IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-28-MAY-2019

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-28-MAY-2019

1. Complete the series.
BJ, CL, FO, KS, (…)

A) EX
B) OT
C) RX
D) UX

2. Pantothenic acid is commonly called-

A) Vitamin E
B) Vitamin B12
C) Vitamin C
D) Vitamin B5

3. The first match of the first edition of Ranji Trophy was held in the year-

A) 1970
B) 1952
C) 1934
D) 1956

4. What type of nuclear reaction is responsible for liberation of energy in the sun?

A) Nuclear destruction
B) Nuclear generation
C) Nuclear fission
D) Nuclear fusion

5. Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight captains of different hockey teams— Canada, Czech Republic, Finland, Russia, Sweden, United states, Europe and North America are sitting around a circular table and are facing the center, but not necessarily in the same order. Finland captain sits third to the left of the Sweden captain. Only two people sit between the Canada captain and Europe captain. Neither the Canada captain nor Europe captain is an immediate neighbour of the Finland captain. The captain of North America sits second to the right of the United states captain. United states captain is not an immediate neighbour of the Finland captain. The Canada captain sits third to the left of the Finland captain. Captains of Russia and Czech Republic are not immediate neighbours. Russia captain sits third to the left of the United states captain.
Who among the following captains is sitting between the captain of Canada and Sweden?

A) Europe
B) Finland
C) United states
D) North America

6. International Economic Research Annual (IERA) Award was instituted by-

A) SEBI
B) ECGC
C) RBI
D) EXIM bank

7. Which of the following rivers is known as the 'Dakshina Ganga?'

A) Cauvery
B) Godavari
C) Mahanadi
D) Krishna

8. Venkatesh sold a piece of land for Rs.1200000. He gave one-third of the selling price to his wife, and 2/5 of the rest he invested in his son's business, and 1/6 of the rest he gave as donation for the cultural activity of a school. What amount did he give as donation?

A) Rs.120000
B) Rs.80000
C) Rs.400000
D) Rs.320000

9. In a showroom, 1/9 of the shirts were striped, 5/8 of the remaining had checks and the rest were plain colored. If there were 81 plain colored shirts, what portion of the stock were checked ones?

A) 124
B) 243
C) 7/9
D) 5/9

10. Relative atomic mass of an element is _________ of the mass of one of carbon-12 atom.

A) 1/12
B) 1/5
C) 1/10
D) 1/20

11. Carbon compounds have low melting and boiling points because of the ___________ nature.

A) Ionic
B) Metallic
C) Covalent
D) Coordinate

12. If 0.009/x = 0.01, find the value of 'x'.

A) 0.09
B) 0.9
C) 0.0009
D) 9

13. In this question, two statements are given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statements:
1) Madhan sings beautifully.
2) Madhan is an Italian.
Conclusions:
I. Italians sing beautifully.
II. All who sing well are Italians.

A) Neither conclusion I nor II follows
B) Only conclusion II follows
C) Both conclusions I and II follow
D) Only conclusion I follows

14. What is the marked price of an article if there is a profit of Rs.7500 while selling at 10% discount with profit of 20%?

A) Rs.50000
B) Rs.36000
C) Rs.40000
D) Rs.45000

15. What is the ratio of potential difference 'V' applied between the ends of a conductor and the current 'I' flowing through it called?

A) Electric potential
B) Resistance
C) Power
D) Charge

16. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then find its area.

A) 1520 m²
B) 2520 m²
C) 2420 m²
D) 2480 m²

17. Which device converts electrical signals to sound?

A) Microphone
B) Loud speaker
C) Amplifier
D) Wireless microphone

18. The primary role of carbohydrates is to ___________ to all cells in the body.

A) Repair of tissues
B) Maintain water balance
C) Supply energy
D) Promote growth

19. Which of the following is NOT a function of our teeth?

A) Chewing
B) Swallowing
C) Cutting
D) Biting

20. Suresh invested a sum of money at Compound Interest. It amounted to Rs.2420 in 2 years and Rs.2662 in 3 years. Find the rate per cent per annum.

