IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 02/04/2016 Shift -2) - General Intelligence and Reasoning

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 02/04/2016 Shift -2) - General Intelligence and Reasoning

Q1. Rearrange the following jumbled sentences to make a meaningful one:

P: Weather conditions across a vast geographic
Q: the climate of India
R: scale and varied topography
S: comprises of a wide range of

The proper sequence should be:

a. SRQP
b. QSPR
c. PQRS
d. QRPS

Q2. Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices.
SOLDIERS: ARMY :: MUSICIANS :_______

a. FLOCK
b. GANG
c. COLONY
d. BAND

Q3. Ram said, “Sita is my paternal great grandfather’s only son’s only daughter-in-law”. How is Sita related to Ram?

a. Maternal aunt
b. Paternal aunt
c. Mother
d. Sister

Q4. How is Sameer related to Akbar if sameer introduced Akbar as his maternal grandmother’s only son’s son?

a. Brother
b. Son
c. Maternal Uncle
d. Cousin

Q5. Given below is a statement followed by some conclusions. You have to take the given statement to be true even if it seems to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement.

Statement:
According to a recent health survey, people who exercise for at least half an hour every day are less prone to lifestyle diseases.
Conclusions:
Moderate exercise is essential to lead a healthy life.
Everyone with no exercise on their routine suffer from lifestyle diseases.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follows
c. Both I and II follow
d. Neither of them follows

Q6. Given below is a statement followed by some conclusions. You have to take the given statement to be true even if it seems to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement.

Statement:
In some tier 2 cities in india, transportation is one of the major problems.
Conclusions:
All aier 2 cities are not well connected.
Lack of transportation facilities is the only problem in Indian metros.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follows
c. Both I and II follow
d. Neither of them follows

Q7. Below are given statements. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

Statements:
I.
All rats are hills.
II. All hills are rivers.

a. Some rivers are rats
b. No river is a hill
c. All hills are rats
d. No river is a rat

Q8. If the code for MOTHER is JRQKBU then what is the coke for PRINCIPAL?

a. MRFKZLMXI
b. SULQFLSDO
c. MUFQZLMDI
d. MRFKZFMXI

Q9. If A = 1 and OAR = 34, then ROAR =

a. 52
b. 53
c. 51
d. 50

Q10. Choose the one which is different or odd from the following.

a. Aluminum
b. Iron
c. Copper
d. Brass

Q11. If ‘+’ means ×, ‘-’ means ÷, ‘×’ means + and ‘÷’ means – ; compute the value of the expression:
17 + 6 × 13 ÷ 8

a. 100
b. 107
c. 110
d. 109

Q12. Which among the following is true for the given numbers?

a. 3/8 < 19/73 < 29/47 < 17/39
b. 19/73 < 3/8 < 17/39 < 29/47
c. 19/73 < 3/8 < 29/47 < 17/39
d. 19/73 < 29/47 < 3/8 < 17/39

Q13. Comprehension:

Q. How many persons like reading?

a. 170
b. 154
c. 176
d. 117

Q14. Comprehension:

Q. How many persons like Trekking and Reading but not Cycling?

a. 12
b. 31
c. 44
d. 28

Q15. Comprehension:

Q. How many persons like Reading and Cycling but not Trekking?

a. 31
b. 12
c. 36
d. 28

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q16. Given below is a statement followed by some conclusions. You have to take the given statement to be true even if it seems to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement.

Statement:
Success cannot be achieved without hard work.
Conclusions:
Every hardworking person is successful.
Every successful person is hardworking.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follows
c. Both I and II follow
d. Neither of them follows

Q17. Comprehension:

Use the following passage for the questions based on it.
There are six flats on a floor in two rows. Out of these, three are north facing and the other three are south facing flats. The flats are to be allotted amongst Arun, Biswajyot, Chitra, Derek, Evan and Fatima. Beswajyot gets a north facing flat and is not next to Derek. Derek and Fatima get diagonally opposits flats. Chitra is next to Fatima, and gets a south facing flat. Evan gets a north facing flat.

