IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-26-MAY-2019

(Download) Railway Recruitment Board : Junior Engineer (JE) Exam Papers-26-MAY-2019

1.Find the LCM and HCF of a(a + b) and b(a + b), where a, b are coprime.

A) (a + b), 1
B) ab(a + b), ab
C) ab, (a + b)
D) ab(a + b), (a + b)

2.Separation of judiciary from the executive has been provided in which of the following parts of the Indian Constitution?

A) The preamble
B) The fundamental rights
C) The seventh schedule
D) The directive principles of state policy

3.If east becomes north and west becomes south and so on, what will be the south?

A) East
B) North
C) West
D) South

4.Fertility of soil in rice fields can be improved by-

A) Potassium chloride
B) Blue green algae
C) Gypsum
D) Sodium chloride

5.The formula unit mass of CaCl2 is-

A) 76.5 u
B) 75.5 u
C) 110 u
D) 111 u

6.The third orbit is represented as __________ shell.

A) K
B) M
C) L
D) N

7.If the speed in still water is X km/h and speed of stream is y km/h and time taken to row to  a spot and return is 't' hours, then find the distance covered either way.

A)  [t(x² - y² /xy)] km
B)  [(x² + y² /2xy)t] km
C)  [2t(x² - y²)/xy] km
D)  [t(x² - y²) 2x] km 

8.Which of the following is the Voice Assistant of Amazon?

A) Google
B) Microsoft
C) Alexa
D) Siri

9.If x = 16% of x + 42, then find the value of 'x'.

A) 58
B) 60
C) 52
D) 50

10.Vitamin K is naturally produced by the bacteria in the-

A) Intestine
B) Kidney
C) Heart
D) Pancreas

11.What is the momentum of an object of mass m, moving with a velocity v?

A) mv
B) 1/2 mv2
C) mv2
D) 2mv

12.Where are the biceps muscles located in the human body?

A) Calf
B) Hip
C) Arm
D) Abdomen

13.If a bacterium has flagella at one end only, it is described as -

A) Monotrichous
B) Amphitrichous
C) Peritrichous
D) Basitrichous

14.If '+' means '-', '-' means '+', 'x' means '÷' and '÷' means 'x' , then which of the given equations is correct?

A) 45 + 9 - 3 ÷ 20 x 4 = 58
B) 45 - 9 + 3 ÷ 20 x 4 = 62
C) 45 + 9 ÷ 3 - 20 x 4 = 22
D) 45 x 9 - 3 ÷ 20 + 4 = 61

15.A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Find the number of apples he had originally.

A) 588 apples
B) 600 apples
C) 672 apples
D) 700 apples

16.∆ABC is similar to ∆PQR, such that their perimeters are 36 and 24 respectively. If PQ = 10, then find AB.

A) 15
B) 16
C) 20
D) 18

17.Which of the following is an ancient cultural heritage of Jharkhand?

A) Rauf
B) Sheru
C) Roopa
D) Chhau

18.Which of the following metals CANNOT be extracted by carbon reduction process?

A) Al
B) Pb
C) Hg
D) Zn

19.Find the group of wrong alphabets in the following series.
AA, BD, CJ, DJ, EM

A) CJ
B) AA
C) DJ
D) BD

20.The symbol of Avogadro number is-

A) NN
B) NA
C) NB
D) AN

21.Most hazardous metal pollutant of the automobile exhaust is-

A) Lead
B) Copper
C) Cadmium
D) Mercury

22.Which of the following gates was constructed in memory of the soldiers who died in World War I?

A) India Gate
B) Gateway of India
C) Charminar
D) Buland Darwaza

23.What is the reason of heat energy of hot rocks present inside the Earth?

A) Heating of rocks due to ocean waves
B) Heating of rocks due to Sun
C) Heating of rocks due to electricity
D) Fission of radioactive materials present inside rocks

24.Find the ODD one out from the given options.

A) Bear
B) Goat
C) Donkey
D) Deer

25.The locus of centres of circles that touch a given line at a 'l', given point 'O':

A) Lie on the line perpendicular to 'l' through O.
B) Are not touching each other
C) Lie on a line parallel to 'l'
D) Are coincident

26.The reaction of copper oxide with hydrogen is-

A) Decomposition reaction
B) Synthesis reaction
C) Redox reaction
D) Photochemical reaction

27.Find the missing number in the following series.
2, 3, 5, (...), 11, 13

A) 8
B) 6
C) 7
D) 12

28.With which art form is Ganesh Pyne associated?

A) Acting
B) Dancing
C) Painting
D) Singing

29.Which of the following Prime Ministers of India served as RBI Governor?