A) 10%
B) 14%
C) 12%
D) 5%

21. Find the ODD one out from the given options.

22. According to Thomson’s model, atom as a whole is-

A) Negatively charged
B) Electrically neutral
C) Positively charged
D) Heavy

23. How many triangle are there in the given figure?

A) 15
B) 13
C) 12
D) 18

24. If 'CORRECTION' is coded as 'DPSSFDUJPO', how would 'EMOTION' be coded?

A) FNPUPOJ
B) FNPUJOP
C) FPNUJPO
D) FNPUJPO

25. Which of the following statements is NOT correct?

A) Graphite burns on strong heating to give carbon dioxide
B) Graphite is black and soft
C) Graphite does not conduct electricity
D) Graphite is made up of carbon only

26. Choose the alternative that best replaces the question mark(?) in the given figure

A) 6
B) 4 
C) 8
D) 2

27. In which country was 'acupuncture' first devised?

A) China
B) India
C) Japan
D) Sri Lanka

28. If the HCF of a set of numbers is 8, which one cannot be their LCM?

A) 56
B) 200
C) 150
D) 360

29. Express 150% as a fraction.

A) 3/5
B) 2/3
C) 3/20
D) 3/2

30. Find the wrong number in the given series.
7, 8, 12, 21, 37, 61, 98

A) 61
B) 7
C) 12
D) 37

31. A sample of soil is mixed with water and allowed to settle. The clear supernatant solution turns the pH paper yellowish-orange. Which of the following would change the colour of this pH paper to greenish-blue?

A) Lemon juice
B) An antacid
C) Common salt
D) Vinegar

32. Which of the following options will best complete the relationship given below?
13(4624)33
15(5735)42
11(????)37

A) 3482
B) 4832
C) 4823
D) 4382

33. Which celestial body does NOT twinkle in the night sky?

A) Planet
B) Three middle stars in the Orion constellation
C) Star
D) Syrius

34. Which is the first permanent research base station of India in Antarctica?

A) Maitri
B) Agni
C) Dakshin Gangotri
D) Bharat

35. Which of the following is used in the manufacture of cement?

A) Calcium oxide
B) Copper
C) Iron
D) Sodium carbonate 

36. When energy consumed by one electrical bulb is 0.4 kilowatt-hours, what is the energy consumed by 5 such bulbs?

A) 4 kWh
B) 2 kWh
C) 5 kWh
D) 6 kWh

37. If A : B = 2 : 3 and B : C = 3 : 4, then find A : B : C.

A) 2 : 3 : 4
B) 6 : 3 : 10
C) 2 : 4 : 9
D) 6 : 9 : 10

38. Polishing a surface is done for what purpose?

A) To provide better grip
B) To increase the friction
C) To make it rough
D) To minimise the irregularities and to make it smooth

39. Which of the following laws or principle says that "when a body is immersed fully or partially in a fluid, it experiences an upward force that is equal to the weight of the fluid displaced by it"?

A) Kepler's Law
B) Archimedes principle
C) Pascal's Law
D) Newton's law

 40. Complete the series.
AB, DE, HI, MN, (…)

A) DE
B) CD
C) SY
D) ST

41. If √ 15= 3.87, then find the value of √5 + √3 / √5 - √3.

A) 6.87
B) 7.87
C) 5.87
D) 4.87

42. Find the greatest possible measure that will measure 7 litres, 3 litres 850 ml, 12 litres 950 ml exactly.

A) 400 ml
B) 215 ml
C) 500 ml
D) 350 ml

43. For what value of 'a' will the polynomials (ax³ + 4x² + 3x - 4) and (x³ - 4x + a) leave the same remainder when divided by (x - 3)?

