IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-30-MAY-2019

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-30-MAY-2019

1. A school choir and the dramatics club share the auditorium for practice. If they both have their inauguration on January 1, when will they have to share the auditorium, if the choir meets once in 3 days and the dramatics club meets once in 5 days?

A) January, 16
B) January, 30
C) January, 26
D) January, 15

2. Which of the following is India's first indigenously-designed and built Torpedo launch and recovery vessel (TRV)?

A) INS Pulakesin-1
B) INS Ambuda
C) INS DhruvaK
D) INS Astradharani

3. How many triangles are there in the given figure?

A) 28
B) 39
C) 31
D) 36

4. In the given figure, the circle represents book, triangle represents dictionaries, and rectangle represents novels. which region represents dictionary and novel but not book ?

A) F
B) G
C) B
D) E

5. On the bank of which of the following rivers is Kanpur located?

A) Tapi
B) Sabarmati
C) Ganga
D) Hooghly

6. Who was the first captain of the Indian Test team?

A) C.K. Nayudu
B) Vijay Hazare
C) Lala Amarnath
D) Vijay Merchant

7. At what time between 4 and 5 'O clock will the hands of a clock point in opposite directions?

A) 4 hours 600/11 minutes
B) 4 hours 611/11 minutes
C) 4 hours 567/11 minutes 
D) 4 hours 589/11 minutes 

8. To see objects at surface of water from submarine, the tool used is called-

A) Telescope
B) Periscope
C) Kaleidoscope
D) Stethoscope

9. IF √4225 = 65 , then find the value of √42.25 + √0.4225.

A) 6.5
B) 7.25
C) 7.15
D) 6.25

10. A tank can be filled by two pipes of which one is three times as fast as the other. If both pipes together fill the tank in 36 minutes, in what time will the slower pipe alone fill the tank?

A) 120 minutes
B) 144 minutes
C) 81 minutes
D) 108 minutes

11. Which of the following coloured light has the least speed in glass prism?

A) Green
B) Red
C) Yellow
D) Violet

12. The particles of solute in a true solution are smaller than ______ in diameter.

A) 10-8 metre
B) 10-7 metre
C) 10-6 metre
D) 10-9 metre

13. If '+' means 'x', '-' means '÷', 'x' means '+' and '÷' means '-', then 7 + 7 + 7 - 7 x 7 ÷ 7 = ?

A) 49
B) 1
C) 14
D) 7

14. Which of the following teams played in the Bodyline cricket series in 1932-33?

A) England and South Africa
B) Australia and England
C) England and West Indies
D) Australia and West Indies

15. Which of the following fractions is equal to 18/25?

A) 72/100
B) 54/100
C) 36/75
D) 50/100

16. Kanishka was the emperor of ________ dynasty.

A) Chera
B) Gupta
C) Kushan
D) Chola

17. Two fractions are such that their product is 3/4 and quotient is 1/3. If the numerator of one fraction is 1/3 of the other fraction's numerator, find the fractions.

A) 1/3, 4/5
B) 1/3, 9/5
C) 1/2, 6/5
D) 1/2, 3/2

18. What is the work done per unit time called?

A) Work (W)
B) Potential Difference (V)
C) Current (I)
D) Power (P)

19. what is the pricipal if the amount got  is Rs. 1120 at 5% Simple Interest in 2/5 years?

