IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 05/04/2016 Shift -3) - Mathematics

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 05/04/2016 Shift -3) - Mathematics

Q1. The HCF of two numbers is 4 and the two other factors of LCM are 5 and 7. Find the smaller of the two numbers.

a. 10
b. 14
c. 20
d. 28

Q2. E and F can do a work in 10 days. If E alone can do it in 30 days, F alone can do it in ______days.

a. 15
b. 20
c. 25
d. 18

Q3. 2cos(θ-π/2) + 3sin(θ+ π /2) – (3 sinθ + 2cosθ) =?

a. Cosθ – sinθ
b. Sinθ – cosθ
c. Sinθ + cosθ
d. Cotθ – tanθ

Q4. S can finish 50% of a work in a day. T can do 25% of the work in a day. Both of them together will finish the work in ____________

a. 2.66
b. 2.33
c. 1.33
d. 1.67

Q5. Find the fourth proportional to 3.6, 6.9 and 11.4

a. 20.3
b. 18.9
c. 19.6
d. 21.9

Q6. Car X and Y start at the same time at speeds of 12 kmph and 16 kmph. Find the distance between them after 3 minutes.

a. 200 m
b. 150 m
c. 180 m
d. 120 m

Q7. If the length (L cm) and breadth (B cm) of a rectangle are increased by 25%, find the difference between the areas of the old and new rectangles.

a. 3LB/2 sq.cm
b. 24LB/9 sq.cm
c. 9LB/16 sq.cm
d. 16LB/9 sq.cm

Q8. The average ages of parents and two children are 30 years and 8 years respectively. The average age of the family is

a. 16 Years
b. 19 Years
c. 18 Years
d. 17 Years

Q9. A Student scored 470 marks in 6 subjects. The maximum marks for each subject was 100. What was his scored in percentage terms?

a. 67.33%
b. 69.45%
c. 78.33%
d. 78.67%

Q10. An article was sold for Rs 26,000 at a discount of 35%. Find the selling price if the discount was 15%.

a. Rs. 36,000
b. Rs. 40,000
c. Rs. 38,000
d. Rs. 34,000

Q11. Compute: (50 + 0.5 × 20) ÷ 0.7

a. 8.571
b. 857.1
c. 85.71
d. 72.85

Q12. A man deposits Rs. 500 at the beginning of each year for 2 years at 10% P.a. compound annually. Find the maturity value at the end of the 2nd year.

a. Rs. 1050
b. Rs. 1150
c. Rs. 1155
d. RS. 1200

Q13. If the arithmetic mean of 10 number is 35 and each number is increased by 2, find the mean of the new set of numbers.

a. 28
b. 34
c. 40
d. 37

Q14. The difference between the length and breadth of a rectangle is 6m. If its perimeter is 64 m, then its area is:

a. 256 sq.m
b. 247 sq.m
c. 264 sq.m
d. 238 sq.m

Q15. The price of 12kg of sugar is equal to that of 6 kg of rice. The price of 10 kg of sugar and 8 kg of rice Rs.1040. Find the price 1 kg of sugar

a. Rs. 40
b. Rs. 70
c. Rs. 60
d. Rs. 40

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. The HCF of two numbers is 6 and their LCM is 108. If one of the numbers is 12, then the other is

a. 37
b. 54
c. 48
d. 36

Q17. 9876 - ? + 5431 = 5553

a. 9754
b. 9765
c. 8754
d. 9854

Q18. A trader bought a bag of 40 kg of basmati rice at Rs. 135 per kg and another bag of 60 kg at Rs. 150 per kg. He sold the entire stock at a profit of 20%. Find the selling price per kg.

a. Rs. 152
b. Rs. 158
c. Rs. 168
d. Rs. 172

Q19. The mean of 25 values was 40. But one value was written as 25 instead of 50. The corrected mean is

a. 39
b. 41
c. 40
d. 42

Q20. What number should be deducted from 1265 to make it divisible by 29 exactly?

a. 15
b. 16
c. 18
d. 17

Q21. If a + 2b = 55 and a – 2b = -13, find the value of b.

a. 21
b. 14
c. 17
d. 19

Q22. Am article was sold for Rs. 3,600 at a discount of 10%. Find the selling price if the discount was 15%.

a. Rs. 3600
b. Rs. 4000
c. Rs. 3800
d. Rs. 3400

Q23. 99x99=?

a. 9791
b. 9801
c. 9881
d. 9901

Q24. If cot52° =b, tan38° =?

a. √b
b. √b/2
c. -b
d. b

Q25. The sum of the ages of 4 children born at the intervals of 4 years is 48. Find the age of the youngest child.

a. 4 years
b. 5 years
c. 6 years
d. 7 years

Q26. The product of two number is 24 and the sum of their squares is 52. Find their sum.

a. 5
b. 10
c. 15
d. 20

Q27. The ratio of two numbers is 3:1 and their sum is 72. Find the difference between the numbers

a. 24
b. 36
c. 32
d. 28

Q28. Find the mean of the values: 1, 9, 7, 3, 5, 5, 6, 4, 2, 8

a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Q29. At what percentage simple interest per annum a certain sum will double in 10 years?

a. 7%
b. 8%
c. 9%
d. 10%

Q30. Find the median, mode and mean of 9, 5, 8, 9, 9, 7, 8, 9, 8.

a. 9,9,9
b. 9,8,9
c. 8,9,8
d. 8,9,9

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (d)
11. (c) 12. (c) 13. (b) 14. (b) 15. (d) 16. (b) 17. (a) 18. (c) 19. (b) 20. (c)
21. (d) 22. (c) 23. (b) 24. (d) 25. (c) 26. (b) 27. (b) 28. (c) 29. (d) 30. (c)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in