A) -1
B) 2
C) 1
D) 0

44. If x = (√2+1) , then find the value of  x³ - 1 / x³.

A)  -2
B)  0
C)  √2
D)  2

45. In the given figure, the circle represents soldiers, rectangle represents professors, and square represents painters. which region represents the persons who are professors and painters but not soldiers?

A) E
B)  B
C) C
D) F

46. Which of the following is an ionic compound?

A) NH3
B) HCl
C) CCl4
D) NaCl

47. In this question, two statements are given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statements:
1) Some ants are parrots.
2) All apples are parrots.
Conclusions:
I. Some parrots are apples.
II. Some apples are ants.

A) Only conclusion II follows
B) Neither conclusion I nor II follows
C) Only conclusion I follows
D) Both conclusions I and II follow

48. The potential difference across a 3 Ω resistor is 6 Volts. What is the current flowing in the resistor?

A) 1 Ampere
B) 1/2 Ampere
C) 2 Ampere
D) 6 Ampere

49. Who among the following holds the record for scoring most goals in FIFA World Cup history?

A) Miroslav Klose
B) Gerd Mueller
C) Cristiano Ronaldo
D) Just Fontaine

50. Which of the following is a seedless fruit?

A) Mango
B) Guava
C) Banana
D) Water Melon

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

51. In how many years will a sum increase by 100/33% of the principal at 5% simple interest per annum?

A) 9 Years
B) 10 Years 
C) 20/3 Years  
D) 30 Years 

52. Total surface area of a hemisphere is 504 cm². What is its curved surface area?

A) 316 cm²
B) 428 cm²
C) 336 cm²
D) 256 cm²

53. Which among the following is NOT an identity?

A) sin² θ - cos² θ =0
B) sin 2 θ = 2 sin θ cos θ
C) cos 2θ = cos² θ - sin² θ
D) tan 2θ =  2tan θ / 1 - tan² θ

54. Working together for two days P and Q get paid by Rs.1200 and Rs.400 respectively for the completion of a job. How many days will Q take to finish the job of he worked alone?

A) 4
B) 8
C) 6
D) 10

55. In which of the following countries did the Middle East and North Africa (MENA) World Economic Forum take place in April 2019?

A) Jordan
B) Egypt
C) Syria
D) Saudi Arabia

56. Which is the most common material used exclusively for filament of electric lamps?

A) Tungsten
B) Silver
C) Constantan
D) Aluminium

57. In a certain code, 'HUMIDITY' is written as 'UHMIIDTY'. How is 'POLITICS' written in that code?

A) POILTISC
B) OPILITCS
C) OPLITISC
D) OPLIITCS

58. Find the ODD one out from the given options.

59. India’s first National Centre for Marine Bio-diversity (NCMB) is located in-

A) Jamnagar
B) Bhav Nagar
C) Mumbai
D) Puducherry

60. From which part of the plant is tea obtained?

A) Leaves
B) Stem
C) Seeds
D) Roots

61. Anil walked 50 m towards east direction and he took left turn and walked 20 m. Again he turned left and walked 20 m. Which direction is he from the starting point?

A) North west
B) South east
C) South west
D) North east

62. In a certain code, 679 means 'how are you'; 147 means 'how is life' and 569 means 'you are wonderful'. Which numeral in that language means 'you'?

A) 1
B) 7
C) 6 or 9
D) 5 or 7

63. P does some work in 4 hours. The same is done by P and Q together in 3 hours, Q and R together in 2 hours. Working together, how many hours will they take to do the same work?

A) 4/3 hours
B) 6/7 hours
C) 5/7 hours
D) 3/2 hours

64. In this question, a statement is given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statement:
Industrial revolution which first started in Europe has brought about modern age.
Conclusions:
I. Disparity between rich and poor results in revolution.
II. Revolution overhauls society.