A) Rs. 1200
B) Rs. 1050 
C) Rs. 1000 
D) Rs. 1100 

20. What is the last digit in the product 32 × 33 × 34 × 35?

A) 2
B) 4
C) 0
D) 5

21. Read the following information carefully and answer the question given below.

Ten friends are sitting in two parallel rows of six seats each. One seat is vacant in each row. G, H, I, J and K are sitting in row-1 facing south. U, V, W, X and Y are sitting in row-2 facing north. Each likes different Cars—Swift, Indica, Polo, Volvo, Audi, BMW, Maruti, Porsche, Datsun and Kwid.
X sits third to the right of W and likes Volvo. Only two people sit between V and the vacant seat. V does not like Audi or Polo. K is not an immediate neighbour of I. H likes Kwid. The one who likes Polo faces the one who likes Porsche. The one who likes Polo sits opposite to the one who sits on the third right of the person who sits opposite to X. I is not an immediate neighbour of J. Y, who likes neither Audi nor BMW, does not face the vacant seat. Neither X nor W sits at any of the extreme ends of the row. J faces W. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between I and H, and H sits on the third right of the one who likes Maruti. The one who likes Datsun faces the one who likes Volvo. The persons who like Swift and Porsche are adjacent to each other. Vacant seat of row – 1 is not an immediate neighbour of J. V sits at one of the extreme ends of the row. W does not like Swift and Porsche. Vacant seat of row-1 does not face X who does not sit at any of the extreme ends of the row.

Who among the following sits third to the right of Y?

A) W
B) V
C) U
D) X

22. Which of these is NOT a part of the brain?

A) Brainstem
B) Cerebellum
C) Cerebrum
D) Vertebrae

23. Choose the pair which shows the same relationship as in the pair given below.
ZFRV : 12195

A) SCXT : 832420
B) SCXT : 82437
C) WHEV : 23855
D) YSCI : 251939

24. Comma-shaped bacteria are called-

A) Spirilli
B) Cocci
C) Bacilli
D) Vibrios

25. World Environment Day 2019 will be hosted by-

A) Bangladesh
B) China
C) India
D) Sri lanka

26. Choose from the alternative the figure that best completes the pattern given below.

27. P and Q can do a work independently in 8 and 6 days respectively. Q starts the work and Q and P work on alternate days to finish the job. In what ratio should the payment be shared between P and Q?

A) 5 : 3
B) 3 : 8
C) 3 : 5
D) 5 : 8

28. Flame cells are found in-

A) Earthworm
B) Prawn
C) Planaria
D) Nereis

29. A boy walking at 3/5 of his usual speed reaches his school late by 14 minutes. Find the time he takes usually to reach school at his normal speed.

A) 21 minutes
B) 15 minutes
C) 25 minutes
D) 20 minutes

30. In which of the following cities are the 'Ajanta Caves' situated?

A) Aurangabad
B) Pune
C) Lucknow
D) Kochi

31. If Rs.750 is divided into three parts x, y and z such that (x - 5) : (y - 10) : (z - 15) = 5 : 4 : 3, then find the share of x, y and z respectively.

A) Rs.300, Rs.240, Rs.180
B) Rs.310, Rs.170, Rs.240
C) Rs.305, Rs.250, Rs.195
D) Rs.250, Rs.200, Rs.150

32. What is the value of universal gravitation constant G?

A) 13.2 N m kg
B) 6.7 x 10-11N m² kg-2
C) 10.7 N m kg
D) 9.7 x 10-11Nm² kg-2

33. Which of the following is the tallest mammal?

A) Giraffe
B) Camel
C) Elephant
D) Gorilla

34. Find the ODD one out from the given options.

A) HEAR
B) HIRE
C) TEAR
D) FEAR

35. The product and HCF of two numbers are 4107 and 37 respectively. Find the numbers.

A) 37, 61
B) 101, 37
C) 29, 137
D) 37, 111

36. Area of a field in the shape of a trapezium is 1440 m². The perpendicular distance between the parallel sides is 24 m. The ratio of the parallel sides is 5 : 3. Find the length of the longer parallel side.

A) 30 m
B) 75 m
C) 45 m
D) 60 m

37. In the alumino thermic process, the role of Al is _____.

A) Reducing agent
B) Sulphurising agent
C) Hydrogenating agent
D) Oxidising agent

38. Which vitamin is provided by sunlight?

A) Vitamin C
B) Vitamin B
C) Vitamin A
D) Vitamin D

39. Which of the following is NOT a nitrogenous substance ?

A) Uric acid
B) Glucose
C) Ammonia
D) Urea

40. Speed of a boat in still water is x km/h and the speed of a stream is y km/h. if the time taken to go upstream is 't' hours more than the time taken to go upstream is 't' hours more than the time taken to go downstream, find the distance covered.

