IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 18 Sep 2018 Shift-2 (General Knowledge)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 18 Sep 2018 Shift-2 (General Knowledge)

Q1. Which organization has set up the Govardhan Eco Village in Maharashtra?

a. RSS
b. GaugiyaMath
c. ISKCON
d. Isha Foundation

Q2. Who among the following had resigned from the post of Head Coach of Indian Cricket team in 2017?

a. Anil Kumble
b. Kapil Dev
c. Rahul Dravid
d. Ravi Shastri

Q3. ________does not belong to the class Annelida.

a. Ascaris
b. Earthworm
c. Leech
d. Neries

Q4. An object is stationary then the force is still acting on it is:

a. Momentum
b. Impulse
c. Acceleration
d. Weight

Q5. What is the initiative of FSSAI that will enable collection and conversion of used cooking oil to bio-diesel?

a. RUSA
b. RAMA
c. RENO
d. RUCO

Q6. In which state is the Pagladia Dam located?

a. Nagaland
b. West Bengal
c. Meghalaya
d. Assam

Q7. Sadhguru jaggi Vasudev has been awarded with Padma vibhushan award in 2017 by the government of India for his contribution towards which of the following?

a. Music
b. Spiritually
c. Sports
d. Politics

Q8. ________Contributed to the theories of inheritance of traits in living things

a. JBS Haldane
b. Stanley Miller
c. Charles Darwin
d. Gregor Mendel

Q9. Name the athletic event in which Manpreet Kaur won a glod medal in the first leg of Asian Grand Prix Athletics Meet?

a. Discus throw
b. High jump
c. Long jump
d. Shot put

Q10. In which year Goa was captured by Portuguese?

a. 1512
b. 1510
c. 1516
d. 1515

Q11. The former RBI governor Raghuram Rajan authored the book-

a. The Ministry of Utmost Happiness
b. Emergency-Indian Democracy’s Darkest Hour
c. The Unseen Indira Gandhi
d. I Do What I Do

Q12. Who among the following is the founder of Swatantra Party?

a. Gopal Krishna Gokhale
b. Vallabhbhai Patel
c. Kamaraj
d. C Rajagopalachari

Q13. Who among the following has been honoured with the Global Diversity Award 2017 by the British Parliament House?

a. Akshay Kumar
b. Ranbir Kapoor
c. Salman Khan
d. Aamir Khan

Q14. In which Indian state has The Union Government sanctioned ₹98.35 Cr for the development of a Heritage Circuit?

a. Shimla
b. Assam
c. Nagaland
d. Tripura

Q15. Which organization has been honoured with the NABARD 2018 award?

a. Repco Micro Finance
b. HDFC Mutual Fund
c. Shriram Mutual Funds
d. ICICI Prudential

Q16. Who among the following hosts the Hindi version of “Bigg Boss-11”?

a. Aamir Khan
b. Farhan Akhtar
c. Shilpa Shetty
d. Salman Khan

Q17. What is the maximum strength of Lok sabha?

a. 552
b. 550
c. 545
d. 548

Q18. Which of the following is the indigenously designed and developed long-range subsonic cruise missile of India?

a. Helina
b. Nirbhay
c. Pinaka
d. Nag

Q19. We can control the urge to urinate as ________

a. Bladder is filled with less water
b. Bladder does not fill up easily
c. The muscular bladder is under nervous control
d. Sphincter muscle is present between bladder and urethra

Q20. Who won the Golden Boot Award in 2018 FIFA World Cup?

a. Lionel Messi
b. Antoine Griezmann
c. Harry Kane
d. Gabriel Jesus

Q21. The Ninety East Ridge is a submarine volcanic ridge located in which ocean?

a. Indian Ocean
b. Pacific Ocean
c. Arctic Ocean
d. Atlantic Ocean

Q22. Who launched India’s largest ‘train the trainers’ programme recently?

a. Sachin Tendulkar
b. Kapil Dev
c. Prakash Padukone
d. Pullela Gopichand

Q23. Who among the following has been names the “British Indian of the year”?

a. Ishwar Sharma
b. Ishwar Verma
c. Ishwar Kumar
d. Ishwar Gupta

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (c), 2. (a), 3. (a), 4. (a), 5. (d), 6. (d), 8. (b), 9. (d), 10. (d), 11. (b), 12. (d), 13. (d), 14. (c), 15. (a), 16. (a), 17. (d), 18. (b), 19. (c), 20. (c), 21. (a), 22. (d), 23. (a)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in