IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-30-MAY-2019

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-30-MAY-2019

1.__________ is an active form of vitamin A.

A) Retinol
B) Pyridoxine
C) Niacin
D) Riboflavin

2.To get a virtual, erect and enlarged image behind a concave mirror, where should the object be placed?

A) Between pole P and focus F
B) At the centre of curvature C
C) At focus F
D) Between centre of curvature C and focus F

3.For a particular sum at a certain rate, find the ratio of Simple Interest got for 4 years and 8 years.

A) 1 : 2
B) 1 : 4
C) 2 : 1
D) 2 : 3

4.The element, which has zero electron affinity in the 3rd period is-

A) S
B) Al
C) P
D) Ar

5.Ascorbic acid is known as-

A) Vitamin C
B) Vitamin B
C) Vitamin D
D) Vitamin A

6.Choose the figure that best represents the relationships among the classes given below.
Photography, Time, History, Theatre.

7.Find the ODD one out from the given options.

A) EGJ
B) LNP
C) NPR
D) UWY

8.Choose from the alternatives the figure that best completes the pattern given below.

9.Which metal can be displaced by copper from its salt solution?

A) Iron
B) Copper
C) Zinc
D) Aluminium

10.If a certain sum becomes Rs.20720 in 4 years and Rs.24080 in 6 years, find the sum and rate of Simple Interest.

A) Rs.16000, 8%
B) Rs.16000, 12%
C) Rs.14000, 12%
D) Rs.14000, 10%

11. D is a point on BC of ABC where BD = (1/2)DC. find the ration of areas of ABD and ABC.

A) 3:2
B) 2:3
C) 1:3
D) 3:1

12.If 'nitco sco tingo' stands for 'softer than flower', 'tingo rho mst' stands for 'sweeter flower fragrance' and 'mst sco tmp' stands for 'sweeter than smile' what would 'softer' stand for?

A) sco
B) mst
C) tingo
D) nitco

13.A 270 m long train running at a speed of 120 km/h crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 km/h in 9 seconds. What is the length of the other train?

A) 230 m
B) 280 m
C) 240 m
D) 260 m

14.Find the ODD one out from the given options.

A) 18 - 45
B) 29 - 82
C) 23 - 14
D) 36 - 27

15.A number, when 35 is subtracted from it, reduces to its 80 percent. What is four-fifths of that number?

A) 120
B) 140
C) 90
D) 70

16.Ethane, with the molecular formula C2H6 has-

A) 8 covalent bonds
B) 7 covalent bonds
C) 6 covalent bonds
D) 9 covalent bonds

17.When did Chernobyl nuclear disaster take place?

A) 1982
B) 1990
C) 1986
D) 1984

18.What are the three main lubricants used in moving parts of a machine?

A) Oil, rubber, adhesives
B) Graphite, sandpaper, resin
C) Grease, resins and sandpaper
D) Oil, grease, graphite

19.If 138.019 + 341.981 - 146.395 = 133.605 + a, find the value of 'a'.

A) 200
B) 295.5
C) 248
D) 120.085

20.___________ are segmented stem that grows horizontally underground.

A) Sucker
B) Tuber
C) Bulb
D) Rhizome

21.Which is the planet in the solar system which is nearest to the Sun?

A) Venus
B) Earth
C) Mercury
D) Mars

22.Which classical dance form is indigenous to Kerala?

A) Kuchipudi
B) Kathakali
C) Bharatanatyam
D) Kathak

23.The outermost layer of skin is called-

A) Epidermis
B) Cutin
C) Dermis
D) Keratin

24.A pendulum of length 'l' swings through an angle of 45° and describes an arc of length 15.4 cm. Find the value of 'l'.

A) 19.6 cm
B) 22.2 cm
C) 20.6 cm
D) 18.4 cm

25.Which of the following states inaugurated a web portal 'Banglar Shiksha' for school students in 2019?