A) [(x² - y²) t / 2xy ] km
B) [(x² - y²) t / 2y ] km 
C) [(x + y / x - y) t ] km 
D) [(x + y) t / 2 ] km 

41. In this question, two statements are given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statements:
1) No student is an MBA.
2) All MBAs are graduates.
Conclusions:
I. No student is a graduate.
II. Some graduates are MBAs.

A) Only conclusion I follows
B) Both conclusions I and II follow
C) Neither conclusion I nor II follows
D) Only conclusion II follows

42. Simplify:-

A) 5/8
B) 5/7
C) 5/9
D) 5/6

43. Which is the brightest object in the night sky?

A) Moon
B) Mars
C) Star
D) Jupiter

44. Ages of two brothers are in the ratio 7 : 15. The LCM of their ages is 210. What is the elder brother's age?

A) 42
B) 30
C) 45
D) 15

45. Carbon, in all its allotropic forms, burns in oxygen to give-

A) Sulphur
B) Carbon monoxide
C) Carbon dioxide
D) Sulphur dioxide

46. What was the theme of World Earth Day, 2019?

A) Water Wonderful World
B) Environmental and Climate Literacy
C) End Plastic Pollution
D) Protect Our Species

47. In this question, two statements are given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statements:
1) Some cats are dogs.
2) No dog is fish.
Conclusions:
I. Some dogs are cats.
II. Some cats are not fish.

A) Neither conclusion I nor II follows
B) Both conclusions I and II follow
C) Only conclusion II follows
D) Only conclusion I follows

48. Which of the following electronic configurations does the element calcium have?

A) 2, 8
B) 2, 8, 7
C) 2, 8, 8, 2
D) 2, 8, 8, 7

49. If the focal length of the spherical mirror is 16 cm, what is its radius of curvature?

A) 32 cm
B) 16 cm
C) 24 cm
D) 8 cm

50. Find the missing group of alphabets in the following series.
IG, NK, DO, (…), AW

A) IS
B) LS
C) LP
D) KP

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

51. What is the simple Interest on a sum of money at 12.5% for 2 years if the Compound Interest on the same sum and same period, same rate of interest is RS.510?

A) Rs. 480
B) Rs. 500
C) Rs. 420  
D) Rs. 408

52 Find the ODD one out from the given options.

53. Elements which generally exhibit multiple oxidation states and whose ions are usually coloured are-

A) Alkaline earth metals
B) Alkali metals
C) Transition elements
D) Non-metals

54. Read the following information carefully and answer the question given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre. No two males or two females are immediate neighbours of each other. P is the wife of W, and sits to the immediate left of W. P sits third to the left of T. U sits second to the right of S. S is not an immediate neighbour of P or T. W and R are immediate neighbours of each other. U is not an immediate neighbour of his wife Q.

Which of the following is TRUE about V?

A) V sits second to the right of Q
B) V sits exactly between U and W
C) V sits third to the left of T
D) V is a male

55. With no discount, the profit would have been 20%. If there is a 5% discount given, then find the actual profit per cent.

A) 12%
B) 14%
C) 15%
D) 20%

56. A box whose every side is a rectangle has a length of 12 cm, width of 8 cm and height of 10 cm. What is the total surface area of the box?

