IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 28/03/2016 Shift -1) - Mathematics

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 28/03/2016 Shift -1) Mathematics

Q2. Aman and Ajay can build a wall in 9 days respectively. In how many days can they finish the work if they work together?

(a) 36/7
(b) 23/2
(c) 2
(d) 7

Q3. The number of bicycles sold by a particular week is shown below. How many bicycles were sold from Thursday to Sunday?

(a) 39
(b) 38
(c) 40
(d) 36

Q4. What is the measure of the two equal angles of a right isosceles triangle?

(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Q5. Find two consecutive numbers where thrice the first number is more than twice the second number by 5.

(a) 5 and 6
(b) 6 and 7
(c) 7 and 8
(d) 9 and 10

Q6. What should be subtracted from 107.03 to get 96.4?

(a) 1.63
(b) 10.63
(c) 10.53
(d) 9.63

Q7. Which number will be in the middle if the following numbers are arranged in descending order?
4456,4465,4655,4665,4565

(a) 4456
(b) 4465
(c) 4565
(d) 4655

Q8. Find the product of square root of 16 and square of 4?

(a) 8
(b) 64
(c) 16
(d) 256

Q9. XCVI denotes

(a) 116
(b) 496
(c) 96
(d) 84

Q10. Which of the following are called supplementary angles?

(a) Angles totalling 180°
(b) Angles totalling 135°
(c) Angles totalling 75°
(d) Angles totalling 90°

Q11. A man buys 144 oranges for Rs. 360 and sells them at a gain of 10%. At what rate per dozen does he sell them?

(a) 25
(b) 30
(c) 33
(d) 36

Q12. The product of 2 numbers is 35828 and their HCF is 26. Find their LCM.

(a) 931788
(b) 689
(c) 1378
(d) 3583

Q13. Raj scored 67, 69, 78 and 88 in 4 subjects. What should be his scored in the 5th subject so that his average equals 80?

(a) 88
(b) 90
(c) 96
(d) 98

Q14. Calculate the amount on Rs. 37,500 @ 8% p.a compounded half yearly for 11/2 years.

(a) Rs. 42,182.40
(b) Rs. 42,000
(c) Rs. 42,120
(d) Rs. 42,182.40

Q15. How many prime numbers are there between 50 and 100?

(a) 6
(b) 10
(c) 13
(d) 5

Q16. What percent of 1 hour is 1 minute and 12 seconds?

(a) 2%
(b) 12%
(c) 11%
(d) 1.2%

Q17. Three bells ring at intervals of 15, 20 and 30 minutes respectively. If they all ring at 11.00 Am. together, at what time will they next ring together?

(a) 11.30 AM.
(b) 12 Noon
(c) 12.30 P.M.
(d) 1.00 P.M.

Q18. A’s height is 5/8th of B’s height. What is the ratio of B’s height?

(a) 5:8
(b) 3:8
(c) 5:3
(d) 8:5

Q19. A man travelling by bus finds that the bus crosses 35 electric poles in 1 minute and the distance between 2 poles is 50 meters. Find the speed of the bus.

(a) 112 Km/hr.
(b) 102 Km/hr.
(c) 110 km/hr.
(d) 120 km/hr.

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q20. Two-thirds of children are in the age group 1-12 years. Of this, if three-fourths are in the age group of 1-8 years. Find the fraction of children in the age group of 9-12 years?

(a) 1/3
(b) 1/4
(c) 1/6
(d) 1/2

Q21. In a company 10 employees get a salary of Rs. 36,200 each and 15 employees get a salary of Rs. 33,550 each. What is the average salary per employee?

(a) 34,875
(b) 34,610
(c) 27,900
(d) 36,410

Q22. Ram is 4 times his son’s age today. Five years hence, Ram will be thrice his son’s age. Find their current ages?

(a) 60, 15
(b) 40, 10
(c) 20, 5
(d) 32, 8

Q23. Meena took a can loan for Rs.275,000 from the bank. She paid an interest @ 8% p.(a) and settled the account after 3 years. At the time of settlement she gave her old scooter to the bank plus Rs.335,000. What price did the scooter fetch?

(a) 60,000
(b) 6,000
(c) 66,000
(d) 6,600

Q24. The distance between two places, A and B, is 300 km. two riders, on scooters start simultaneously from A and B towards each other. The distance between them after 2.5hrs is 25 km. if the speed of one scooter is 10 km/hr more than the other, find the speed of each scooter in km/hr.

(a) 50 and 60
(b) 30 and 40
(c) 40 and 50
(d) 60 and 70

Q25. A seven-sided polygon is called

(a) Nonagon
(b) Hexagon
(c) Heptagon
(d) Octagon

Q26. If Cot A=12/5 then (Sin A + Cos A) x (Cosec A) is?

(a) 12/5
(b) 17/5
(c) 11/5
(d) 2

Q27. If (a2 – b2) ÷ (a+b) + 25, find a– b

(a) 15
(b) 18
(c) 25
(d) 30

Q28. A man sells a table for Rs.4200 at 25% loss. At what price he sell to get a profit of 25 %?

(a) 1,400
(b) 8,400
(c) 7,000
(d) 5,600

Q29. A tank can be filled by two taps X and Y in 5 hrs and 10 hrs respectively while another tap Z empties the tank in 20 hrs. In how many hours can the tank be filled if all 3 taps are kept open?

(a) 5
(b) 4
(c) 7
(d) 8

Q30. Anil bought 100 eggs at Rs. 6 per egg. He sold 25 eggs at 10% profit, another 25 eggs at 25% loss and the balance 50 eggs at 20% profit. Find the overall profit of loss percent Anil made?

(a) 6.25% loss
(b) 6.25% profit
(c) 8% profit
(d) 12% loss

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:

1. (a), 2. (a), 3. (c), 4. (b), 5. (c), 6. (b), 7. (c), 8. (b), 9. (c), 10. (a)
11. (c), 12. (c), 13. (d), 14. (a), 15. (b), 16. (a), 17. (b), 18. (d), 19. (b), 20. (c)
21.(b), 22. (b), 23. (b), 24. (a), 25. (c), 26. (b), 27. (c), 28. (c), 29. (b), 30. (b)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in