A) Rajasthan
B) West Bengal
C) Tamil Nadu
D) Arunachal Pradesh

26.Lactometers, which are used to determine the purity of sample of milk, works on which principle?

A) Archimedes principle
B) Principle of periscope
C) Principle of scalar chain
D) Principle of potentiometer

27. One coulomb of electric charge per second is-

A) 1 second
B) 1 joule
C) 1 volt
D) 1 ampere

28.Which number will best complete the relationship given below?
27 : 16 :: 125 : ?

A) 34
B) 36
C) 32
D) 30

29.Ultrasound is used to detect ______ in metal blocks.

A) Metal heat
B) Cracks and flaws
C) Metal opacity
D) Metal heaviness

30.How is the voltmeter connected in all circuits to measure the voltage between two points?

A) In line
B) In series
C) In parallel
D) Across

31.What is the full form of NABARD?

A) National Bank for Agriculture and Regional Department
B) National Bank for Agriculture and Rural Development
C) National Bank for Agriculture and Regional Development
D) National Bank for Agriculture and Rural Department

32.Which of the following group of alphabets will best complete the relationship given below?
BH : JP :: FK : ?

A) MS
B) NS
C) OT
D) NT

33.As the pH value increases from 7 to 14, it represents _______.

A) Both acidic and neutral solution
B) Basic solution
C) Acidic solution
D) Neutral solution

34.The general formula of alkynes is-

A) CnH2n-2
B) CnH2n+4
C) CnH2n
D) CnH2n+2

35.Ramya walked eastwards and turned to her left. She turned right two times. Which direction is she walking now?

A) East
B) South east
C) South west
D) South

36.In this question, two statements are given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statements :
1) All grasses are trees.
2) No tree is shrub.
Conclusions:
I. No grass is shrub.
II. Some shrubs are grasses.

A) Only conclusion II follows
B) Neither conclusion I nor II follows
C) Both conclusions I and II follow
D) Only conclusion I follows

37.Find the missing number in the series.
21, (...), 22, 36, 23, 37

A) 32
B) 35
C) 21
D) 22

38.Where is India's first hi-tech forensic lab, which was recently inaugurated, located?

A) Mumbai
B) Delhi
C) Chennai
D) Kolkata

39.Choose from the alternatives the figure that best completes the pattern given below.

40. Find the missing frequency 'X' in this data that the arithmetic mean is 28.

Profit % 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60
No. of shops 12 18 27 X 17 6

41.Three taps P, Q and R are filled in a water tank to draw out water. Tap P fills 4 buckets in 24 minutes, Q fills 8 buckets in 1 hour and R fills 2 buckets in 20 minutes. All the taps are opened and the tank is emptied in 2 hours. If a bucket holds 10 litres of water, what is the capacity of the tank?

A) 180 litres
B) 200 litres
C) 480 litres
D) 240 litres

42.All noble gas molecules are-

A) Diatomic
B) Tri atomic
C) Polyatomic
D) Monoatomic

43.If '×' means '÷', '–' means '×', '÷' means '+' and '+' means '–', then 3 - 15 ÷ 16 × 8 + 6 = ?

A) 35
B) 47
C) 30
D) 41

44.In a data, sum of the deviations about the mean is always:

A) Negative
B) Zero
C) Cannot be determined
D) Positive

45.Evaluate: 2 tan² 45° + cos² 30° - sin² 60°

A) 1/2
B) 2
C) 1
D) 0

46.The conversion of liquid state into solid state is known as-

A) Freezing
B) Vapourisation
C) Evaporation
D) Sublimation

47.After the death of which prime minister did Gulzarilal Nanda take over as the acting prime minister for the second time?

A) Jawaharlal Nehru
B) Indira Gandhi
C) Charan Singh
D) Lal Bahadur Shastri

48.A precious crystal piece worth Rs.15600 is accidentally dropped and was broken into three pieces, their weights respectively proportional to 2, 3 and 5 units. Value of the crystal varies directly as the cube of its weight. Calculate the percentage loss in the value.

