IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 28/03/2016 Shift -1) - General Awareness

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 28/03/2016 Shift -1) - General Awareness

Q1. Which river used to be called the ‘Sorrow of Bengal’?

(a) Brahmaputra
(b) Hooghly
(c) Bhagirathi
(d) Damodar

Q2. In BRICS, which country is denoted by ‘B’?

(a) Bangladesh
(b) Belgium
(c) Brazil
(d) Bahrain

Q3. Mrinalini Sarabhai passed away recently. Who was she?

(a) Film Actress
(b) Scientist
(c) Classical Dancer
(d) Playback Singer

Q4. What was the name of Maharana Pratap’s horse?

(a) Bulbul
(b) Chetak
(c) Hayagriva
(d) Badal

Q5. Who is thought to have invented the thermo scope?

(a) Galileo Galilei
(b) Copernicus
(c) Isaac Newton
(d) J. Kepler

Q6. Who is a hacker?

(a) A person who sells goods in the street.
(b) A person who uses computers to gain unauthorized access to dat(a)
(c) A person who only sells computers online.
(d) A person who records phone calls.

Q7. Arteries carry blood, that is filled with

(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Toxins
(d) Lipids

Q8. Which of this is not a memorial to a dead person?

(a) Bibi ka Maqbara
(b) Taj Mahal
(c) Charminar
(d) Itmad Ud Daulah

Q9. In which State is Karla, famous for its Buddhist caves, located?

(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Madhya Pradesh

Q10. When was the Indian Constitution amended for the first time?

(a) 1949
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1953

Q11. With which sport is Karnam Malleswari associated?

(a) Tennis
(b) Swimming
(c) Athletics
(d) Weightlifting

Q12. Which was the first satellite to orbit our Moon?

(a) Luna 2
(b) Luna 10
(c) Apollo 10
(d) Apollo 11

Q13. Which of the following is true?

(a) 1 Gigabyte = 1024 MB
(b) 1 Gigabyte = 1,000,000 Kilobytes
(c) 1 Gigabyte =10,000 MB
(d) 1 Gigabyte = 100,000 KB

Q14. World Tuberculosis (TB) day is observe on?

(a) 28th March
(b) 24th March
(c) 24th May
(d) 28th May

Q15. Who gave the slogan ‘Do or Die’ during India’s freedom struggle?

(a) Veer Savarkar
(b) Nethaji Subhas
(c) Mahatma Gandhi
(d) Subramanya Bharati

Q16. The function of the lens in our eyes is to

(a) Cover the eyes
(b) Send messages of images to the brain
(c) Change the focal distance of the eye
(d) Protects eyes from injury.

Q17. How many moons does the planet Mars have?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q18. In India who is the executive head of the state?

(a) Prime Minister
(b) The President
(c) The Chief justice of Supreme Court
(d) The Governor

Q19. Which is the capital of Cyprus?

(a) Nicosia
(b) Polis
(c) Lamaca
(d) Araddipou

Q20. Who invented Penicillin?

(a) Ian Fleming
(b) Alexander Fleming
(c) Stephen Hawking
(d) Alexander Graham Bell

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q21. Aruna Asaf Ali is remembered for hoisting the Indian National Congress Flag at.

(a) Non-cooperation Movement.
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Self-rule Movement
(d) Quit India Movement

Q22. In 2014, the _________Lok Sabha was electe(d)

(a) 16th
(b) 19th
(c) 14th
(d) 23rd

Q23. Which boxer is nicknamed ‘The Real Deal’?

(a) Mike Tyson
(b) Mohammed Ali
(c) Evander Holyfield
(d) Joe Louis

Q24. The Rowlatt Act was passed in which year?

(a) 1919
(b) 1921
(c) 1923
(d) 1916

Q25. Which among the below choices can cause a Tsunami (also known harbor wave)

(a) Under sea earthquakes
(b) Typhoon
(c) Volcanic eruptions on land
(d) Drought

Q26. When did Vasco da Gama land in India?

(a) 1492
(b) 1498
(c) 1948
(d) 1857

Q27. From the following which is an example of a single-celled organism?

(a) Protozoa
(b) Anthropods
(c) Echinoderms
(d) Annelids

Q28. Which of the following is also called Marsh Gas?

(a) Propane
(b) Ethane
(c) Methane
(d) Butane

Q29. Where can you find the Golden Temple of Dambulla?

(a) Amritsar
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) Malaysia

Q30. Emperor Ashoka was the successor of?

(a) Chandragupta Maurya
(b) Bindusara
(c) Susima
(d) Dasharatha

Q31. The dance form Kuchipudi originated from which part of India?

(a) Tamil Nadu
(b) Maharashtra
(c) Andhra Pradesh
(d) Odisha

Q32. Who believed to have built the Konark Temple?

(a) Rrja kulothunga
(b) Narasimha Deva I
(c) Vishnugopa
(d) Mahipala

Q33. What is the desert adjoining the Thar desert called in Pakistan?

(a) Gobi
(b) Cholistan
(c) Sukkur
(d) Mirpur

Q34. Science of the study of preserved remains or traces of animals, plants, and other organisms from the remote past is called?

(a) Anthropology
(b) Archaeology
(c) Paleontology
(d) Pharmacology

Q35. Atomic weight of an element is compared with which of the following to get the atomic weight of that element?

(a) Oxygen
(b) Carbon
(c) Hydrogen
(d) Nitrogen

Q36. What is the shape of the Earth?

(a) Perfect Hemisphere
(b) Mostly Flat
(c) Perfect Sphere
(d) Oblate Sphere

Q37. Which two teams played the first official international cricket match?

(a) England and Australia
(b) England and West Indies
(c) USA and Canada
(d) Australia and India

Q38. Which is the smallest continent?

(a) Australia
(b) Antarctica
(c) Africa
(d) South America

Q39. As the frequency of a wave increases, what happens to its wavelength?

(a) It increases
(b) It remains same
(c) It decreases
(d) There is no connection between the two

Q40. How much is one decalitre?

(a) 10 kilolitre
(b) 10 litre
(c) 100 litre
(d) 10 centilitre

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:

1. (d), 2. (c), 3. (c), 4. (b), 5. (a), 6. (b), 7. (a), 8. (c), 9. (a), 10. (b)
11. (d), 12. (b), 13. (a), 14. (b), 15. (c), 16. (c), 17. (b), 18. (a), 19. (a), 20. (b)
21.(d), 22. (a), 23. (c), 24. (a), 25. (a), 26. (b), 27. (a), 28. (c), 29. (b), 30. (b)
31. (c), 32. (b), 33. (b), 34. (c), 35. (c), 36. (d), 37. (c), 38. (a), 39. (c), 40. (b)
 

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in