IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 05/04/2016 Shift -3) - General Intelligence and Reasoning

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 05/04/2016 Shift -3) - General Intelligence and Reasoning

Q1. Contemporary: Historic: _______ : Ancient

a. Past
b. Classic
c. Modern
d. Future

Q2. A statement followed by some conclusions are given below

Statement: Based on his performance, Rajesh got a poor rating in his office.
Conclusions:
I. Rajesh did not perform well.
II. The rating given to Rajesh was not up to the mark.

Find which of the given conclusions logically follow from the given statement.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follow
c. Both I and II follow
d. Neither I nor II follows

Q3. 82, 70, 76, 64, 70, 58, ?

a. 52
b. 76
c. 64
d. 48

Q4. Comprehension:

Consider the following information and answer the questions based on it.
In a group of 75 students, 12 like only cabbage, 15 like only cauliflower, 21 like only carrot, 12 like both carrot and cabbage, 13 like only capsicum and 2 like both capsicum and cauliflower.

Q. The difference between the people who like carrot and cauliflower is

a. 6
b. 18
c. 16
d. 4

Q5. Comprehension:

Consider the following information and answer the questions based on it.
In a group of 75 students, 12 like only cabbage, 15 like only cauliflower, 21 like only carrot, 12 like both carrot and cabbage, 13 like only capsicum and 2 like both capsicum and cauliflower.

Q. What is the percentage of students that do not like cabbage?

a. 16
b. 32
c. 24
d. 68

Q6. Comprehension:

Consider the following information and answer the questions based on it.
In a group of 75 students, 12 like only cabbage, 15 like only cauliflower, 21 like only carrot, 12 like both carrot and cabbage, 13 like only capsicum and 2 like both capsicum and cauliflower.

Q. How many students like only one vegetable?

a. 60
b. 61
c. 65
d. 71

Q7. Consolation: Grief :: Sedative: _________

a. Chloroform
b. Anesthesia
c. Pain
d. Burn

Q8. Read the given statements carefully and answer the questions.

Statement:
A leading tennis star who faced media after failing a dope test said, “I don’t want to end my career this way. I hope I will be given another chance to play this game. I let the sport down”.
Which of the following is true according to the given statement?

a. He was challenging the outcome of the dope test
b. He was confident that he was right and world continue to play
c. He had admitted to testing positive in dope test
d. The sport let him down.

Q9. A statement followed by some conclusions are given below:

Statement: After landing on the moon, Neil Armstrong said “One small step for a man, a giant leap for mankind”
Conclusion:
I. Neil Armstrong calls himself as mankind
II. Neil Armstrong only echoed the feeling of achievement by mankind

Find which of the given conclusion logically follow from the given statement.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follows
c. Both I and II follows
d. Neither I nor II follows

Q10. If the mathematical operator ‘+’ means ‘x’ ‘÷’ means’-‘, ‘x’ means’+’ and ‘-‘ means ‘÷’, then 25+18-3x7÷3=?

a. 25
b. 21
c. 19
d. 40

Q11. If ‘god is great’ = ‘co an bo’ , ‘great help done’ = ‘er cp fs’ and ‘he is great’ = ‘bo cp dq’, then what represent ‘he is god’ ?

a. Cp er bo
b. An bo cp
c. Dq bo cp
d. An bo dq

Q12. Replace # sign with the mathematical operators ‘+’ , ‘÷’ and ‘-‘ and ‘=’ to get a balanced equations out of (27 # 15 # 2) # 10 # 4. Choose the right sequence from below.

a. + ÷ = -
b. - = + ÷
c. + - ÷ =
d. + = ÷ -

Q13. If ARC is written as $@* and HIT is #&% the n Chair is

a. #*&$@
b. #*$&%
c. *#$&@
d. *#$&%

Q14. If ‘health care is wealth’ is written’ as 1372, ‘health needs care’ is 417, ‘he needs wealth’ is 463, then ‘he is wealth’ is

a. 326
b. 764
c. 624
d. 246

Q15. CBDA, GFHE, KJLI, ?

a. NOPM
b. MNOP
c. PMNO
d. ONPM

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. A man who had no brother or sister, pointed out to a photo and said “this boy is my father’s son”. Who was on the photo?

a. The man’s son
b. The man’s father
c. Himself
d. The man’s grandfather

Q17. If ‘code’ = 6241, ‘made’ = 5346, ‘come’ =3124’ and ‘to’ =’27’ ‘done’ =?

a. 6134
b. 5214
c. 6124
d. 2634

Q18. E is the daughter of P who is the husband of the only daughter-in-law of K? How is E related to K?

a. Daughter
b. Grand Daughter
c. Grand Mother
d. Mother

Q19. Find a pair similar to ‘Arrow : Bow’ from the following.

a. Football : Hand
b. Salad : Knife
c. Bullet : Rifle
d. Smoke : Water

Q20. Read the given statements carefully and answer the question.