A) 16%
B) 75%
C) 25%
D) 84%

49.Varun walked 4.5 km towards south direction and turned right. After reaching 3 km, he turned left and walked 5 km. What is the distance he covered towards south?

A) 4.5 km
B) 5 km
C) 8.5 km
D) 9.5 km

50.Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight friends— A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. Each one of them likes different brands of car—Swift, Indica, Polo, Volvo, Audi, BMW, Maruti and Kwid, but not necessarily in the same order.
A sits third to the right of the person who likes Kwid. A does not like Polo. E is not an immediate neighbour of H. C sits on the immediate right of the person who likes Polo. Neither A nor H likes Audi or a Indica. The person who likes Audi is not an immediate neighbour of the person who likes Kwid. The person who likes Swift sits second to the left of E. The person who likes Swift is an immediate neighbour of the both persons who like BMW and Maruti. Person who likes Maruti sits third to the right of B. B does not like Audi. F is not an immediate neighbour of A. G is not an immediate neighbour of the person who likes Swift. Only two people sit between the person who likes Maruti and H. The persons who like Audi and the Indica are immediate neighbours of each other.
Which of the following is TRUE with respect to the given seating arrangement?

A) The persons who like BMW and Indica are immediate neighbours to each other
B) E sits to the immediate left of the person who likes Kwid
C) G sits second to the right of D
D) F and D are immediate neighbours to each other

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

51.A man goes towards east 5 km, then he takes 120 degrees right turn and goes 5 km. He again takes 120 degrees right turn and goes 5 km. With respect to the starting point, where is he now?

A) West
B) East
C) At the starting point
D) North east

52.Which of the following is WRONGLY matched?

A) Calcium carbonate – slaked lime
B) Sodium carbonate – washing soda
C) Sodium chloride – common salt
D) Sodium hydroxide – caustic soda

53.Find the ODD one out from the given options.

A) FIGURE : IFUGER
B) BREATH : ERBHTA
C) RUGGER : GURREG
D) PARROT : RAPTOR

54.Ten years ago, a mother was thrice as old as her son. After 10 years, she will be twice as old as her son. What is the ratio of their present ages?

A) 7 : 3
B) 3 : 2
C) 7 : 4
D) 4 : 3

55.Krishnadevaraya was the ruler of _________ empire.

A) Chera
B) Pandya
C) Chola
D) Vijayanagar

56.With the market price coming down by 25%, Sita is able to procure 1 kg of sugar more for Rs.30. What is the original price of sugar?

A) Rs.7.50
B) Rs.10
C) Rs.7.30
D) Rs.16.50

57.If an item is sold for Rs.8000 at 25% profit, then find the profit.

A) Rs.1000
B) Rs.1200
C) Rs.1600
D) Rs.1800

58.The main structural material of hair is -

A) Keratin
B) Vitamin
C) Thiamine
D) Biotin

59. Simplify 5/4 ÷ 3/2 / 1/15 + 1 - 9/10

A) 4
B) 3
C) 2
D) 5

60.Find the wrong number in the following series.
133, 119, 107, 91, 77

A) 107
B) 133
C) 119
D) 91

61.If in a certain code, 'HEAVY' is written as 'ICBTZ', then how will 'QUICK' be written in that code?

A) RSAJL
B) OSJAL
C) RSKAL
D) RSJAL

62.Simplify: 30 × 3 × 0.3 × 0.03 × 0.003

A) 0.0000243
B) 0.002403
C) 0.000081
D) 0.00243

63.In a certain code language 'no more food' is written as 'ta ka da', 'more than that' is written as 'sa pa ka'. How is 'that' written in that code language?

A) da
B) sa or pa
C) ka
D) ta or da

64.The diameter of a circular wheel is 1.4 m. How many revolutions will it make in travelling 22 km?

A) 2500
B) 5000
C) 500
D) 2000

65.Which of these square numbers cannot be expressed as the sum of two prime numbers?