A) 592 cm2
B) 376 cm2
C) 524 cm2
D) 482 cm2

57. Eutrophication of lakes leads to-

A) Hypoxia
B) All of the options
C) Algal Bloom
D) Increase of hydrogen sulphide

58. Which of the following bowlers became the fastest Indian to claim 100 wickets in One-day Internationals?

A) Jasprit Bumrah
B) Mohammed Shami
C) Umesh Yadav
D) Bhuvneshwar Kumar

59. Surface area of a cuboid is 1372 cm2. The dimensions are in the ratio 4 : 2 : 1. What is the length?

A) 7 cm
B) 28 cm
C) 24 cm
D) 12 cm

60. Who presented the first union budget of independent India?

A) C.D. Deshmukh
B) John Mathai
C) T.T. Krishnamachari
D) R.K. Shanmukham Chetty

61. If 5% of A + 4% of B = 2/3 (6% of A + 8% of B), then what is A : B?

A) 4 : 3
B) 5 : 4
C) 1 : 1
D) 1 : 2

62. Which of the following terms does not represent electric power in a circuit?

A) IR²
B) I²R
C) V²/R
D) VI

63. Find the ODD one out from the given options.

A) I
B) F
C) P
D) Y

64. Starting from a point M, Harish walked 18 m towards south. He turned left and walked 25 m. He then turned left and walked 25 m. He again turned left and walked 18 m. He again turned left and walked 35 m and reached a point P. How far and in which direction is Harish from the point M?

A) 35 m, west
B) 28.86 m, north east
C) 28.86 m, south east
D) 28.86 m, south west

65. Choose the alternative that best replaces the question mark (?) in the given figure.

A)  10
B)  8
C)  5
D)  7

66. In a certain code, 'CAT' is written as 'SATC' and 'DEAR' is written as 'SEARD'. How would 'SING' be written in that code?

A) BGINS
B) SGNIS
C) SINGS
D) GNISS

67. What is the value of Avogadro constant?

A) 6.222 x 1023
B) 6.022 x 1033
C) 6.322 x 1023
D) 6.022 x 1023

68. Find the smallest 3 digit prime number.

A) 101
B) 103
C) 111
D) 109

69. How long does the Vice-President of India hold the office?

A) 2 years
B) 5 years
C) 6 years
D) 3 years

70. Choose the alternative that best replaces the question mark (?) in the given figure.

A) 34
B) 38
C) 36
D) 39

71. Which law officer has the right to speak in both the Houses of the Parliament?

A) Legal Advisor
B) Attorney General
C) Solicitor General
D) Advocate General

72. If in a certain language, 'DIUGNAL' is coded as 'LANGUID', how will 'ELKCAHS' be coded?

A) SHACKLE
B) SHINGLE
C) SHOCKLE
D) SHERBET

73. If A,B are two mutually exclusive events, then find P(AUB).

A) P(A) + P(B)
B) P(A) + P(B) - P(AB)
C) 1 - P(A) - P(B)
D) P(A) x P(B)

74. Mohan moved forward for some distance and turned left. Again he turned right two times. Now he is facing east. Towards which direction did he start?

A) South
B) South east
C) North
D) South west

75. Which of the following carries oxygenated blood from the lungs to the heart ?

A) Pulmonary artery
B) Jugular vein
C) Azygous vein
D) Pulmonary vein

76. Which of the following is added to water to prevent tooth-decay?

A) Fluoride
B) Bromide
C) Sulphide
D) Chromide

77. Find the ODD one out from the given options.

A) 19
B) 13
C) 17
D) 15

78. By what particles in the atmosphere is the sunlight dispersed, so that a rainbow is visible in the sky?

A) Air
B) Gas
C) Rain drops
D) Dust particles

79. Sound CANNOT travel without-

A) Medium
B) Liquid
C) Interface
D) Solid

80. A pipe can fill a tank in 2 hours. But due to a leak, it took 20 minutes more to fill it. The leak can drain the full tank in ______ hours.

A) 10
B) 8
C) 14
D)12

81. The electrons present in the outermost shell are called-

A) Octet electrons
B) Valence electrons
C) Triplet electrons
D) Duplet electrons

82. Which of the following is a characteristic of an ideal fuel?

A) High calorific value
B) Cheap and easily available
C) Burns smoothly
D) All of the options

83. A black, a red and a green dice are thrown at the same time. What is the probability that the sum of the three numbers is ≥ 17?

