(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-4 (General Inteligence & Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-4

(General Inteligence & Reasoning)

1. As Lira is related to Italy, so is taka related to which country?
(a) Pakistan

(b) India
(c) England

(d) Bangladesh

2. As soft is related to wax, so is leather related to what ?
(a) Plain

(b) Rough
(c) Smooth

(d) Tough

3. As music is related to tune, so is design related to -
(a) Beauty

(b) Building
(c) Architecture

(d) Symmetry

4. As alphabet is related to letters, similarly necklace is related to what ?
(a) Gold

(b) Beads
(c) Ornament

(d) Silver

5. Paddy : Field :: Steel . ?
(a) Iron

(b) Factory
(c) Ore

(d) Mine

6. Laugh : Joke :: ? : Cracker
(a) Fear

(b) Anger
(c) Fireball

(d) Explode

7. President : India: : King
(a) England

(b) China
(c) Jordan

(d) France

8. Light : Rays: : Sound : ? 
(a) Audio

(b) Wave
(c) Hear

(d) Visual

9. PCWL : REXM :: THNY : ‘? 
(a) OZPL

(b) KOVZ
(c) PMKZ

(d) VJOZ

Directions: Find out the missing letter number in each of the following questions ? 
10. 0, 2, 6, 12, ?. 30. 42

(a) 24

(b) 20
(c) 21

(d) 22

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

11. 5, 7, 11, 19, 35, 67, ?, 259
(a) 130

(b) 129
(c) 131

(d) 140

12. 3, 7, 15, 31, 63, 127, ? 
(a) 255

(b) 260
(c) 245

(d) 265

13. 7, 12, 22, 37, ?,82,112,147

(a) 50

(b) 58
(c) 57

(d) 156

14. –1, 2, 7, ?, 23, 34, 47
(a) 13

(b) 14
(c) 12

(d) 15

15. a-bbc-aab-as-abba- 
(a) cabaa

(b) bacba

(c) bbaaa

(d) aabba

16. nc-dcn—cddc-n-ddcnn-d
(a) cdndc

(b) dnncc
(c) dcndd

(d) nccdn

Directions: Identify the odd man out in the following questions. 

17. (a) Gupta dynasty
(b) Nanda dynasty
(c) Maurya dyasty
(d) Chola dynasty

18. (a) Vayudoot
(b) Pushkar
(c) Indian Airlines
(d) Air India

19. (a) Andaman-Nicobar
(b) Puducherry
(c) Delhi (d) Goa

20. (a) Violent

(b) Blue
(c) Green

(d) White

21. (a) CRDT

(b) APBQ
(c) EUFV

(d) GWHX

22. (a) Harmless

(b) Guilty
(c) Innocent

(d) Fearless

23. (a) 2

(b) 5
(c) 8

(d) 11

24. (a) 44

(b) 66
(c) 132

(d) 300

25. (a) Diptheria

(b) Cataract
(c) Whooping Cough
(d) Encephalitis

ANSWERS :

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (b) 15. (a) 16. (c) 17. (d) 18. (d) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (b) 23. (c) 24. (d) 25. 

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

<< Go Back to Main Page

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.