A) 81
B) 49
C) 144
D) 121

66.Adipose tissue stores -

A) Protein
B) Fat
C) Adrenalin
D) Carbohydrate

67.In this question, two statements are given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statements:
1) No magazine is cap.
2) All caps are cameras.
Conclusions:
I. No camera is magazine.
II. Some cameras are magazines

A) Only conclusion I follows
B) Either conclusion I or II follows
C) Both conclusions I and II follow
D) Only conclusion II follows

68.Which number will best complete the relationship given below?
2 : 3 :: 23 : ?

A) 25
B) 29
C) 31
D) 27

69.Onion and garlic are examples of-

A) Stem tuber
B) Corm
C) Rhizome
D) Bulb

70.Which formula gives the refractive index of second medium with respect to the first?

A) sin i x sin r
B) sin i + sin r
C) sin i - sin r
D) sin i / sin r

71.In a certain code, 'TRIPPLE' is written as 'SQHOOKD'. How is 'DISPOSE' written in that code?

A) CHRNORD
B) CHRONRD
C) CHRONDR
D) CHRORND

72.Find the missing number in the series.
49, 64, (...), 100, 121

A) 88
B) 92
C) 81
D) 72

73.The notation (g) is used in the chemical equation to represent the particular element or compound in-

A) Gaseous state
B) Aqueous
C) Liquid state
D) Solid state

74.By using a windmill, which energy is tapped to rotate wind turbines to drive generators?

A) The chemical energy of wind
B) The kinetic energy of the moving wind
C) The sound energy of wind
D) The heat energy of wind

75.What is the sum of all two-digit numbers ≤ 50?

A) 1350
B) 1330
C) 1250
D) 1230

76.A boatman goes 2 km upstream in 1 hour and 1 km downstream in 10 minutes. What is the speed of boat in still water?

A) 3 km/h
B) 2.5 km/h
C) 4.5 km/h
D) 4 km/h

77.Prayagraj Kumbh Mela 2019, entered Guinness Book Of World Records for the-

A) Largest painting exercise of public sites
B) Largest crowd management
C) Largest sanitation drive
D) All of the options

78.Keeping the potential difference constant, the resistance of a circuit is doubled. What happens to the current?

A) It becomes four times
B) It gets halved
C) It gets doubled
D) It becomes one-fourth

79.Which of the following IIT's students have developed a mobile-app to detect fake currency notes in 2019?

A) IIT Palakkad
B) IIT Kharagpur
C) IIT Madras
D) IIT Bangalore

80.A room is 15 ft long and 12 ft broad. A mat has to be placed on the floor of this room leaving 1.5 ft space from the walls. What will be the cost of the mat at the rate of Rs.3.50 per square feet?

A) Rs.472.50
B) Rs.630
C) Rs.496
D) Rs.378

81.Yamuna and Gomati are the tributaries of river-

A) Ganga
B) Krishna
C) Godavari
D) Mahanadi

82.If |-4x + 4| - 6 = -6, then find the value of 'x'.

A) -1
B) 2
C) 0
D) 1

83.With which sport is the term 'deuce' associated?

A) Polo
B)Cricket
C)Basketball
D) Tennis

84.Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight friends— A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the center while those who sit in the middle of the sides face outside.
A, who faces the center, sits third to the right of F. E, who faces the center, is not an immediate neighbour of F. Only one person sits between F and G. D sits second to the right of B. B faces the center. C is not an immediate neighbour of A.

Who among the following sits opposite to A?

A) D
B) E
C) B
D) F

85.The possibility of fraternal twin occurs -

A) Subsequent to fertilisation
B) At zygotic stage
C) At conception
D) At fertilisation stage

86.Who suggested the four main groups of human blood in 1890?

A) Ronald Ross
B) Karl Landsteiner
C) Chadwick
D) Louis Pasteur

87.Which of the following states is the largest state in India in terms of area?

A) Maharashtra
B) Gujarat
C) Karnataka
D) Rajasthan

88.A chord of length 8 cm subtends an angle 60° at the centre. What is the radius of the circle?