A) 1/36
B) 5/216
C) 7/216
D) 1/54

84. In this question, a statement is given followed by three conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statement:
P = Q < S ≤ V
Conclusions:
I. S > P
II. V > Q
III. P < V

A) Only conclusion II is true
B) Only conclusion III is true
C) Only conclusion I is true
D) All conclusions are true

85. With which sport is the Subroto Cup associated?

A) Cricket
B) Football
C) Volleyball
D) Basketball

86. What type of reaction is electrolysis of water?

A) Displacement reaction
B) Decomposition reaction
C) Combination reaction
D) Synthesis reaction

87. In a certain code, 'SLATE' is coded on 'GXRYW'. How is 'STEAL' coded?

A) GXWRY
B) GYWRX
C) GYWRS
D) GYRWX

88. The variance of 5 values is 36. If each value is doubled, then find the standard deviation.

A) 10
B) 18
C) 6
D) 12

89. Find the square root of 64009.

A) 363
B) 253
C) 347
D) 803

90. Which of the following ionic species exists in a neutralization reaction?

A) H+
B) H3O+
C) HCl-
D) H2O

91. Cost price of an article is Rs.270. It is sold at 10% profit on selling price. What is the selling price?

A) Rs.297
B) Rs.400
C) Rs.280
D) Rs.320

92. Ratio between the volume of a cube and the volume of a sphere that will exactly fit into the cube is:

A) π : 1
B) 6 : π
C) 3 : π
D) 3 : 4

93. Complete the series.
3, 4, 6, 10, 18, 34 (…)

A) 48
B) 72
C) 84
D) 66

94. Which of the following is used to test whether a substance is acidic or basic in nature?

A) Bases
B) Salts
C) Indicator
D) Acids

95. What sensory perception is attributed to the tongue?

A) Taste
B) Speech
C) Sound
D) Sight

96. The stretching of a spring due to the force in a spring balance is measured by-

A) A pointer moving on a graduated scale
B) A digital display
C) The height of the water column
D) The height of the mercury

97. Arun walks 10 m towards east and then 10 m to his right. Then, every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m, respectively. How far is he now from his starting point?

A) 5 m
B) 10 m
C) 20 m
D) 15 m

98. Complete the series.
BCA, EFD, HIG, (…)

A) LJK
B) KJL
C) LKJ
D) KLJ

99. Once in how many years is the Purna Kumbha Mela held?

A) Every 12 years
B) Every 6 years
C) Every 8 years
D) Every 4 years

100. A's present age, after 20 years will be 10 times his age 10 years back. What is his age now?

A) 12 years
B) 15 years
C) 13.3 years
D) 10 years

download

Click Here To Download PDF

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

Answer:-
1. (a), 2. (d), 3. (d), 4. (a), 5. (c), 6. (a), 7. (a), 8. (b), 9. (c), 10. (b)
11. (d), 12. (d), 13. (a), 14. (b), 15. (a), 16. (c), 17. (d), 18. (d), 19. (c), 20. (c)
21. (c), 22. (d), 23. (b), 24. (d), 25. (b), 26. (a), 27. (c), 28. (c), 29. (a), 30. (a)
31. (c), 32. (b), 33. (a), 34. (b), 35. (d), 36. (b), 37. (a), 38. (d), 39. (b), 40. (b)
41. (d), 42. (d), 43. (a), 44. (b), 45. (c), 46. (d), 47. (b), 48. (c), 49. (a), 50. (a)
51. (a), 52. (d), 53. (c), 54. (a), 55. (b), 56. (a), 57. (b), 58. (b), 59. (b), 60. (d)
61. (a), 62. (a), 63. (a), 64. (c), 65. (d), 66. (c), 67. (d), 68. (a), 69. (b), 70. (c)
71. (b), 72. (a), 73. (a), 74. (c), 75. (d), 76. (a), 77. (d), 78. (c), 79. (a), 80. (c)
81. (b), 82. (d), 83. (d), 84. (d), 85. (b), 86. (b), 87. (b), 88. (d), 89. (b), 90. (b)
91. (a), 92. (b), 93. (d), 94. (c), 95. (a), 96. (a), 97. (a), 98. (d), 99. (a), 100.(c)


 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in