IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 08 Dec 2016 Shift-1 (General Knowledge)

 (Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key

Date: 08 Dec 2016 Shift-1 (General Knowledge)

Q1. One of the following is correctly matched ?

a. Rabindranath Tagore - Nil Darpan
b. Dadabhai Naomi! - India Unrest
c. Dinbandhu Mitra - Godaan
d. Ramesh Chandra Dull - Economic History of India

Q2. Which river is also referred as 'Dakshin Gangs' ?

a. Mahanadi
b. Krishna
c. Brahmaputra
d. Godavari

Q3. During Which administration was "Ashtapradhan Mandel" the name of Council of Ministers ?

a. Guptas
b. Mauryas
c. Kakatiyas
d. Marathas

Q4. The Sarvodaya Movement was started by :

a. Mahatma Gandhi
b. Jayprakash Narayan
c. Vinoba Bhav
d. Jyotiba Phule

Q5. In the Indian Constitution, the power to issue a Writ of "Habeas Corpus` is vested in :

a. Supreme court only
b. High Court only
c. Subordinate courts
d. Supreme court and High Court

Q6. Where are Berra Caves located ?

a. Odisha
b. Madhya Pradesh
c. Maharashtra
d. Andhra Pradesh

Q7. Which of the following issued initial Public Offer no rins for Life Insurance

a. CRISIL
b. SEBI
c. RBI
d. IRDA

Q8. Which among the following fighter plane is manufactured in France ?

a. Dassault Rafale
b. MIG-35
c. Lockheed Martin
d. None of the above

Q9. Who is the present of National Commission for Women in India ?

a. Nimlala Samant Prabhavalkar
b. Mamta Sharrna
c. Jayanti Patnaik
d. None of the above

Q10. Which of the following is incorrect ?

a. S.K. Pottekkat - Telugu
b. Tulsidas - Awadhi
c. Amitav Ghosh - English
d. Akilan - Tamil

Q11. In which Governor - General‘s reign was the first train service started in 1853 ?

a. Lord William Bentick
b. Lord Cornwallis
c. Lord Canning
d. Lord Dalhousie

Q12. Token currency was introduced in India for the first tune by :

a. Alan-din-Khilji
b. Sher Shah Sari
c. Ghiyasud-din-Tughlaq
d. Mohammad-bin-Tughlaq

Q13. Which of the following is incorrect ?

a. Jodhabai - Salim
b. Manmati - Khurram
c. Jijabai - Shivaji
d. Tarabax - Shahuji

Q14. Where was the first general Post Office opened in India ?

a. Delhi
b. Mumbai
c. Kolkata
d. None of the above

Q15. What type of the star is the SUN ?

a. Gaint
b. Supergiant
c. Dwarf
d. None of the above

Q16. "Din-i-llahi" was founded by:

a. Guru Nanak
b. Kabir
c. Akbar
d. Shah Johan

Q17. Who was the Prime Minister of Britain when India got the Freedom ?

a. Clement Aileen
b. Winston Churchill
c. Neville Chamberlain
d. None of Ole above

Q18. What does NASSCOM stand for ?

a. National Association of Shares and -rules Companies
b. National Association of Software and Service Companies
c. National Agency of Secret Se/Vice Companies
d. None of the above

Q19. Shanti Swaroop Bhatnagar award is given for exemplary work done in the field of :

a. Journalism
b. Literature
c. Science and Technology
d. None of the above

Q20. Which part of the Constitution of India refers to the responsibility of the state towards International Peace and Security ?

a. Fundamental Rights
b. Direct Principles
c. Preamble
d. None of the above

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:
1. (d), 2. (d), 3. (d), 4. (b), 5. (d), 6. (d), 7. (c), 8. (a), 9. (b), 10. (a), 11. (d), 12. (d), 13. (a), 14. (c), 15. (c), 16. (c), 17. (a), 18. (b), 19. (c), 20. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in