IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 31/03/2016 Shift -2) - General Intelligence and Reasoning

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 31/03/2016 Shift -2) - General Intelligence and Reasoning

Q1. Bommy is the daughter of Indu’s brother, Indu has one sister, Chanda and one brother, Gopal. How is Bommy related to Gopal?

a. Sister
b. Father
c. Daughter
d. Niece

Q2. Find the missing (?) in the series
NA, QD, ?, WJ, ZM

a. SF
b. TG
c. UH
d. VI

Q3. A Call center recruits candidates with the following criteria-

1. Candidates should have passed at least 10th standard.
2. Candidates must be fluent in English and Hindi.
3. Candidates must be ready to work in both day and night shifts.

Which candidate among the following will the call center definitely take?

a. Seta is a graduate, fluent in Marathi, Hindi and English and can work only in day shift.
b. Sarita is fluent in English, Tamil and Hindi, can work in both shifts and has had no formal education.
c. Smita speaks English and Hindi very well, is ready for day as well as night shifts and has studied till 12th standard.
d. Savita can work in both shifts, has passed 10th standard with 65% and speaks fluent Hindi and Marthi.

Q4. School W in a village, provides education from nursery to standard 4. In the same village, school B and school k provide education from standard 5 to 10. School F, which is in a nearby town, provides higher secondary education, that is, standard 11th and 12th only. The village has only three schools. Parents in the village have requested for more schools to the local panchayat.

Which conclusion follows the given statements?

a. Schools are less in the village because parents do not want their children to study.
b. Due to lack of teachers, village schools cannot compete with town schools.
c. For higher secondary education, children of the village have to travel to the nearby town.
d. Parents will send their kids to town, if school F provides primary education too.

Q5. The difference between the ages of mother and son was 21 when mother’s age was 43, if father is elder by years to mother, what will be the difference between the ages of son and father when father attains 50 years?

a. 21
b. 22
c. 23
d. 24

Q6. Select the alternative that shows a different relationship as the given pair-
Crude : Raw

a. Isolation : Separation
b. Distinguished : August
c. Assert : Hide
d. Stop : Conclude

Q7. Which one of the following does not belong to the group?

a. Android
b. Bada
c. Dos
d. Symbian

Q8. Find the odd out among the following.

a. ECS
b. RTGS
c. NEFT
d. EMI

Q9. If SWEET is written as XAHGU, then HORSE is

a. MSUVF
b. MTVUF
c. MTVUD
d. MSUUF

Q10. Comprehension:

Five people P, Q, R, S, and T visit an office on certain days of a week. They work as a plumber, carpenter, cook, electrician and doctor in random order. A person pursues only one profession and visits the office only one day in the week. Consider the following information and answer questions based on it.

1. The plumber visit office every Monday.
2. P is an electrician who comes neither on Tuesday nor Thursday.
3. T is a carpenter and R is not plumber.
4. The person who visits the office on Thursday is not a doctor.
5. S works on a Tuesday and t works on the following day.

Q. Which is the right combination?

a. Monday – electrician
b. Thursday – cook
c. Tuesday – carpenter
d. Friday – doctor

Q11. Comprehension:

Five people P, Q, R, S, and T visit an office on certain days of a week. They work as a plumber, carpenter, cook, electrician and doctor in random order. A person pursues only one profession and visits the office only one day in the week. Consider the following information and answer questions based on it.
1. The plumber visit office every Monday.
2. P is an electrician who comes neither on Tuesday nor Thursday.
3. T is a carpenter and R is not plumber.
4. The person who visits the office on Thursday is not a doctor.
5. S works on a Tuesday and t works on the following day.

Q. The doctor visits the office on

a. Fridays
b. Wednesdays
c. Thursdays
d. Tuesdays

Q12. Comprehension:

Five people P, Q, R, S, and T visit an office on certain days of a week. They work as a plumber, carpenter, cook, electrician and doctor in random order. A person pursues only one profession and visits the office only one day in the week. Consider the following information and answer questions based on it.
The plumber visit office every Monday.
P is an electrician who comes neither on Tuesday nor Thursday.
T is a carpenter and R is not plumber.
The person who visits the office on Thursday is not a doctor.
S works on a Tuesday and t works on the following day.

Q. Who is the plumber?

a. Q
b. S
c. R
d. T

Q13. An assertion (A) and a reason (R) are given below.