A) Dr. Manmohan Singh
B) Indira Gandhi
C) P.V. Narasimha Rao
D) V.P. Singh

30.A tank is fitted with three inlets. The first two when opened simultaneously fill the tank in the same time as that taken by the third inlet alone. The second inlet can fill the tank 5 hours faster than the first and 4 hours slower than the third. In how many hours can the first inlet alone fill the tank?

A) 12 hours
B) 10 hours
C) 15 hours
D) 6 hours

31.A man is capable of finishing a job in 12 days. But a boy can do only one-third of the work done by a man in a day. If the man earns Rs.525 in one day, then what does the boy get for his work per day?

A) Rs.175
B) Rs.250
C) Rs.220
D) Rs.225

32.Find the greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively.

A) 114
B) 132
C) 127
D) 124

33.Which of the following is the distance travelled by a wave in one second?

A) Frequency
B) Time period
C) Wavelength
D) Wave velocity

34. In the given figure, the circle represents philosophers, triangle represents scientists, and square represents musicians. which region represents the person who are philosophers and musicians but not scientists?.

35. Two numbers differ by 5. If their product is 336, then find the sum of the two numbers.

A) 21
B) 51
C) 37
D) 28

36. Choose the figure that best represents the relationships among the classes given below.
India, Europe, Asia, Germany

37.What is the standard deviation for this sample data?
6, 12, 9, 7, 8, 4, 3, 12, 15, 4

A) 4
B) 3.48
C) 2
D) 3.80

38. Simplify :- 0.09 x 7.3

A)  2/3
B)  11/3
C)  61/9
D)  67/99

39.How many one-fifths are there in 200?

A) 500
B) 1000
C) 800
D) 200

40.If many bulbs are connected in parallel in a circuit, and if one bulb blows off, what happens to the other bulbs?

A) Some bulbs glow and some do not glow
B) All the other bulbs glow
C) A few bulbs burst
D) All the other bulbs stop glowing

41.Find the wrong alphabet in the following series.
Y, T, O, J, F

A) F
B) J
C) O
D) T

42.Two successive discounts of 10% and 20% are advertised in a sale. If there is an additional 5% discount on cash payment, what is the overall discount, if the purchase is done by cash?

A) 32%
B) 31.6%
C) 35%
D) 40%

43.The RBI's methods of credit control may be broadly divided into two parts namely-

A) Monetary and fiscal controls
B) Open and closed controls
C) Quantitative and qualitative controls
D) Rural and urban controls

44.Determine the actual profit per cent from the given details.

1. With no discount, the profit would have been 20%
2. However a 5% discount is offered

A) 15%
B) 20%
C) 14%
D) 12%

45.Find the sum of the first 35 natural numbers.

A) 630
B) 705
C) 640
D) 720

46.Salt formed during reaction of concentrated sulphuric acid with copper is-

A) CuSO4
B) Na2SO2
C) CuCl2
D) K2SO4

47.Which of these animals usually pulls a buggy?

A) Camel
B) Cow
C) Horse
D) Donkey

48.Find the missing group of alphabets in the following series.
KPD, LOE, (…), NMG, OLH

A) MLH
B) ONF
C) NLH
D) MNF

49.What is the mode of the following data?
14, 25, 14, 28, 18, 14, 17, 14, 23, 22, 28, 18

A) 18
B) 28
C) 14
D) 30

50.When electric charge flows through a metallic wire, the wire is called-

A) Insulator
B) Conductor
C) Both insulator and radiator
D) Radiator

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

51.Writing with pen or pencil needs which force?

A) Friction
B) Electrostatic force
C) Spring force
D) Magnetic force

52.In this question, a statement is given followed by two conclusions. Choose the conclusion(s) which best fit(s) logically.

Statement:
We do not educate children for the purpose of educating them. We want to prepare them for life.
Conclusions:
I. Our system of education is defective.
II. Vocational education is the real education.

A) Only conclusion I follows
B) Neither conclusion I nor II follows
C) Only conclusion II follows
D) Both conclusions I and II follow

53.Who among the following won the Qatar Open title, 2019?

A) Caroline Wozniacki
B) Maria Sharapova
C) Serena Williams
D) Elise Mertens

54. How many triangle are there in the given figure?

 

55.A sum of money was put at Simple Interest at a certain rate for 10 years. Had it been put at 5% higher rate, the interest got would be Rs.1200 more. What was the sum?

A) Rs.2400
B) Rs.2500
C) Rs.2000
D) Rs.3000

56.Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight friends— G, H, I, J, K, L, M and N are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the center while those who sit in the middle of the sides face outside.
G, who faces the center, sits third to the right of L. K, who faces the center, is not an immediate neighbour of L. Only one person sits between L and M. J sits second to the right of H. H faces the center. I is not an immediate neighbour of G.
Among the given options, three of them are alike in a certain way and so form a group. Who among the following does not belong to that group?

