IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 02/04/2016 Shift -2) - Mathematics

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 02/04/2016 Shift -2) - Mathematics

Q1. If three numbers are in the ratio 2:3:5 and the twice their sum is 100. Find the square of the largest of the three numbers.

a. 225
b. 625
c. 25
d. 100

Q2. What is the compound interest on Rs. 48,000 for 2 years at 20% p.a., if interest is interest is compounded annually?

a. Rs. 69,120
b. Rs. 21,120
c. Rs. 76,800
d. Rs. 72,000

Q3. A ladder 20 m long is leaning against a vertical wall. It makes an angle of 300 with the ground. How high on the wall does the ladder reach?

a. 10m
b. 17.32m
c. 34.64m
d. 30m

Q4. A piece of cloth costs Rs. 35. If the pieces were 4 m longer and each meter were to cost Rs. 1 lesser, then total cost would remain unchanged. How long is the piece of cloth?

a. 10m
b. 14m
c. 12m
d. 8m

Q5. Two poles of the height 15 m and 20m stand vertically upright on a plane ground. If the distance between their feet is 12m, find the distance between their tops.

a. 11m
b. 12m
c. 13m
d. 14m

Q6. The simple interest on a certain sum of money invested at a certain rate for 2 years amounts to Rs. 1200. The compound interest on the same sum of money invested at the same rate of interest for 2 years amounts to Rs. 1290. What was the principal?

a. Rs. 12000
b. Rs. 16000
c. Rs. 6000
d. Rs. 4000

Q7. A closed wooden rectangular box made of 1 cm thick wood has the following outer dimensions: length 22 cm, breadth 17 cm, and height 12 cm. It is filled to capacity with cement. What is the volume of the cement in the box?

a. 1488 cu. Cm
b. 3000 cu. Cm
c. 4488 cu. Cm
d. 2880 cu. Cm

Q8. The HCF and LCM of two numbers are 3 and 2730 respectively. If one of the numbers is 78, find the other number.

a. 107
b. 103
c. 105
d. 102

Q9. If P travelled the first half of a journey at 40 km/hr and the remaining distance at 50 km/hr, what is the average speed of his travel?

a. 44.44 km/hr
b. 53.33 km/hr
c. 45 km/hr
d. 60 km/hr

Q10. Find the LCM of 15, 25 and 29.

a. 2335
b. 3337
c. 2175
d. 2375

Q11. Divide 3740 in three parts in such a way that half of the first part, one-third of the second part and one-sixth of the third part are equal.

a. 700, 1000, 2040
b. 340, 1360, 2040
c. 680, 1020, 2040
d. 500, 1200, 2040

Q12. There are 90 coins, comprising of 5 and 10 paisa coins. The value of all the coins is Rs. 7. How many 5 paisa coins are there?

a. 50
b. 45
c. 40
d. 35

Q13. 30 men working 5 hours a day can do a task in 16 days. In how many days will 40 men working 6 hours a day do the same task?

a. 12 days
b. 10 days
c. 15 days
d. 18 days

Q14. A triangle has a perimeter of 200. If two of its sides are equal and the third side is 20 more than the equal sides, what is the length of the third side?

a. 60
b. 50
c. 80
d. 70

Q15. The area of a triangle ABC is 63 sq. units. Two parallel lines DE, FG, are drawn such that they divide the line segments AB and AC into three equal parts. What is the area of the quadrilateral DEGF?

a. 28 sq. units
b. 35 sq. units
c. 21 sq. units
d. 48 sq. units

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. Compute: (50 + 0.5 × 20) ÷ 0.7

a. 8.571
b. 857.1
c. 85.71
d. 72.85

Q17. Working together, P, Q and R reap a field in 6 days. If P can do it alone in 10 days and Q in 24 days, in how many days will R alone be able to reap the field?

a. 32 days
b. 40 days
c. 45 days
d. 60 days

Q18. A shopkeeper marks the price of an article at Rs. 320. Find the cost price if after allowing a discount of 10%, he still gains 20% on the cost price.

a. Rs. 240
b. Rs. 280
c. Rs. 300
d. Rs. 264

Q19. 5.16 × 3.2 =

a. 15.502
b. 16.512
c. 17.772
d. 17.52

Q20. A table was sold was sold at a profit of 10%. If its cost price was 5% less and it was sold for rs. 7 more, the gain would have been 20%. Find the cost price of the table.

a. Rs. 175
b. Rs. 200
c. Rs. 250
d. Rs. 150

Q21. P bought an article for Rs. 1600 and sold it at a profit of 10%. What would have been the increase in the profit percent if it was sold for Rs. 1840?

a. 5%
b. 10%
c. 12%
d. 15%

Q22. Simplify: (2/7+3/5)÷(2/5+2/7)

a. 31/24
b. 24/31
c. 26/25
d. 12/13

Q23. If R019 is divisible by 11, find the value of the smallest natural number R?

a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Q24. The average of first 20 multiples of 12 is :

a. 124
b. 120
c. 126
d. 130

Q25. What is the median of the following list of numbers: 55, 53, 56, 59, 61, 69, and 31?

a. 55
b. 56
c. 59
d. 61

Q26. The sum of digits of a two-digit number is 9. When the digits are reversed, the number decreases by 45. Find the changed number.

a. 45
b. 72
c. 63
d. 27

Q27. The upstream speed of the boat is 40 km/hr and the speed of the boat in still water is 55 km/hr. what is the downstream speed of the boat?

a. 75 km/hr
b. 70 km/hr
c. 60 km/hr
d. 65 km/hr

Q28. Six years ago, the ratio of the ages of the two persons P and Q was 3:2. Four years hence the ratio of their ages will be 8:7. What is P’s age?

a. 10 years
b. 12 years
c. 14 years
d. 8 years

Q29. Find the median, mode and mean of 9, 5, 8, 9, 9, 7, 8, 9, 8.

a. 9,9,9
b. 9,8,9
c. 8,9,8
d. 8,9,9

Q30. How many millimeters make ten kilometers?

a. 1010
b. 109
c. 108
d. 107

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:
1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (c)
11. (c) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (c) 16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (b) 20. (a)
21. (a) 22. (a) 23. (d) 24. (c) 25. (b) 26. (d) 27. (b) 28. (b) 29. (c) 30. (d)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in