Assertion (A): Mangoes are sweet when they are ripe.
Reason (R): Mangoes are available mainly in summer in India.

Choose the correct option.

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c. A is true, but R is false
d. A is false, but R is true

Q14. Statements followed by some conclusions are given below.

Statements:
Sam sleeps more than Ram who sleeps only for 5 hours every day.
Shyam sleeps for 8 hours which is lesser than sam’s by 2.

Conclusions:
Sam sleeps for 6 hours.
Ram has a bad sleeping habit.

Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

a. Only conclusion I follows.
b. Only conclusion II follows.
c. Both I and II follow.
d. Neither I nor follows.

Q15. If Sum : Star then moon : ____________

a. Star
b. Planet
c. Comet
d. Satellite

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. Looking at a lady, Joey said, “She is the mother of my mother’s mother-in-law’s husband”. How is the lady related to Joey’s father?

a. Mother
b. Aunt
c. Mother-in-law
d. Grandmother

Q17. Comprehension:

The following pie chart shows fruit tree distribution in a farm land. Consider the chart and answer questions based on it.

Q. The sector angle corresponding to the banana is

a. 900
b. 540
c. 720
d. 360

Q18. Comprehension:

The following pie chart shows fruit tree distribution in a farm land. Consider the chart and answer questions based on it.

Q. What is the ratio of Chikoo and Mango trees to that of Jamun, orange and banana trees in the farm land?

a. 1
b. 1:3
c. 11:9
d. 3:1

Q19. Comprehension:

The following pie chart shows fruit tree distribution in a farm land. Consider the chart and answer questions based on it.

Q. If there are in all 960 trees, then how many of them are Mango trees?

a. 192
b. 288
c. 384
d. 336

Q20. What is meant by space tourism?

a. Scientific space exploration.
b. Space travel for leisure.
c. Touring the world only by flight.
d. Reaching out to Mars.

Q21. A is D’s brother. D is the son of Mrs. C. B is Mrs. C’s father. How is A related to B?

a. Grandson
b. Brother
c. Son
d. Grandfather

Q22. If S means ‘+’, L means ‘x’, U means ‘÷’ and K means ‘-‘, then the value of 21 S 1 U 7 L 15 U 6 L 14 K 55 is

a. -50
b. 26
c. -29
d. 29

Q23. In a certain coding language. ‘Ginger is a root’ is written as 4123, ‘A tree has a root’ is 75422 and ‘Tree is green’ is 385. Which digit represents ‘root’?

a. 4
b. 5
c. 3
d. 2

Q24. Which one among the following does not belong to the group?

a. Maestro
b. Visa
c. Master
d. Credit card

Q25. Statements followed by some conclusions are given below:

Statements:
Smoking is injurious to health and one of the causes of cancer.
Government has prohibited smoking in public places.
Conclusions:
Smoking causes cancer.
Sale of cigarette should be banned.

Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

a. Only conclusion I follows.
b. Only conclusion II follows.
c. Both I and II follow.
d. Neither I nor II follows.

Q26. Four pairs of words are given. Find the odd one out.

a. Horse : Calf
b. Deer : Fawn
c. Fish : Fry
d. Goat : Kid

Q27. Rearrange the jumbled letters to make a meaningful word and then select the one which is different.

a. OENS
b. KWLA
c. ALIN
d. EDAH

Q28. Comprehension:

Study the following diagram and answer questions based on it.
The colour preferences of children are given.

Q. How many children like both brown and white but not black?

a. 10
b. 20
c. 50
d. None

Q29. Comprehension:

Study the following diagram and answer questions based on it.
The colour preferences of children are given.

Q. The ratio of children who like brown to those who like black is

a. 5/3
b. 1/2
c. 1
d. 5/6

Q30. Comprehension:

Study the following diagram and answer questions based on it.
The colour preferences of children are given.

Q. The ratio of kids who do not like black to those who like only black and white are

a. 3:1
b. 3:2
c. 12:5
d. 5:12

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (b)
11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (d) 15. (d) 16. (b) 17. (b) 18. (c) 19. (d) 20. (b)
21. (a) 22. (c) 23. (a) 24. (d) 25. (a) 26. (a) 27. (b) 28. (d) 29. (d) 30. (a)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in