IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 05/04/2016 Shift -3) - General Awareness

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 05/04/2016 Shift -3) - General Awareness

Q1. Project Loon is a search engine project by _________ for providing internet access to rural and remote areas using high-altitude helium filled balloons

a. Google
b. Microsoft
c. Apple
d. Yahoo

Q2. The communication satellite launched by India in November 2015 is

a. GSAT-6
b. GSAT-15
c. GSAT-16
d. IRNSS-1E

Q3. Capital of Nagaland is

a. Dimapur
b. Kohima
c. Mokokchung
d. Tezpur

Q4. Who was the founder of Swaraj Party?

a. C. Rajagopalachari
b. Motilal Nehru
c. Lala Lajpat Rai
d. Mahatma Gandhi

Q5. Banaras Hindu University which completed 100 years in February 2016 was founded by

a. Gulzari Lal Nanda
b. Madan Mohan Malaviya
c. Jay Prakash Narayan
d. Sarvepalli Radhakrishnan

Q6. Which one is not a good conductor of electricity?

a. Porcelain
b. Aluminum
c. Tungsten
d. Nickel

Q7. ICT is the common abbreviation of

a. International Communication Technology
b. Intelligent Communication Technology
c. Inter-state Communication Technology
d. Information and Communication Technology

Q8. Who was the first cricketer to score 4 successive centuries in World Cup Cricket?

a. Kumar Sangakkara
b. AB de Villiers
c. Ross Taylor
d. Saeed Abwar

Q9. The technology developed to track enemy submarines in World War II was

a. TADAR
b. SONAR
c. Echolocation
d. LIDAR

Q10. A human adult’s entire digestive tract from mouth to anus is about _________meters long.

a. 8
b. 7
c. 10
d. 9

Q11. Which one of the following is not alkaline?

a. Sodium
b. Potassium
c. Lithium
d. Sulphur

Q12. Which ailment is not related to heart?

a. Aneurysm
b. Cardiomyopathy
c. Diphtheria
d. Myocardial rupture

Q13. ‘Euro’ is the currency of

a. UK
b. Sweden
c. Euro Zone
d. Denmark

Q14. Gunpowder mainly contains

a. Calcium sulphate
b. Potassium nitrate
c. Lead sulfide
d. Zinc sulfide

Q15. The most significant feature of Indus Valley civilization was

a. Barter system
b. Local transport system
c. Buildings made of brick
d. Administrative system

Q16. Bina is the daughter of Mohan who is the only son-in-law of Meena. Meena has only one child, Kiran is the grand daughter of Meena. How is kiran related to Bina?

a. Sister
b. Daughter
c. Maternal aunt
d. Mother

Q17. NGT stands for

a. National Geographic Television
b. National Green Transport
c. National Green Trust
d. National Green Tribunal

Q18. In 2012 Olympics, the maximum gold medals were won by

a. China
b. Great Britain
c. U.S.A.
d. Russia

Q19. India came directly under the rule of the British Crown in the year______.

a. 1857
b. 1858
c. 1859
d. 1856

Q20. Headquarters of NASA is at

a. New York
b. Washington
c. Boston
d. Texas

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q21. India covers ________ of earth’s land area.

a. 2.8 %
b. 2.4 %
c. 2.0 %
d. 3.2 %

Q22. Which one is considered as India’s first super computer?

a. Aditya
b. Vikram-100
c. Param 8000
d. Shastra T

Q23. Bangladesh has a land border with

a. Only India
b. India and Myanmar
c. India and Bhutan
d. India and China

Q24. INSAT-3D the meteorological Satellite with advanced weather monitoring payloads was launched in

a. 2012
b. 2013
c. 2014
d. 2015

Q25. Verification of log-in name and password is for

a. Authenticating the user
b. Re-confirming the user
c. Providing formal access to the user
d. Completing the formality of login-in

Q26. Infra-red rays are

a. Longitudinal waves
b. Transverse waves
c. Mechanical waves
d. Electromagnetic waves

Q27. A compiler is a

a. Hardware
b. Software
c. Neither Hardware nor Software
d. Card

Q28. Tashkent Declaration followed Indo-Pak war of

a. 1947
b. 1965
c. 1971
d. 1999

Q29. Which river does not flow into the ‘Arabian Sea’?

a. Narmada
b. Tapti
c. Periyar
d. Mahanadi

Q30. ‘Khajuraho’ group of monuments can be found in

a. Maharashtra
b. Bihar
c. Madhya Pradesh
d. Gujarat

Q31. Stainless steel is

a. A compound
b. A Mixture
c. An element
d. An Alloy

Q32. Human respiration releases

a. Mixture of Gases
b. Carbon Monoxide
c. Oxygen
d. Carbon Dioxide

Q33. Statue of Liberty is situated in

a. Paris
b. Washington
c. Geneva
d. New York

Q34. The historic Conference of Parties 2015, on climate change was held in

a. Geneva
b. Davos
c. Paris
d. Bonn

Q35. Usually, colour blindness is

a. A genetic disposition
b. A non-genetic condition
c. A lifestyle disease
d. Caused by exposure of light

Q36. What will happen to a person’s weight when he is in a moving elevator?

a. Increase
b. Decrease
c. Weight will not change
d. May increase or decrease

Q37. Rajya sabha is also known as

a. Legislative Council
b. Senior House
c. Upper House
d. Lower House

Q38. Which one does not belong to the group ?

a. Panda Global
b. Rabbit
c. Avast
d. Kaspersky

Q39. Which country won the U-19 World cup cricket 2016?

a. India
b. Sri Lanka
c. West indies
d. Bangladesh

Q40. Which Indian won the 2014 Nobel Prize for Peace?

a. Kailash Styarthi
b. Malala Yosufzai
c. Sanjiv Chaturvedi
d. Anshu Gupta

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:
1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (d)
11. (d) 12. (c) 13. (c) 14. (c) 15. (c) 16. (a) 17. (d) 18. (c) 19. (b) 20. (b)
21. (b) 22. (c) 23. (b) 24. (b) 25. (a) 26. (d) 27. (b) 28. (b) 29. (d) 30. (c)
31. (d) 32. (d) 33. (d) 34. (c) 35. (a) 36. (c) 37. (c) 38. (b) 39. (c) 40. (a)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in