IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 30/03/2016 Shift -1) - General Intelligence and Reasoning

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 30/03/2016 Shift -1) - General Intelligence and Reasoning

Q1. If a means ‘+’, @means ‘X’, & means ‘+’ and V means ‘-‘, then value of 7@2 V 135 & 5 @ 3 & 9 A 1

a. 14
b. 9
c. 6
d. 1

Q2. Select the alternative that shows a similar relationship as the given pair -
Minimum : Maximum

a. Worst: Best
b. Happy : Gay
c. First : Second
d. Sad: Angry

Q3. Comprehension:

P, W, Q, X, R, Y, Z and S sit randomly in a circle facing each other. Consider the following information and questions based on it.
1. Y sits exactly between Q and R.
2. P does not sit next to either X or Z.
3. Z is to the immediate right of Q.
4. S sits third from the left ofX and the right of Y

Q. Who sits to the left of S?

a. Z
b. X
c. P
d. Q

Q4. Comprehension:

P, W, Q, X, R, Y, Z and S sit randomly in a circle facing each other. Consider the following information and questions based on it.
1. Y sits exactly between Q and R.
2. P does not sit next to either X or Z.
3. Z is to the immediate right of Q.
4. S sits third from the left ofX and the right of Y

Q. If they all were facing outside the circle, W would be to the left of Q

a. X
b. S
c. P
d. Cannot be determined

Q5. Comprehension:

P, W, Q, X, R, Y, Z and S sit randomly in a circle facing each other. Consider the following information and questions based on it.
1. Y sits exactly between Q and R.
2. P does not sit next to either X or Z.
3. Z is to the immediate right of Q.
4. S sits third from the left ofX and the right of Y

Q. X sits between-

a. R and Q
b. W and R
c. Q and Y
d. S and W

Q6. Comprehension:

Study the following diagram and answer questions based on it.
The diagram represents the favourite ice-cream flavours of Kids in a society?

Q. How many kids like both Chocolate and Vanilla but not Strawberry?

a. 5
b. 7
c. 12
d. 15

Q7. Comprehension:

Study the following diagram and answer questions based on it.
The diagram represents the favourite ice-cream flavours of Kids in a society?

Q. How many Kids like Strawberry but not Vanilla?

a. 4
b. 5
c. 7
d. 3

Q8. Comprehension:

Study the following diagram and answer questions based on it.
The diagram represents the favourite ice-cream flavours of Kids in a society?

Q. The ratio of Kids who like Vanilla to those who like Chocolate is 6

a. 12/30
b. 39/45
c. 27/45
d. 39/45

Q9. Looking at a portrait, Advaita said, "Anirudh is the father of my grandmother's daughter's niece. My grandfather had only two kids". How is Anirudh related to Advaita?

a. Brother – Sister
b. Husband – Wife
c. Maternal Uncle - Niece
d. Father - Daughter

Q10. In a certain code, if GREAT is code as JOEJK then ZEBRA is coded as

a. BCBRA
b. BCBAR
c. CBBRA
d. CBBAR

Q11. If PRINTER is $#@*!&# ,then INTERPRETER is

a. @*!&#$&#!&#
b. @*!&!#$#&&!#
c. @*!&#$#&!&#
d. @*!&!$#&!&#

Q12. Rearrange the jumbled letters to make a meaningful word and then select the one which is different.

a. DRE
b. LUBE
c. GROANE
d. KNIP

Q13. An assertion (A) and a reason (R) are given below.

Assertion (A): Agricultural activities are less on mountainous regions.
Reason (R): Mountains have less fertile terrain and difficult weather conditions.

Choose the correct option.

a. Both A and Rare true and R is the correct explanation of A
b. Both A and Rare true, but R is not the correct explanation of A
c. A is true, but R is false
d. A is false, but R is true

Q14. Statements followed by some conclusions are given below.

Statements:
1. Some football players are cricketers.
2. All hockey players love football though some are cricketers.
Conclusions:
i. Some hockey players who are cricketers play football too.
ii. There is at the most one cricketer who plays football and hockey.

Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

a. Only conclusion I follows.
b. Only conclusion II follows.
c. Both I and II follow.
d. Neither I nor II follows.

Q15. Statements followed by some conclusions are given below.

Statements:
A. Some electricians are plumbers.
B. All plumbers are mechanics.

Conclusions:
I. Some mechanics are electricians or plumbers.
II. Not all electricians are mechanics.

Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

a) Only conclusion I follows.
b) Only conclusion II follows.
c) Both I and II follow.
d) Neither I nor II follows.

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. A man A man introduces a lady as the daughter of the daughter of the father of his uncle. His wide has only one sibling. Tue lady is the man's

a) Mother
b) Daughter
c) Sister
d) Daughter

Q17. If TREK = 8346 and FAMILY = 209175, then REALITY =?

a. 3427185
b. 3407185
c. 3409175
d. 3490185

Q18. Find the similarity in the following:
Plays, Movies, Documentary, Road shows

a. All can be used to convey social messages.
b. All are show-cased in. theatres .
c. All of them are only in English language.
d. No similarity

Q19. If 3A = 2B = C, then A:B:C =?

a. 6:2:3
b. 1/3:1/2:1
c. 3:2:1
d. 1:3:2

Q20. How many 6’s are there in the following sequence that are immediately preceded by 3 but not immediately followed by 0?
36906936936636063360

a. 8
b. 3
c. 5
d. 6

Q21. Find the standard deviation of { M 1, 7, 10~ 13~ 9}

a. 1
b. 2
c. 4
d. 5

Q22. If Quarantine : Isolation, then Freedom : ______

a. Separation
b. Detention
c. Liberation
d. Constitution

Q23. If Q=lO and FAX= 50, then XEROX=?

a. 45
b. 46
c. 49
d. 50

Q24. Find the missing (?) in the series
TUS, QRP,?, KLJ, HIG

a. ONM
b. NINO
c. NOM
d. MON

Q25. Which of the following Does not belong to the group?

a. UNIX
b. MS-DOS
c. WINDOWS
d. FIREWALL

Q26. A company recruits candidates satisfying the following criteria-

1. Candidates who secured at least 85% in standard 10th or equivalent.
2. Candidates who secured at least 65% in standard 12th or equivalent.
3. Candidates who are not from commerce background.

Who among the following candidates will the company definitely select?

a) Jltesh is a science student having scored 70% in standard 12th and 80% in l0th with an excellent sports background.
b) Jignesh scored 80% in standard 12th, 90% in standard IOth and secured 2nd place in his college among all commerce students.
c) Jayesh scored 75% in standard 10th, 75% in standard 12th and is an arts student.
d) Jinesh secured 80%1 in standard 12m. 88% in standard l0th and is a science student with great acting skills.

Q27. Which number will fit both the series of numbers?
Series A : 1, 4, 9…… Series B: 1, 8, 27…..

a. 42
b. 36
c. 64
d. 25

Q28. If ALPHA=36, BETA=26, then DELTA=?

a. 38
b. 31
c. 40
d. 36

Q29. If 3:27:: 5:?

a. 25
b. 125
c. 250
d. 625

Q30. Julia started walking towards North Direction from her house. After a while she turned left and later on tuned right. She Further turned right. Which direction is she facing now?

a. East
b. West
c. North
d. South

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (d)
11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (d) 15. (c) 16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (b) 20. (b)
21. (b) 22. (c) 23. (c) 24. (c) 25. (d)  26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (b) 30. (a)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in