IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 08 Dec 2016 Shift-1 (General Science)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 08 Dec 2016 Shift-1 (General Science)

Q1. As compared to pure water, a body in salty water will :

a. Sink more
b. Sink less
c. Remain same
d. Depends on the Way the body is reed

Q2. Which of the following is a colloidal solution?

a. Vinegar solution
b. Paint
c. Muddy water
d. Sugar solution

Q3. If the mass of a body is 'm' on the surface of the earth, its mass on the surface of the moon will be :

a. m/6
b. m+ 6
c. m
d. 6m

Q4. Which of the following is attracted by magnet ?

a. Sulphur
b. Iron filings
c. Iron Sulphide
d. None of the above

Q5. Which organ of the body is affected by Leukoderma ?

a. Heart
b. Kidney
c. Lungs
d. Skin

Q6. A mixture of sand and salt can be separated by :

a. Sublimation
b. Sieving
c. Dissolving salt in water and then filtration
d. Dissolving salt in water and then distillation

Q7. The conversion of a solid directly into its vapour is called :

a. Evaporation
b. Condensation
c. Vaporisation
d. Sublimation

Q8. Which fins do NOT help fish in balancing in water ?

a. Dorsal
b. Pelvic
c. Anal
d. Tail

Q9. The common Alum is :

a. Potassium Alum
b. Sodium Alum
c. Ferro Alum
d. Chrome Alum

Q10. On applying a constant force to a body, it moves with uniform_:

a. Momentum
b. Speed
c. Velocity
d. Acceleration

Q11. The persistence of sound in an auditorium is due to :

a. Single reflection of sound
b. Repeated reflections of sound
c. Repeated refraction of sound
d. Vibration of objects placed in the auditorium

Q12. Which among the following is NOT present in animal cell ?

a. Mitochondria
b. Chloroplast
c. Nucleolus
d. Plasma membrane

Q13. Tendon connects :

a. Bone to bone
b. Muscles to bone
c. Muscles to uscles
d. Nerve to muscles

Q14. The longest cell in human body is :

a. Skeletal cells
b. RBC
c. Nerve cells
d. WBC

Q15. Group of cells having a common origin and performing similar functions are called :

a. Tissues
b. Organs
c. Organ systems
d. None of the above

Q16. The acid present in the stomach which helps in the digestion of food is":

a. Nitric acid
b. Sulphuric acid
c. Hydrogen chloride
d. None of the above

Q17. Which pair is NOT correctly matched ?

a. Pisciculture - Fish
b. Sericulture - Earthworms
c. Green Revolution - Agriculture
d. White Revolution - Milk

Q18. If the mass of a solid is doubled, its density :

a. becomes two times
b. becomes half
c. remains unchanged
d. becomes four times

Q19. Fluid part of Blood after removal of Corpuscles is called :

a. Vaccine
b. Lymph
c. Serum
d. Plasma

Q20. CG is done to diagnose an ailment connected with?

a. Kidney
b. Heart
c. Brain
d. Blood

Q21. Which of the following is the purest form of Carbon?

a. Charcoal
b. Granite
c. Diamond
d. Graphite

Q22. Which instrument is used to record Atmospheric pressure?

a. Thermometer
b. Barometer
c. Seismometer
d. Oscilloscope

Q23. Quinine is obtained from which of the following Plant?

a. Cinchona
b. Cocoa
c. Mulberry
d. Eucalyptus

Q24. Which instrument is used to record the speed of a vehicle?

a. Thermometer
b. Barometer
c. Speedometer
d. Oscilloscope

Q25. Humerus bone is situated in?

a. Thigh
b. Upper arm
c. Knee
d. Fore arm

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:
1. (b), 2. (b), 3. (a), 4. (b), 5. (d), 6. (d), 7. (d), 8. (d), 9. (a), 10. (d), 11. (a), 12. (b), 13. (a), 14. (c), 15. (a), 16. (c), 17. (b), 18. (a), 19. (b), 20. (b), 21. (c), 22. (b), 23. (a), 24. (c), 25. (a)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in