A) M
B) I
C) L
D) J

57.Who was the first Indian shooter to receive the Arjuna award?

A) Shyamlal
B) Maharaja Karni Singh
C) Jaspal Rana
D) Maharaja Bhim Singh

58.If 'BEAT' is written as 'GIDV', how is 'SOUP' written?

A) XSXR
B) XSYR
C) ZSYS
D) YSXR

59.A hemispherical portion is scooped out of a wooden block such that the diameter 'l' of the hemisphere equals the edge of the cubical block. What is the surface area of the resulting solid?

A) l²[(π/4) + 8]
B) (l²/4)(π + 24)
C) π(l² + b)
D) l²[(π/2) + 12]

60.Naga walks 1.5 km from point P in the north. He then turns right and walks 2 km to reach point Q. How far is Naga from point P and what is the direction of Q from P?

A) 3.5 km, south west
B) 2.5 km, north east
C) 2.5 km, south west
D) 3.5 km, south east

61.The number of electrons in the outershell of the most stable or inert atoms is-

A) 8
B) 1
C) 6
D) 4

62.If 'CANOE' is coded as 'IFRRG', how is 'MUSIC' coded?

A) NWVNI
B) NTULB
C) MWVMH
D) SZWLE

63.In which city is the Victoria Memorial situated?

A) Pune
B) Mumbai
C) Kolkata
D) Hyderabad

64.Which of these numbers is NOT a sum of two squares?

A) 37
B) 13
C) 41
D) 23

65. Simplify: (3/2) of (4/7)[(10 x 3) - (8 x 2)]

A)  14
B)   6
C)  18
D)  12

66.Complete the series.
216, 221, 231, 246, 266, (...)

A) 271
B) 289
C) 291
D) 281

67.Find the ODD one out from the given options.

A) 8 : 128
B) 11 : 242
C) 14 : 398
D) 5 : 50

68. How many circle are there in the given figure ?

69.In a certain code, 'VARIOUS' is coded as 'AIORSUV'. How is 'PRUDENT' coded?

A) RDUETNP
B) RDEUTNP
C) RDETUNP
D) RDEUNTP

70.In which of the following states is the city of Itanagar located?

A) Andhra Pradesh
B) Meghalaya
C) Arunachal Pradesh
D) Himachal Pradesh

71.Which of the following options will best complete the relationship given below?
Neck : Tie :: Waist : ?

A) Belt
B) Shirt
C) Ribbon
D) Watch

72.Which of these years is NOT a leap year?

A) 1200
B) 2100
C) 2004
D) 1600

73.Two pipes can fill a tank in 20 hours and 30 hours respectively. If both pipes are opened, in what time will the tank be full?

A) 12 hours
B) 10 hours
C) 18 hours
D) 15 hours

74.Sundar walked 8 km towards east from his home and turned right covering 4 km. Finally, he walked 3.5 km to the left. What is the distance he walked towards east side?

A) 9.5 km
B) 12.5 km
C) 10.5 km
D) 11.5 km

75.The standard deviation of a set of values is 4.5. If each value is increased by K, then find the variance of the new set of value.

A) 10.5
B) 4.5
C) 20.25
D) 100.25

76.Read the following information carefully and answer the question given below.

X, Y, Z, M, N, O, P and Q are sitting around a circular table facing the centre. No two males or two females are immediate neighbours of each other. X is the wife of Q, and sits to the immediate left of Q. X sits third to the left of N. O sits second to the right of M. M is not an immediate neighbour of X or N. Q and Z are immediate neighbours of each other. O is not an immediate neighbour of his wife Y.
Who among the following sits to the immediate right of O?

A) X
B) Z
C) Y
D) P

77.Any plant adapted to life in a dry or physiologically dry habitat is-

A) Xerophyte
B) Helophyte
C) Hydrophyte
D) Mesophyte

78.A sum of money is put on Compound Interest for 2 years at 20%. It would fetch Rs.482 more if the interest is payable half yearly than if it were payable yearly. Find the sum.

A) Rs.19500
B) Rs.20000
C) Rs.21800
D) Rs.30000

79.Through which point will a ray parallel to the principal axis of a concave mirror after reflection pass?

A) Pole P
B) Focus F
C) Centre of curvature C
D) Any point between focus F and centre of curvature C

80.Find the ODD one out from the given options.

A) JQP
B) HRS
C) GTS
D) DWV

81.Gypsum has _____ water molecules as water of crystallisation.

A) Five
B) Two
C) Three
D) Four

82.The frequency of a sound wave is 50 Hz and its wavelength is 4 m. What is the time taken by the sound wave to travel a distance of 600 m?