Q. Except Derek and Fatima, which other pair is diagonally opposite to each other?

a. Arun and Biswajyot
b. Arun and Chitra
c. Evan and Derek
d. Evan and Chitra

Q18. Comprehension:

Use the following passage for the questions based on it.
There are six flats on a floor in two rows. Out of these, three are north facing and the other three are south facing flats. The flats are to be allotted amongst Arun, Biswajyot, Chitra, Derek, Evan and Fatima. Beswajyot gets a north facing flat and is not next to Derek. Derek and Fatima get diagonally opposits flats. Chitra is next to Fatima, and gets a south facing flat. Evan gets a north facing flat.

Q. Which of the following pairs is exactly opposite to each other?

a. Derek and Evan
b. Fatima and Chitra
c. Evan and Chitra
d. Evan and Arun

Q19. Comprehension:

Use the following passage for the questions based on it.
There are six flats on a floor in two rows. Out of these, three are north facing and the other three are south facing flats. The flats are to be allotted amongst Arun, Biswajyot, Chitra, Derek, Evan and Fatima. Beswajyot gets a north facing flat and is not next to Derek. Derek and Fatima get diagonally opposits flats. Chitra is next to Fatima, and gets a south facing flat. Evan gets a north facing flat.

Q. Which of the following combination gets south facing flats?

a. Arun, Chitra and Fatima
b. Chitra, Biswajyot and Derek
c. Evan, Arun and Fatima
d. Derek, Arun and Biswajyot

Q20. Comprehension:

Study the following table and answer the questions based on it.
Below is the Household Expenditure (in Thousand Rupees) per annum.
DIAGRAM

Q. What is the total household expenditure for the year 2012?

a. Rs. 89,900
b. Rs. 87,120
c. Rs. 89,100
d. Rs. 88,200

Q21. Comprehension:

Study the following table and answer the questions based on it.
Below is the Household Expenditure (in Thousand Rupees) per annum.
DIAGRAM

Q. Expenditure on EMI forms what percentage of expenditure on grocery for the year 2014?

a. 11.34%
b. 14.23%
c. 13.22%
d. 15.55%

Q22. Comprehension:

Study the following table and answer the questions based on it.
Below is the Household Expenditure (in Thousand Rupees) per annum.
DIAGRAM

Q. What is the average spending on Leisure per annum?

a. Rs. 7,040
b. Rs. 6,500
c. Rs. 7,100
d. Rs. 7,400

Q23. If RUN = 182114 and BIN = 2914, then BRING =

a. 2189147
b. 1178136
c. 31910158
d. 21910158

Q24. Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices.
DOG : KENNEL :: BEE :_________

a. HIVE
b. BARN
c. HOLE
d. NEST

Q25. Below are given statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statements.

Statements:
Some fruits are vegetables.
All vegetables are plants.
Conclusions:
Some fruits are vegetables.
Some fruits are plants.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follows
c. Both I and II follow
d. Neither of them follows

Q26. Select the correct set of symbols:
27 3 19 10 = 19

a. × ,- ,÷
b. + ,÷ ,-
c. + ,- ,÷
d. × ,+,-

Q27. Select the correct set of symbols:
44 4 7 5= 82

a. ×,-,÷
b. +,÷,-
c. +,-,÷
d. ÷,×,+

Q28. If ‘+’ means ×, ‘-’ means ÷, ‘×’ means + and ‘÷’ means - ; compute the value of the expression:
36 – 4 + 7 × 8

a. 72
b. 71
c. 74
d. 75

Q29. If MENTOR = NVMGLI then PROFESSOR =

a. QSPGFTTPS
b. KILUVHHLI
c. KSLGVTHMI
d. KILGFHHLI

Q30. Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices.
TENNIS : COURT :: BOXING :______

a. STADIUM
b. RING
c. PITCH
d. GROUND

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:
1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (d)
11. (b) 12. (b) 13. (a) 14.(d) 15. (a) 16. (b) 17. (a) 18. (c) 19. (a) 20. (a)
21. (b) 22. (a) 23. (a) 24. (a) 25. (c) 26. (d) 27. (d) 28. (b) 29. (b) 30. (b)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in