IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 11 Dec 2018 Shift-1 (General Science)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 11 Dec 2018 Shift-1 (General Science)

Q1. Atomic radius ______ in a group and _____ in a period .

a. decrease, increases
b. increases, decreases
c. increases, increases
d. decreases, decreases

Q2. The potential energy of a hammer of 5 kg, when it is raised to a height of 8m, is _______. [take g = 10ms-2]

a. 400 Dyne
b. 400 N
c. 400 Pa
d. 400 J

Q3. A current of 0.5 A is drawn by a filament of an electric bulb for 10 minutes. Find the amount of electric charge that flows through the circuit.

a. C
b. 50C
c. 30C
d. 300C

Q4. The movement of a part of a plant towards the stimulus of gravity is called______

a. chemotropism
b. gravitropism
c. Phototropism
d. Hydrotropism

Q5. Which film has won the Best Popular Film award at the 2018 Jio Filmfare Awards?

a. Padmaavat
b. Neerja
c. Hindi medium
d. Airlift

Q6. A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 200N to the lower end. The weight stretched the wire by 1mm. Then the elastic energy stored in the wire is:

a. 0.1 J
b. 0.01J
c. 1 J
d. 10 J

Q7. A car falls a ledge and drops to the ground in 0.6s Given g =10ms-2, what is speed on striking the ground?

a. 6 ms2
b. 6 ms-2
c. 6 ms1
d. 6 ms-1

Q8. Which of the following is the first element of the Modern Periodic Table?

a. Hydrogen
b. Helium
c. Carbon
d. Lithium

Q9. Which of the following does NOT increase as we go down a group?

a. Valency
b. Atomic radius
c. Valence shells
d. Metallic character

Q10. If a doctor counts 80 heartbeats in 1 minute, then the frequency of the heartbeat is:

a. 2.39 Hz
b. 1.33 Hz
c. 1.39 Hz
d. 1.99 Hz

Q11. A solution contains 50g of common salt in 950g of water. Calculate the concentration in terms of mass by mass percentage of the solution.

a. 5%
b. 8%
c. 7%
d. 6.96%

Q12. Cambium is also called________ .

a. Calary meristem
b. Apical meristem
c. Intercalary meristem
d. Lateral meristem

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q13. __________ is formed after fertilization.

a. Embryo
b. Ovule
c. Zygote
d. Germ cell

Q14. Which formed doest NOT belong to Protista?

a. Euglena
b. Amoeba
c. Yeast
d. Diatoms

Q15. Sound is produced due to __________.

a. Vibration of object
b. Slow movement of air
c. Collision of two objects
d. Sudden release of force

Q16. Which of the following options are amorphous allotropes of carbon?

a. Liquid carbon, coal, lamp black, sugar charcoal
b. Coke, coal, lamp black, sugar charcoal
c. Coke, solid carbon, lamp black, sugar charcoal
d. Coke, charcoal gas, lamp black, sugar charcoal

Q17. Which one of the following does NOT relate to force?

a. Kg ms-2
b. Kg ms-1
c. Newton
d. Dyne

Q18. The SI unit of electric charge is ___________ .

a. Wait
b. Ohm
c. Amphere
d. Coulomb

Q19. The value of acceleration due to gravity ‘g’ depends on:

1. Constant of Gravitation ‘G’
2. Mass of the earth ‘M’
3. Mass of the falling object ‘m’
4. Radius of the earth ‘R’

a. a, c, d
b. b, c, d
c. a, b, c
d. a, b, d

Q20. A ball of mass m is moving with a momentum p. The Kinetic energy of the ball is:

a. P2/(2m)
b. P2/m
c. P/m
d. 2p2/m

Q21. A spring of force constant 10N per meter has no initial stretch of 0.20m. In changing the stretch to 0.25 m, the increase in potential energy is about:

a. 0.1J
b. 0.3 J
c. 0.2 J
d. 0.05 J

Q22. ‘a’ and ‘b’ are van der Waals constants for gases. Chlorine is more easily liquefied than ethane because:

a. for Cl2 < a for C2H6 but b for Cl2 ,<b for C2H6
b. for Cl2 > a for C2H6 but b for Cl2 ,<b for C2H6
c. for Cl2 < a for C2H6 but b for Cl2 > b for C2H6
d. for Cl2 > a for C2H6 but b for Cl2 >b for C2H6

Q23. A flower that has four or more whorls, at least one each of calyz, corolla, androecium and gynoecium, is called a –

a. Hermaphrodite
b. Unisexual flower
c. Complex flower
d. Bisexual flower

Q24. The atomic mass of Nitrogen is 14, that of Hydrogen is 1 and that of Chlorine is 35.. What will be the molecules mass of Ammonium Chloride?

a. 53.5
b. 88.5
c. 50.5
d. 100.5

Q25. If u = o m/s, a = 5ms-2 and t = 5 s then v = ?

a. 10ms-1
b. 25 ms-1
c. 10 ms-1
d. 25 ms-1

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:
1. (a), 2. (d), 3. (d), 4. (b), 5. (c), 6. (a), 7. (d), 8. (a), 9. (a), 10. (b), 11. (a), 12. (d), 13. (c), 14. (b), 15. (a), 16. (b), 17. (b), 18. (d), 19. (d), 20. (a), 21. (a), 22. (b), 23. (c), 24. (a), 25. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in