A) 4 s
B) 2 s
C) 1 s
D) 3 s

83.Which of the following options will best complete the relationship given below?
Train : Track :: Boat : ?

A) Boat man
B) Ship
C) Oar
D) River

84.Who was the first Chairman of the Rajya Sabha?

A) Dr. S. Radhakrishnan
B) G. V. Mavalankar
C) Dr. Zakir Husain
D) Rajendra Prasad

85.Andhra Pradesh has a coastline on-

A) Arabian Sea
B) Bay of Bengal
C) Gulf of Khambat
D) Indian Ocean

86.Which plant is used in Ayurvedha for improving memory?

A) Vasaka
B) Tulsi
C) Brahmi
D) Amla

87.Variable valency in general is shown by-

A) d-block elements
B) Gaseous elements
C) s-block elements
D) Non-metals

88.A man's speed along the current is 15 km/h and the speed of the current is 2.5 km/h. What is his speed against the current?

A) 8.5 km/h
B) 12.5 km/h
C) 10 km/h
D) 9 km/h

89.Find the missing number in the following series.
4, 7, 12, 21, (...), 71

A) 54
B) 42
C) 41
D) 38

90.Who among the following won gold medal in the 54 kg at the Boxing World Cup in Cologne, 2019?

A) Sakshi
B) Meena Kumari
C) Basumatary
D) Parveen

91.Two numbers have their HCF and LCM to be 72 and 1008 respectively. If one of the numbers is 144, then find the other number.

A) 202
B) 252
C) 404
D) 504

92.Ten dozen chocolates are bought at Rs.10 per dozen and sold at Rs.2 per piece. If the trader had to spend Rs.50 on conveyance, what is the profit percentage?

A) 50%
B) 60%
C) 18%
D) 40%

93.How is the age of a tree calculated?

A) By measuring its girth
B) By counting the number of annual rings
C) By counting number of branches
D) By measuring its height

94.On a free fall, the object experiences _________, which is independent of its mass.

A) Thrust
B) Energy
C) Acceleration
D) Velocity

95.Pipe P works twice as fast as pipe Q and Q is twice as fast as pipe R. A tank is filled by all the three pipes together in 8 hours. How much time will Q alone take to fill the tank?

A) 28 hours
B) 25 hours
C) 56 hours
D) 14 hours

96.Find the decimal equivalent of 7/8.

A) 0.675
B) 0.625
C) 0.875
D) 0.825

97.What is the other name for ear drum?

A) Pinna
B) Tympanic membrane
C) Eustachian tube
D) Cochlea

98.Cobalamin is also called-

A) Vitamin A
B) Vitamin C
C) Vitamin D
D) Vitamin B12

99.Which of the following fats is solid at room temperature?

A) Monounsaturated fat
B) Saturated fat
C) Polyunsaturated fat
D) Both polyunsaturated and monounsaturated fat

100.Aerated drinks like soda water contains ____________ as solute.

A) Nitrogen
B) Carbon dioxide
C) Hydrogen
D) Oxygen

download

Click Here To Download PDF

Study Kit for RRB Junior Engineer EXAM (Phase-1)

 

1. (d), 2. (d), 3. (a), 4. (b), 5. (d), 6. (b), 7. (d), 8. (c), 9. (d), 10. (a)
11. (a), 12. (c), 13. (a), 14. (d), 15. (d), 16. (a), 17. (d), 18. (a), 19. (a), 20. (b)
21.(a), 22. (a), 23. (d), 24. (a), 25. (a), 26. (c), 27. (c), 28. (c), 29. (a), 30. (c)
31. (a), 32. (c), 33. (d), 34. (a), 35. (c), 36. (a), 37. (d), 38. (a), 39. (b), 40. (b)
41. (a), 42. (b), 43. (c), 44. (c), 45. (a), 46. (a), 47.(c), 48. (d), 49. (c), 50. (b)
51. (a), 52. (b), 53. (d), 54. (c), 55. (a), 56. (d), 57. (b), 58. (a), 59. (b), 60. (b)
61. (a), 62. (d), 63. (c), 64. (d), 65. (d), 66. (c), 67. (c), 68. (b), 69. (b), 70. (c)
71. (a), 72. (b), 73. (a), 74. (d), 75. (c), 76. (a), 77. (a), 78. (b), 79. (b), 80. (b)
81. (b), 82. (d), 83. (d), 84. (a), 85. (b), 86. (c), 87.(a), 88. (c), 89. (d), 90. (b)
91. (d), 92. (b), 93. (b), 94. (c), 95. (a), 96. (c), 97. (b), 98. (d), 99. (b), 100. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in