A) Neither conclusion I nor II follows
B) Either conclusion I or II follows
C) Only conclusion I follows
D) Only conclusion II follows

65. ______ is the conceptual luxury space hotel in low earth orbit by Orion Span.

A) NASA
B) Elon Musk Space Station
C) Tiangong
D) Aurora Space Station

66. Which of these devices is used to study the activity of brain?

A) Autoanalyser
B) ECG
C) EEG
D) Dialyser

67. P starts from X towards Y, 5 km apart at 9 AM at a speed of 5 km/h. Q starts from X at 9.45 AM at a speed of 10 km/h. After reaching Y, P starts back towards X. Likewise, Q reaches Y and returns. When do they meet?

A) 10:12 AM
B) 10:15 AM
C) 10:10 AM
D) 10:20 AM

68. Which of the following will best complete the relationship given below?
DFH : IKM :: OQS : ?

A) TVX
B) XTV
C) UVW
D) XVT

69. A person paid a bill of Rs.25 that included 30 paise as sales tax at the rate of 6% on taxable items. What was the cost of the tax free items?

A) Rs.20
B) Rs.18
C) Rs.19.70
D) Rs.15

70. Of three numbers A , B and C, B = 2A = 3C. Their average is 44. What is the smallest of these numbers?

A) 72
B) 24
C) 36
D) 28

71. Dandi March is associated with _______.

A) Salt
B) Wheat
C) Sugar
D) Rice

72. Find the ODD one out from the given options.

73. Meena is 15 years elder to Reena. 15 years back she was thrice as old as Reena. What is Reena's present age?

A) 15 years
B) 22.5 years
C) 27 years
D) 27.5 years

74. If sin 2A = 2 sin²A, then find the value of 'A' (A ≠ 0 and A is acute).

A) 30°
B) 90°
C) 60°
D) 45°

75. Name the former Lok Sabha Speaker and the ten-time MP of the Lok Sabha who passed away in 2018.

A) Huluvadi G. Ramesh
B) Jyoti Basu
C) Somnath Chatterjee
D) M. Karunanidhi

76. The phenomenon of change of a liquid into vapours at any temperature below its boiling point is called-

A) Condensation
B) Evaporation
C) Melting
D) Boiling

77. The average age of a family of five members is 26. If the youngest member of the family is now ten years, what was the average of the family one year before the youngest member was born?

A) 18 years
B) 20 years
C) 16 years
D) 19 years

78. Complete the series.
2, 5, 10, 17, 26, (…)

A) 37
B) 34
C) 33
D) 35

79. A train 120 m long passes a pole in 12 seconds. What is its speed?

A) 42.5 km/h
B) 36 km/h
C) 48 km/h
D) 35 km/h

80. Simplify : √(272²) - (128²)

A) 260
B) 204
C) 240
D) 280

81. Basha walked towards south and then turned left. Again he turned left and turned right. How many times did he turn toward east?

A) Two times
B) Three times
C) One time
D) Four times

82. Which number will best complete the relationship given below?
4 : 20 :: 5 : ?

A) 37
B) 42
C) 35
D) 30

83. Evaluate : (Tan 20° /cosec 70°)² + (Cot 20° / Sec 70°)² + (2tan 15° tan 75°)

A) 1/2
B) √3/2
C) 1
D) 3

84. A machine bought for Rs.28000 is sold at a loss of 30%. What is the selling price?

A) Rs.20600
B) Rs.21600
C) Rs.21000
D) Rs.19600

85. If the diagonal of a cube is √12 cm, then find its volume

A) 8 cm³
B) 10 cm³
C) 16 cm³
D) 24 cm³

86. Deficiency of __________ causes night blindness.

A) Vitamin D
B) Vitamin C
C) Vitamin B
D) Vitamin A

87. Complete the series.
0.5, 0.55, 0.65, 0.8, (…)

A) 0.9
B) 0.95
C) 1
D) 0.85

88. What is the theme of 'International Day of Happiness', 2019?

A) Happier together
B) Think equal, build smart, innovate for change
C) Act to change laws that discriminate
D) Healthy sleep, healthy aging

