IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 29/03/2016 Shift -1) - General Awareness

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 29/03/2016 Shift -1) - General Awareness

Q1. Din-i-llahi was promoted by

a. Babur
b. Bahadur shah
c. Akbar
d. Hurnayun

Q2. In which year was RBI nationalized?

a. 1969
b. 1947
c. 1949
d. 1974

Q3. Which is the largest fresh water lake in the World?

a. Lake Victoria
b. Lake Erie
c. Lake Superior
d. Lake Ontario

Q4. Which of the following is the name of a medieval Indian book on mathematics?

a. Vastushastra
b. Leelavati
c. Panchadashi
d. Roopmati

Q5. Which of the following is reared for its fleece/fiber?

a. Alpaca
b. Alabama
c. Apache
d. Alluvial

Q6. From where was Mangalyaan launched?

a. Chennai
b. Sriharikota
c. Trombay
d. Gopalpur, on sea

Q7. What is the technology used in a compact disc?

a. Electrical
b. Laser
c. Electro magnetic
d. Aeronautical

Q8. Where was paper invented?

a. China
b. India
c. Zambia
d. Germany

Q9. Which revolutionary took his own life?

a. Khudiram Bose
b. Rash Behari Bose
c. Bhagat Singh
d. Chandra shekhar Azad

Q10. Where in the human body can you find the islets of Langerhans?

a. Small intestine
b. Pancreas
c. Stomach
d. Heart

Q11. Pollination by wind is called?

a. Hydrophily
b. Pollinophily
c. Anemophily
d. Herbophily

Q12. Who wrote the National song of India?

a. Rabindranath Tagore
b. Bankim Chandra Chatterjee
c. Mohammed Iqbal
d. Chitragupta

Q13. Name the official language of Brazil?

a. Portuguese
b. German
c. Italian
d. Brazilian

Q14. Where can you find the Kunchikal waterfalls?

a. Kerala
b. Karnataka
c. Andhra Pradesh
d. Telangana

Q15. What is the minimum age for getting elected to the Lok Sabha?

a. 18
b. 21
c. 16
d. 25

Q16. Queensberry rules’ is the code followed in which sport?

a. Tennis
b. Cricket
c. Boxing
d. Equestrian

Q17. Which of the following is the currency of Thiland?

a. Rupee
b. Ringgit
c. Baht
d. Yuan

Q18. Which is the only organ in the human body that can regrow/regenerate?

a. Spleen
b. Brain
c. Liver
d. Pancreas

Q19. Who was the last Mughal Emperor?

a. Babur
b. Jehangir
c. Akbar
d. Bahadur Shah

Q20. Who was the first to score a perfect 10 in Olympics in gymnastics?

a. Nadia Comaneci
b. Daniela Silivas
c. Alexander Dityatin
d. Mary Lou Retton

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q21. A deep crack in a glacier is called

a. A crevice
b. A crevasse
c. A crack
d. A cleft

Q22. Headquarters of UNESCO is located at

a. Moscow
b. New York
c. London
d. Paris

Q23. Madhubani painting style is native to which state?

a. Orissa
b. Andhra Pradesh
c. Bihar
d. Madhya Pradesh

Q24. Which of the following is always present in organic compounds?

a. Carbon
b. Nitrogen
c. Sulphur
d. Potassium

Q25. Where is the Island of Seychelles located?

a. Indian Ocean
b. Pacific Ocean
c. Atlantic Ocean
d. The Southern Ocean

Q26. Where is the headquarters of Interpol located?

a. Paris
b. London
c. Lyon
d. Brussels

Q27. Which is the largest non-polar desert in the World?

a. Kalahari
b. Gobi
c. Sahara
d. Great Australian

Q28. JIMMY WALES and Larry Sanger are associated with?

a. Wikipedia
b. Google
c. Whatsapp
d. Facebook

Q29. Which of the following is called Aurum?

a. Bronze
b. Gold
c. Silver
d. Copper

Q30. Punched card is also called

a. Hollerith card
b. Video card
c. Sound card
d. Accelerator card

Q31. World environment day is observed on

a. February 28
b. May 16
c. June 5
d. September 12

Q32. With which sport is the term ‘Tee’ connected?

a. Hockey
b. Polo
c. Golf
d. Badminton

Q33. Who is called the Frontier Gandhi?

a. Muhammad Ali Jinnah
b. Mahatma Gandhi
c. Khan Abdul Ghaffar Khan
d. Bal Gangadhar Tilak

Q34. Granite is an example of

a. Metamorphic rock
b. Sedimentary rock
c. Igneous rock
d. Artificial stone

Q35. What did Edward Jenner pioneer?

a. Vaccination
b. Electrocution
c. Dialysis
d. Open heart surgery

Q36. Which of the following is a land locked country?

a. Azerbaijan
b. Kazakhstan
c. Pakistan
d. Bangladesh

Q37. Which Indian king used naval power to conquer parts of East Asia?

a. Akbar
b. Krishna deva Raya
c. Rajendra Chola
d. Shivaji

Q38. Which country has won maximum number of World cup titles in football?

a. Italy
b. Argentina
c. Brazil
d. France

Q39. Which is the brightest star in our night sky?

a. Canopus
b. Sirius A
c. Vega
d. Spica

Q40. How much is one decalitre?

a. 10 kilolitre
b. 10 litre
c. 100 litre
d. 10 centilitre

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (b)
11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (c) 18. (c) 19. (d) 20. (a)
21. (b) 22. (d) 23. (c) 24. (a) 25. (a) 26. (c) 27. (c) 28. (a) 29. (b) 30. (a)
31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (c) 35. (a) 36. (b) 37. (c) 38. (c) 39. (b) 40. (b)

 

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in