IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 03/04/2016 Shift -1) - General Intelligence and Reasoning

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 03/04/2016 Shift -1) -
General Intelligence and Reasoning

Q1. Find the similarity in the following:
Elephant, Camel, Buffalo, Giraffe

a. The milk produced by all of them cannot be consumed by people .
b. All of them have horns
c. None of them are mammals
d. The young ones of all of them are called calf.

Q2. Study the following diagram and answer questions based on it.
The diagram represents the likes of kids of a class

Q. The ratio of kids who like only Mars to those who like all the three is

a. 7/5
b. 7/8
c. 7/6
d. 14/13

Q3. Study the following diagram and answer questions based on it . The diagram represents the likes of kids of a class

Q. What is the difference between the kids who like Mercury and Jupiter ?

a. 6
b. 8
c. 10
d. 12

Q4. Study the following diagram and answer questions based on it . The diagram represents the likes of kids of a class.

Q. How many people who likes Mars like Jupiter also ?

a. 45
b. 29
c. 26
d. 13

Q5. Six animals - horse, cow, pig, dog, donkey and goat are tied to a pole each, in a circle, facing each other, in random order. Consider the following information and answer the questions based on it.

Goat is to the immediate right of pia
Cow is not tied next to either donkey or dog
If the animals mark the vertices of a hexagon, then the horse is diagonally opposite to the pig.

Q. The cow is tied to the immediate left of

a. Goat
b. Pig
c. Horse
d. Dog

Q6. Six animals –horse, cow, pig, dog, donkey and goat are tied to pole each, in a circle,facing each other , in random order. Consider the following information and answer the question based on it.

Goat is to the immediate right of pia
Cow is not tied next to either donkey or dog
If the animals mark the vertices of a hexagon, then the horse is diagonally opposite to the pig.

Q. Which pair is tied next to each other ?

a. Horse and Goat
b. Pig and Cow
c. Goat and Dog
d. Donkey and Dog

Q7. Six animals –horse, cow, pig, dog, donkey and goat are tied to pole each, in a circle,facing each other , in random order. Consider the following information and answer the question based on it.

Goat is to the immediate right of pia
Cow is not tied next to either donkey or dog
If the animals mark the vertices of a hexagon, then the horse is diagonally opposite to the pig.

Q. Which animal is tied to the immediate left of pig ?

a. Goat
b. Donkey
c. Dog
d. Cannot be dteremined

Q8. Four pairs of words are given. Find the odd one out.

a. 65th anniversary: Diamond Jubilee
b. 50th anniversary : Golden jubilee
c. 40th anniversary: Ruby jubilee
d. 25th anniversary : silver jubilee

Q9. A lady wants to buy the following items in the given price range –

Tomato between Rs. 40 and Rs. 45kg.
Grapes in the price range of Rs. 80 and Rs. 90 per kg.
Milk package at Rs. 23 per litre.

In which shop from the following will she definetly get all her items?

a. Shop S sells tomato at Rs. 22.5 per half kg. grapes at Rs. 82 per kg and milk of Rs. 24 per litre
b. Shop H sells grapes at Rs. 21 per quarter kg. milk at 12.5 per half litre and tomato at Rs. 22 per half kg.
c. Shop O sells milk at Rs. 11.5 per half litre, tomato at 21 per half kg and grapes at Rs. 43 per half kg.
d. Shop P sells tomato at Rs. 23.5 per half kg, grapes at Rs. 43 per half kg.