89. Which of the following is NOT a periodic property in the periodic table?

A) Valency
B) Atomic size
C) Electronegativity
D) Radioactivity

90. Find the wrong number in the given series.
9, 27, 108, 541, 3240

A) 9
B) 27
C) 108
D) 541

91. The Prime Minister, Union Cabinet Minister, Chief Minister and Council of Ministers are all members of-

A) National Development Council
B) Planning Commission
C) Regional Council
D) Zonal Council

92. The net power of the number of lenses in an optical instrument is the ___________ of the individual powers of lenses.

A) Sum of squares
B) Product
C) Algebraic sum
D) Product of squares

93. A vessel contains some amount of pure milk. 8 litres of water is added to dilute the milk, after taking out 8 litres of pure milk. Once again 8 litres of the resulting mixture is removed and 8 litres of water is added. The amount of pure milk in the second mixture is 49 litres. What amount of pure milk was in the container originally?

A) 72 litres
B) 100 litres
C) 80 litres
D) 64 litres

94. Who won the 'Laureus 2017 Sportsman of the Year' award?

A) Roger Federer
B) Michael Phelps
C) Usain Bolt
D) Cristiano Ronaldo

95. Read the following information carefully and answer the question given below.

Seven executives—P, Q, R, S, T, U and V are sitting along a circle facing the centre. P is between V and S. R is second to the right of S and is between Q and U. Q is not the neighbour of T.

What is the position of T?

A) Between R and V
B) To the immediate left of V
C) Third to the left of P
D) Second to the left of R

96. On the bank of which of the following rivers is the Indian city Jammu located?

A) Sutlej
B) Chenab
C) Indus
D) Tawi

97. Which of the following gases is produced when an acid reacts with metal carbonate or metal hydrogen carbonate?

A) Carbon dioxide
B) Hydrogen
C) Nitrogen
D) Oxygen

98. What causes cholera?

A) Fungus
B) Bacteria
C) Algae
D) Virus

99. Which of these is a wind instrument?

A) Santoor
B) Ektara
C) Flute
D) Sarod

100. Islets of Langerhans is found in-

A) Pituitary
B) Pancreas
C) Liver
D) Spleen

download

Click Here To Download PDF

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

Answer:-
1. (c), 2. (d), 3. (c), 4. (d), 5. (c), 6. (d), 7. (b), 8. (b), 9. (d), 10. (a)
11. (c), 12. (b), 13. (a), 14. (a), 15. (b), 16. (b), 17. (b), 18. (c), 19. (b), 20. (a)
21. (b), 22. (b), 23. (a), 24. (d), 25. (c), 26. (b), 27. (a), 28. (c), 29. (d), 30. (a)
31. (b), 32. (b), 33. (a), 34. (c), 35. (a), 36. (b), 37. (a), 38. (d), 39. (b), 40. (d)
41. (b), 42. (d), 43. (a), 44. (a), 45. (d), 46. (d), 47. (c), 48. (c), 49. (a), 50. (c)
51. (c), 52. (c), 53. (a), 54. (b), 55. (a), 56. (a), 57. (d), 58. (a), 59. (a), 60. (a)
61. (d), 62. (c), 63. (a), 64. (d), 65. (d), 66. (c), 67. (c), 68. (a), 69. (c), 70. (b)
71. (a), 72. (c), 73. (b), 74. (d), 75. (c), 76. (d), 77. (b), 78. (a), 79. (b), 80. (c)
81. (a), 82. (d), 83. (d), 84. (d), 85. (a), 86. (d), 87. (c), 88. (a), 89. (d), 90. (d)
91. (a), 92. (c), 93. (d), 94. (c), 95. (b), 96. (d), 97. (a), 98. (b), 99. (c), 100.(c)

 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in