Knowledge and wisdom go hand in hand. The deeper the knowledge, the greater is the wisdom knowledge is awareness;
Wisdom is required to tackle complication.

Which of the following is true according to the given statement ?

a. Knowledge and wisdom are synonymous
b. Knowledge and wisdom are entirely different
c. Knowledge and wisdom are complementary to each other.
d. Wisdom can supplant knowledge

Q21. Rearrange the jumbled letters to make meaningful words and then select the one which is different.

a. DOGL
b. TSEVO
c. ENZROB
d. LVREIS

Q22. Select the alternative that has a different relationship as the given pair- Inside : Outside

a. Day : Night
b. Sun : Star
c. Light : Dark
d. White : Black

Q23. Find the odd statement out in relation to a triangle

a. The longest side is opposite to the greatest angle
b. Exterior angle of a triangle = the sum of interior opposite angle
c. The sum of any 2 sides is greater than the 3rd side
d. The square of one side = the sum of the squares of other two sides

Q24. Statement followed by some conclusion are given below.

Statements:
1. God has distributed time equally to mankind but not money.
2. But god has compensated by giving commonsense.
Conclusion:
I. God has not done justice to mankind in distributing money.
II. One has to use commonsense to manage money wisely

Find which of the given conclusions logically follows from the given statements.

a. Only conclusion I follow
b. Only conclusion II follow
c. Both I and II follow
d. Neither I and II follow

Q25. Comprehension:

Consider the following information and answer question based on it.
P, Q, R, S are four friends who pursue teaching, law, banking, cooking and own red, blue, white and yellow house, in a random order. An individual owns only one house and pursues only one profession.
1. P owns a red house and is not a bankers
2. The owner of blue house is a lawyer
3. The colour of S’s house is neither yellow nor white
4. R is a teacher

Q. The owner of the blue house is

a. S
b. R
c. Q
d. Cannot be determined

Q26. Comprehension:

Consider the following information and answer question based on it.
P, Q, R, S are four friends who pursue teaching, law, banking, cooking and own red, blue, white and yellow house, in a random order. An individual owns only one house and pursues only one profession.
1. P owns a red house and is not a bankers
2. The owner of blue house is a lawyer
3. The colour of S’s house is neither yellow nor white
4. R is a teacher

Q. Q is a

a. Lawyer
b. Banker
c. Cook
d. Teacher

Q27. Comprehension:

Consider the following information and answer question based on it.
P, Q, R, S are four friends who pursue teaching, law, banking, cooking and own red, blue, white and yellow house, in a random order. An individual owns only one house and pursues only one profession.
1. P owns a red house and is not a bankers
2. The owner of blue house is a lawyer
3. The colour of S’s house is neither yellow nor white
4. R is a teacher

Q. White house is owned by

a. Q
b. R
c. S
d. Cannot be determined

Q28. Comprehension:

The following table represents the marks of four students in five subjects.

Consider the information and answer question based on it

Q. The difference between the total marks scored by Sunil and Jagdish is

a. 190
b. 125
c. 105
d. 115

Q29. Comprehension:

The following table represents the marks of four students in five subjects.

Consider the information and answer question based on it

Q. Who has the highest marks in History and Geography put together?

a. Shyam
b. Sunil
c. Jagdish
d. Rajesh

Q30. Comprehension:

The following table represents the marks of four students in five subjects.

Consider the information and answer question based on it

Q. Who has the highest average marks?

a. Shyam
b. Sunil
c. Jagdish
d. Rajesh

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (d)
11. (d) 12. (c) 13. (c) 14. (a) 15. (d) 16. (c) 17. (d) 18. (b) 19. (c) 20. (c)
21. (b) 22. (b) 23. (d) 24. (b) 25. (a) 26. (b) 27. (d) 28. (c) 29. (b) 30. (b)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in