchyma cells are thickened due to ________

a. Pectin
b. Hemi-cellulose
c. Cellulose
d. Lignin

Q6. The electronic configuration of an element belonging to period 2 and showing strong catenation property is:

a. 2,6
b. 2,8,4
c. 2,8,2
d. 2,4

Q7.a milkman adds a small amount of baking soda to fresh milk:

a. To improve taste of milk
b. To prevent acidisation of milk
c. To improve the consistency of milk
d. To increase the cream in the milk

Q8. An object is released from a certain height above the ground. Just at the time it touches the ground, it will possess_______

a. Kinetic energy
b. Chemical energy
c. Heat energy
d. Potential energy

Q9. The _______ acts as a food store in plant seeds.

a. Radicle
b. Ovule
c. Plumule
d. Cotyledons

Q10. The prefix added to the name of the hydrocarbon with 4 carbon atoms is.

a. Eth
b. Hept
c. But
d. Prop

Q11. Clouds looking white in colour are due to the phenomenon of ________

a. Refraction of light
b. Reflection of light
c. Scattering of light
d. Radiation

Q12. ___________ is the commercial unit of energy.

a. Kilowatt hour
b. Joule
c. Kilowatt
d. Watt hour

Q13. The millions period consists of the places:

a. M, TH, HM
b. O,T,M
c. M,TM
d. TTh, HTh, M

Q14. An electric bulb having voltage 240V and current 0.6 A has a power of _____________

a. 40W
b. 400W
c. 144W
d. 14.4W

Q15. Select the most appropriate option.
 1KWH = _____________

a. 3,60,000 J
b. 3,600 J
c. 36,00,000 J
d. 36,000 J

Q16. Which of the following is the ore of mercury?

a. Stibnite
b. Arsenic
c. Cinnabar
d. Bauxite

Q17. The gravitational force of attraction between a satellite and the earth gives rise to ___________

a. Centrifugal force
b. Planar force
c. Centripetal force
d. Tension

Q18. Bifocal lenses are used by people suffering from__________

a. Myopia or Hypermetropia
b. Myopia but not Hypermetropia
c. Hypermetropia but not Myopia
d. Myopia and Hypermetropia

Q19. The source of the Sun’s energy is the process of:

(a) Photoelectric emission
(b) Nuclear fission
(c) Nuclear fusion
(d) Thermionic emission

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (d), 2. (c), 3. (b), 4. (d), 5. (d), 6. (d), 7. (b), 8. (a), 9. (d), 10. (c), 11. (c), 12. (a), 13. (a), 14. (c), 15. (c), 16. (c), 17. (c), 18. (d), 19. (c)

 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in