A) 6 cm
B) 4 cm
C) 12 cm
D) 8 cm

89.The product of two numbers is 9375. The quotient, when the largest number is divided by the smallest number is 15. Find the sum of these numbers.

A) 395
B) 380
C) 400
D) 425

90.In this question, a statement is given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statement:
Any student who does not behave properly while in school brings bad name to himself and also for the school.
Conclusions:
I. Such student should be removed from the school.
II. Strict discipline does not improve the behavior of the students.

A) Both conclusions I and II follow
B) Only conclusion I follows
C) Neither conclusion I nor II follows
D) Only conclusion II follows

91.A tank gets filled by a pipe in 2 hours. But due to a leak, it takes 30 more minutes to fill the tank. How long will it take a full tank to get emptied by the leak, when the pipe is closed?

A) 2 hours 30 minutes
B) 5 hours
C) 10 hours
D) 2 hours 45 minutes

92.A is now 9 years older than B. In 10 years, A will be twice as old as B was 10 years ago. Find the present age of A.

A) 23
B) 36
C) 39
D) 48

93.Find the LCM of 2.05, 1.05 and 2.

A) LCM of 205, 105 and 200
B) LCM of 21/20, 41/20 and 20/20
C) LCM of 205/100, 105/100 and 200/100
D) LCM of 205, 105 and 200/10

94.The Indian Constitution has been divided into ___ parts at the time of commencement.

A) 16
B) 25
C) 24
D) 22

95.With which of the following sports is Viswanathan Anand associated?

A) Polo
B) Chess
C) Billiards
D) Golf

96.P does half as much work as Q. R does half as much work as P and Q together. If R alone can finish it in 40 days, then all of them together will finish the work in how many days?

A) 30
B) 40/3
C) 15
D) 20

97.The hormone thyroxine is commonly known as-

A) T4
B) PTH
C) TSH
D) T3

98.LCM of two numbers 'p' and 'q' is 935 and (p>q). What is the maximum sum of the digits of 'q' out of the possible pairs 'p', 'q'?

A) 5
B) 20
C) 13
D) 8

99.Which of the following are known as 'nucleons?'

A) Neutrons and electrons
B) Protons and neutrons
C) Protons and electrons
D) Only protons

100.In which of the following countries was the 21st FIFA World Cup-2018 held?

A) Brazil
B) Spain
C) Russia
D) Argentina

download

Click Here To Download PDF

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

Answer:-
1. (a), 2. (a), 3. (a), 4. (d), 5. (a), 6. (a), 7. (a), 8. (b), 9. (c), 10. (c)
11. (c), 12. (d), 13. (a), 14. (b), 15. (b), 16. (b), 17. (c), 18. (d), 19. (a), 20. (d)
21.(c), 22. (b), 23. (a), 24. (a), 25. (b), 26. (a), 27. (b), 28. (b), 29. (b), 30. (c)
31. (b), 32. (b), 33. (b), 34. (a), 35. (d), 36. (d), 37. (b), 38. (b), 39. (d), 40. (a)
41. (c), 42. (d), 43. (d), 44. (b), 45. (b), 46. (a), 47.(d), 48. (d), 49. (d), 50. (d)
51. (c), 52. (a), 53. (a), 54. (a), 55. (d), 56. (b), 57. (c), 58. (a), 59. (d), 60. (a)
61. (d), 62. (d), 63. (b), 64. (b), 65. (d), 66. (b), 67. (b), 68. (b), 69. (d), 70. (d)
71. (b), 72. (c), 73. (a), 74. (b), 75. (d), 76. (d), 77. (d), 78. (b), 79. (b), 80. (d)
81. (a), 82. (d), 83. (d), 84. (a), 85. (d), 86. (b), 87.(d), 88. (d), 89. (c), 90. (c)
91. (c), 92. (d), 93. (c), 94. (d), 95. (b), 96. (b), 97. (a), 98. (c), 99. (b), 100. (c)

 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in