(Download) RRB : Junior Engineer and Section Engineer Papers Exam held on 2007 [General Awareness]

Railway Recruitment Board

(Solved) RRB Junior Engineer Section Engineer Previous Papers

Exam held on 2007

Subject : General Awareness

1. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?

(a) South-Central Railway - Secunderabad

(b) Central railway - Bhopal

(c) South Railway - Chennai

(d) North Railway - New Delhi

Answer: B

2. Between which of the destinations the first Indian train was started?

(a) From Calcutta to Delhi

(b) From Mumbai to Thane

(c) From Mumbai to Surat

(d) From Mumbai to Madras

Answer: B

3. When was the first train in Indian started?

(a) 1851

(b) 1852

(c) 1853

(d) 1854

Answer: C

4. In which Governor-General reign railway lines in India were established?

(a) Lord William Bentick

(b) Lord Cornwallis

(c) Lord Kenning

(d) Lord Dalhousie

Answer: D

5. A station where the rail lines end, is called

(a) junction station

(b) way-side-station

(c) block station

(d) terminal station

Answer: D

6. How much distance was traveled by first train of India?

(a) 33 km

(b) 36 km

(c) 34 km

(d) 46 km

Answer: C

7. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

Answer: D

8. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?

(a) 4300 Km

(b) 3700 Km

(c) 4290 km

(d) 5298 km

Answer: B

9. The headquarters of North-Eastern railway is situated at

(a) Mumbai (V.T)

(b) Guwahati

(c) Gorakhpur

(d) New Delhi

Answer: C

10. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?

(a) 15th Jan, 1958

(b) 15th Jan, 1955

(c) 2nd Jan, 1956

(d) 14th April, 1952

Answer: A

11.The zone with the minimum length is

(a) North-Eastern Railway

(b) North-Eastern Frontier Railway

(c) South-East Railway

(d) South-Central Railway

Answer: B

12. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?

(a) Pune

(b) Chennai

(c) Nasik

(d) Sikandrabad

Answer: A

13. How many training institutions of Railways are in India?

(a) Three

(b) Four

(c) Five

(d) Six

Answer: C

14. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Forth

Answer: B

15. Which of the gauges is used in the hilly areas?

(a) Broad gauge

(b) Meter gauge

(c) Narrow gauge

(d) Special gauge

Answer: C

16. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is

(a) Calcutta

(b) Maligaon (Guwahati)

(c) Chennai

(d) Gorakhpur

Answer: B  

17. In which of the following cities, the first sub-way train was started?

(a) Mumbai

(b) Delhi

(c) Calcutta

(d) Chennai

Answer: C

18. General Manger is responsible for

(a) Railway Board

(b) Railway Ministry

(c) Both railway Board and Railway Ministry

(d) None of these

Answer: A

19. The headquarters of South-Central Railways is situated at

(a) Mumbai (V.T)

(b) Chennai

(c) Secundrabad

(d) Mumbai (Central)

Answer: C

20. The headquarters of Northern Railway is at

(a) New Delhi

(b) Guwahati

(c) Gorakhpur

(d) Mumbai (V.T)

Answer: A

21. The headquarters of South Railways is situated at

(a) Calcutta

(b) Chennai

(c) Delhi

(d) Mumbai

Answer: B

22. In which institution the training of electric work is being given?

(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering

(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering

(c) Railway Staff College

(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering

Answer: B

23. Who invented the railway engine?

(a) Charles Babbage

(b) Isaac Newton

(c) James Watt

(d) George Stephenson

Answer: D

24. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Insttitue situated?

(a) Nasik

(b) Baroda

(c) Jamalpur

(d) Pune

Answer: C

25. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) West Bengal

(d) Tamil Nadu

Answer: C  

RRB Loco Pilot (ALP) Exam 2019 Printed Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड लोको पायलट परीक्षा (Stage-1) अध्ययन सामग्र

26. Where is the extreme north of India a railway station?

(a) Jammutavi

(b) Amritsar

(c) Pathancoat

(d) Guwahat

Answer: A

27. How many institutions do give suggestions for railways technology?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer: B

28. Diesel Locomotive Works is situated at

(a) Perambur

(b) Varanasi

(c) Kapurthala

(d) Bangalore

Answer: B

29. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in

(a) 1974

(b) 1961

(c) 1971

(d) 1973

Answer: C

30. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?

(a) Kapurthala

(b) Chittranjan

(c) Perambur

(d) Bangalore

Answer: C

31. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided in how many regions?

(a) 7

(b) 9

(c) 8

(d) 10

Answer: B

32. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Gujarat

(d) Andhra Pradesh

Answer: A

33. Palace On Wheels train was inaugurated in which year?

(a) 1988

(b) 1972

(c) 1982

(d) 1965

Answer: C

34. When was the Central Railway established?

(a) 5th Nov 1951

(b) 14th Nov 1951

(c) 14th April 1951

(d) 16th August, 1951

Answer: A

35. Rajasthan is under which of the following railway zones?

(a) Northern region (b) Western region  
 
(c) North-Western region

(d) Central Region

Answer: B

36. The largest national enterprise of India is

(a) Indian Railway

(b) Indian Shipyard

(c) Airways

(d) None of these

Answer: A

37. The first locomotive which was manufactured in Chittaranjan on

(a) November 1950

(b) October 1950

(c) September 1949

(d) October 1954

Answer: A

38. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?

(a) Chittranjan

(b) Kapurthala

(c) Bangalore

(d) Perambur

Answer: C

39. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?

(a) 1965

(b) 1963

(c) 1967

(d) 1965

Answer: D

40. Where is the headquarters of Central Railway situated?

(a) Mumbai (V.T)

(b) Mumbai (Church Gate)

(c) Gwalior

(d) Gorakhpur

Answer: A

41. When was the first underground railway (Metro Railway) started?

(a) 1982

(b) 1989

(c) 1984

(d) 1992

Answer: C

42. Shatabdi Express train was started in

(a) 1984

(b) 1988

(c) 1990

(d) 1985

Answer: B

43. At which of the following places Diesel Component Works is established?

(a) Jamshedpur

(b) Patiala

(c) Perambur

(d) Varanasi

Answer: B

44. Which Zone is the largest in Indian Railways?

(a) Central Railway

(b) Northern Railway

(c) Eastern Railway

(d) Western Railway

Answer: C

45. The railway station situated in the extreme south is  

(a) Chennai

(b) Cochin

(c) Kanyakumari

(d) Trivandrum

Answer: C

46. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called

(a) dock platform

(b) passenger platform

(c) island platform

(d) goods platform

Answer: C

47. When was the nationalization of Indian Railways done?

(a) 1952

(b) 1950

(c) 1951

(d) 1954

Answer: B

48. In which year Research, Design and Standard organization was established?

(a) 1954

(b) 1957

(c) 1959

(d) 1967

Answer: B

49. Railway Staff College is situated at

(a) Bangalore

(b) Secundrabad

(c) Chennai

(d) Vadodara

Answer: D

50. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?

(a) Lucknow

(b) Bangalore

(c) Pune

(d) New Delhi

Answer: A

download

Click Here To Download PDF

RRB Loco Pilot (ALP) Exam 2019 Printed Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड लोको पायलट परीक्षा (Stage-1) अध्ययन सामग्र

Courtesy : RRB

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in


Get Daily Study Material via Email.