IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 29/03/2016 Shift -1) - General Intelligence and Reasoning

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 29/03/2016 Shift -1) - General Intelligence and Reasoning

Q1. Find the odd one out: Chicken pox, Rubella, Flu, Meningitis

a. Chicken pox
b. Rubella
c. Flu
d. Meningitis

Q2. If a=x, b=÷and c=+, find the value of 7a5c1b6

a. 4
b. 6
c. 5/3
d. 7

Q3. Comprehension:
The below table gives rice production in each year. Read and answer the following questions.
Year Production in tons

2005 325
2006 438
2007 429
2008 258
2009 495

Q. What is the increased percentage of production in 2009 compared to year 2005?

a. 38.1%
b. 29.2%
c. 52.3%
d. 46.3%

Q4. Comprehension:
The below table gives rice production in each year. Read and answer the following questions.
Year Production in tons

2005 325
2006 438
2007 429
2008 258
2009 495

Q. What was the average production of rice in the period 2005-2009?

a. 378
b. 389
c. 399
d. 412

Q5. Comprehension:
The below table gives rice production in each year. Read and answer the following questions.
Year Production in tons

2005 325
2006 438
2007 429
2008 258
2009 495

Q What was the decline in production in year 2008 compared to 2007?

a. 40%
b. 51%
c. 67%
d. 45%

Q6. If! = ÷, # = +, ^= x, the calculate the value of 32!4^7#5

a. 58
b. 61
c. 64
d. 55

Q7. Comprehension:
Read the following information and answer the following questions below.

Bindu is standing exactly in the middle of a line of girls.
Asha is 6th to the left of Bindu and Ritu is 16th to Bindu’s right.

Q. What is Asha’s position in the line?

a. 22
b. 12
c. 18
d. 11

Q8. Comprehension:

Read the following information and answer the following questions below. Bindu is standing exactly in the middle of a line of girls. Asha is 6th to the left of Bindu and Ritu is 16th to Bindu’s right.

Q. What should be the minimum number of girls in the line?

a. 22
b. 28
c. 33
d. 32

Q9. Comprehension:

Read the following information and answer the following questions below. Bindu is standing exactly in the middle of a line of girls. Asha is 6th to the left of Bindu and Ritu is 16th to Bindu’s right.

Q. What is Bindu’s Position in the line?

a. 11
b. 14
c. 16
d. 17

Q10. A points to B and says to a lady C “His mother is the only daughter of your father”. If so, bow is C related to B?

a. Mother
b. Daughter
c. Grandmother
d. Son

Q11. Below are given statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts.

Statements:
Some kids are clever.
Some kids are players.
Conclusion:
Some players are clever
Some clever kids are players.

Decide which of the given conclusions logically follow (s) from the given statements.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follows
c. Both conclusion I and II follows
d. Neither conclusion I nor II follows

Q12. If ∆o=52, #=42 what is #∆ ?

a. 523
b. 243
c. 432
d. 354

Q13. In a certain code language, North=West, South=East, East=North, which direction does the sun rise?

a. East
b. West
c. North
d. South

Q14. Below are given statements followed by some conclusions. You have to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts.

Statements:
Because of motor vehicles like cars, pollution has increased manifold.
Respiratory diseases are increasing due to pollution.
Conclusions:
If cars were not there pollution would be nil.
Doctors earn a lot due to pollution.

Decide which of the given conclusions logically follow (s) from the given statements.

a. Either I or II follows
b. Neither I nor II follow
c. Only conclusion I follows
d. Only conclusion II follows

Q15. Sita told her friend Gita “I am leaving today and will reach Mumbai tomorrow for my exams starting the day after tomorrow, which is Friday”. What day is tomorrow in this conversation?

a. Wednesday
b. Thursday
c. Tuesday
d. Saturday

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. ‘E’ is related to ‘BH’ in the same way as ‘N’ is related to?

a. IP
b. KQ
c. LP
d. KR

Q17. Below are given statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts.

Statements:
Health insurance in India caters only to rich
Health insurance is sector should be nationalized.
Conclusion:
Health insurance sector should be nationalized
Health insurance is not required for the poor.

Decide which of the given conclusions logically follow (s) from the given statement.

a. Neither I nor II follow
b. Only conclusion I follows
c. Either I or II follow
d. Only conclusion II follows

Q18. If COW÷CW = 13,What might be the value of COW?

a. 272
b. 195
c. 323
d. 387

Q19. What comes next in the series?
B, D, H, N?

a. V
b. P
c. S
d. W

Q20. CAT : MOUSE as SNAKE:

a. Reptile
b. Mongoose
c. Hole
d. Poison

Q21. If A ‘s sister’s husband is B’s mother-in-law, how is A related to B?

a. Father
b. Father-in-law
c. Brother-in-law
d. Husband

Q22. Comprehension:

Read the following information and answer the following questions below.
In a class of 90 students, 80 students like burger of pizza.
62 like burger and 56 like pizza.

Q. How many like neither burger nor pizza?

a. 10
b. 28
c. 16
d. 14

Q23. Comprehension:

Read the following information and answer the following questions below.
In a class of 90 students, 80 students like burger of pizza.
62 like burger and 56 like pizza.

Q. How many like both burger and pizza?

a. 24
b. 38
c. 32
d. 18

Q24. Comprehension:

Read the following information and answer the following questions below.
In a class of 90 students, 80 students like burger of pizza.
62 like burger and 56 like pizza.

Q. How many don’t like burger?

a. 18
b. 28
c. 38
d. 48

Q25. If SUN = 108, MOON = 114 What is STAR = ?

a. 120
b. 116
c. 122
d. 128

Q26. Which number will fit in ‘?’ place in the following series?
2, ?, 12, 20, 30, 42

a. 2
b. 4
c. 6
d. 8

Q27. Which number will fit both the series of numbers?
Series A : 1, 4, 9…… Series B: 1, 8, 27…..

a. 42
b. 36
c. 64
d. 25

Q28. If ALPHA=36, BETA=26, then DELTA=?

a. 38
b. 31
c. 40
d. 36

Q29. If 3:27:: 5:?

a. 25
b. 125
c. 250
d. 625

Q30. Julia started walking towards North Direction from her house. After a while she turned left and later on tuned right. She Further turned right. Which direction is she facing now?

a. East
b. West
c. North
d. South

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (a)
11. (c) 12. (d) 13. (c) 14. (b) 15. (b) 16. (b) 17. (a) 18. (b) 19. (a) 20. (b)
21. (d) 22. (a) 23. (b) 24. (b) 25. (b) 26. (c) 27. (c) 28. (c) 29. (b) 30. (a)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in