Q10. IF X = 24 and BE= 7, then RING = ?

a. 41
b. 47
c. 48
d. 49

Q11. Cost Price of 25 chairs equal to the selling price of 20 chairs . Find the profit %

a. 2.%
b. 33%
c. 25%
d. 12.5%

Q12. A trader marks his goods at 20% above cost price . If the above

a. 12%
b. 14%
c. 15%
d. 18%

Q13. Find the compound interestto the nearest rupee on Rs. 7500 for 2 years 4 months at 12% per annum reckoned annually?

a. 2284
b. 2174
c. 2097
d. 2235

Q14. The following table represents the percentage marks of four students in six subjects. Consider the table and answer questions based



Q. The average marks obtained by the students in geography and History are

a. 68.75 and 68
b. 70.5 and 69
c. 68 and 68.75
d. 68.75 and 68.5

Q15. The following table represents the percentage marks of four students in six subjects. Consider the table and answer questions based

Q. Average marks obtained in Science is higher than that of Maths by

a. 15
b. 20
c. 25
d. 40

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. The following table represents the percentage marks of four students in six subjects. Consider the table and answer questions based

Q. Who has the highest total marks?

a. Shamita
b. Smita
c. Shilpa
d. Sheela

Q17. M is the son of N. 0 is the father of N. P is the father of M. How is N related to P?

a. Wife
b. Husband
c. Father
d. Mother

Q18. What An assertion (A) and a reason (R) are given below.

Assertion (A): Penguins are birds, found in the hottest regions of the earth.
Reason (R): Birds in hot regions do not have wings.

Choose the correct option.
a. Both A and Raze true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c. A is true, but R is false
d. Both A and R are false

Q19. Kitty said "Uthara is one of the two daughters of my mother's brother's wife". How is Kitty's mother related to Uthara's sister?

a. A Maternal Aunt
b. Mother
c. Grandmother
d. Sister

Q20. If HOUSES = Gnaydr, then DIARY = ________

a. CHGXZ
b. CHEWZ
c. CHGXX
d. CHEWX

Q21. Select the alternative that does not have a similar relationships as the given pair
Forward : Backward

a. Hope : Despair
b. Love: Hate
c. Anger : Wrath
d. Light : Dark

Q22. A statement followed y some conclusions are given below.

Statement: Religions tech the guiding principle for leading one’s life.
Conclusions :
Religions is a way of life
Religion is a teacher

Find which of the given conclusion logically follow the given statement

a. only conclusion I follow
b. only conclusion II follow
c. both I and II follow
d. neither I nor II follow

Q23. IF H2O : Hydrogen then KOH : ______

a. Cobalt
b. Phosphorous
c. Potasssium
d. Krypton

Q24. IF SHELF is FURYS, then ZEBRA is

a. NRMEO
b. MRNEO
c. NROEM
d. MRPEN

Q25. Q’s father is B’s son-inlaw. C is Q ‘s sister and the daughter of P. P is the material aunt of D . How is P related to B?

a. Son
b. Daughter
c. Grandson
d. Granddaughter

Q26. Statement followed by some conclusions are given below:

Statements:
Confusion causes mental tension
Mental tension causes anxiety.
Conclusions :
Anxiety is a disease.
Confusion leads to anxiety

Find which of the given conclusions logically follow from the given statements.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusions II follows
c. Both I and II follows
d. Neither I nor II follows

Q27. If Mango lemon and melon are fruits’ is written as 439516; ‘Mango and lemon are yellow’ is 04396 and ‘Melon is green is 857, which digit is represents ‘melon’?

a. 5
b. 8
c. 7
d. Cannot be determined

Q28. Find the missing (?) in the series
AIQ, BJR, CKS, DLT, ? , ______

a. ENU
b. EMV
c. ENV
d. EMU

Q29. If MENTOR = NVMGLI then PROFESSOR =

a. QSPGFTTPS
b. KILUVHHLI
c. KSLGVTHMI
d. KILGFHHLI

Q30. Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices.
TENNIS : COURT :: BOXING :______

a. STADIUM
b. RING
c. PITCH
d. GROUND

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:-
1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (c) 10. (c)
11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (c) 15. (c) 16. (c) 17. (a) 18. (d) 19. (a) 20. (c)
21. (a) 22. (c) 23. (c) 24. (d) 25. (b) 26. (b) 27. (a) 28. (d) 29. (b) 30. (b)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in