IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 02/04/2016 Shift -2) - General Awareness

RRB NTPC (Tier-1) SOLVED Paper "CEN-03-2015" (held on 02/04/2016 Shift -2) - General Awareness

Q1. The process when the computer is switched on and the operating system gets loaded from hard disk to main memory is called.

a. Booting
b. Fetching
c. Processing
d. Multi-Processing

Q2. Which Indian won the 2014 Nobel Prize for Peace?

a. Kailash Styarthi
b. Malala Yosufzai
c. Sanjiv Chaturvedi
d. Anshu Gupta

Q3. Who was the first President of the Indian National Congress?

a. Womesh Chunder Bonnerjee
b. Bal Gangadhar Tilak
c. Allan Octavian Hume
d. Dadabhai Naoroji

Q4. In 2013, the first woman to be elected as the President of South Korea is –

a. Park Young-Sun
b. Yuk Young-Soo
c. Park Geun-Hye
d. Sim Sang-Jung

Q5. The Mughal empire was founded by –

a. Babur
b. Humayun
c. Akbar
d. Shah jahan

Q6. The oldest oil field in Asia is located in –

a. Gujarat
b. Assam
c. Arunachal Pradesh
d. Nagaland

Q7. Which of the following is false?
Sound waves are _______waves.

a. Pressure
b. Longitudinal
c. Electromagnetic
d. Mechanical

Q8. How many bones does a new born human baby have?

a. 350
b. 206
c. 211
d. 411

Q9. Which country built the Bird’s Nest Stadium for 2008 Summer Olympics?

a. China
b. brazil
c. Australia
d. Germany

Q10. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

a. Green
b. Blue
c. Red
d. Violet

Q11. In 2015, which auto manufacturer manipulated emissions testing to the resignation of its CEO Martin Winterkorn?

a. Volkswagen
b. Ford
c. Toyota
d. General Motors

Q12. The only non-metal which is liquid at room temperature is –

a. Mercury
b. Bromine
c. Chlorine
d. Gallium

Q13. Maanch is a folk dance from –

a. Haryana
b. Kerala
c. Assam
d. Madhya Pradesh

Q14. Which of the following insecticides’ harmful effects came under media attention when health issues in Kerala were publicized?

a. Endosulfan
b. Lethal
c. Thimet
d. Monocil

Q15. According to the constitution, the ratio between the length of the national tricolor should be –

a. 3 : 2
b. 3 : 1
c. 2 : 1
d. 4 : 3

Q16. In 1981, ISRO launched India’s first geostationary satellite called –

a. Aryabhata
b. APPLE
c. Bhaskara II
d. INSAT IB

Q17. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?

a. Penicillin
b. Prontosil
c. Streptomycin
d. Tetracycline

Q18. Which of the following Acts under the Indian Constitution is described by article 21A?

a. Right to Education
b. Right to Information
c. Representation of the People
d. Right to Freedom of Religion

Q19. Which of the following monuments built by Muhammad Quli Qutb Shah is said to be built to commemorate the eradication of plague?

a. Alai Minar
b. Charminar
c. Fateh Burj
d. Qutub Minar

Q20. Which of the following is not an example of a Word processor?

a. IBM Lotus Symphony
b. Microsoft Word
c. Google Docs
d. Microsoft Excel

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Q21. How high is the badminton net at the center?

a. 5 feet
b. 5.1 feet
c. 5.5 feet
d. 4.8 feet

Q22. The operating system UNIX is the trademark of –

a. Microsoft
b. Bell Laboratories
c. Apple
d. Motorola

Q23. The first large scale electrical air conditioning was invented and used in 1902 by –

a. Willis Carrier
b. John Gorrie
c. Stuart Cramer
d. H. H. Schultz

Q24. Which of the following is the most common kidney stone-forming compound?

a. Calcium oxalate
b. Magnesium oxide
c. Sodium bicarbonate
d. Magnesium citrate

Q25. In 2015, underground glaciers of frozen water were discovered on –

a. Mars
b. Venus
c. Jupiter
d. Saturn

Q26. Which leader adopted orthodox Christianity as the official religion of Russia?

a. Vladimir the Great
b. Michael Romanov
c. Ivan IV
d. Boris Godunov

Q27. On an average, how many taste buds are present in a human tongue?

a. 2000 to 8000
b. 50000 to 10000
c. 1 million to 10 million
d. More than 10 million

Q28. The ‘Father of Indian Space Program’ is –

a. Dr. A. P. J. Abdul Kalam
b. Dr. Vikram A. Sarabhai
c. Dr. k. Kasturirangan
d. Prof. Satish Dhawan

Q29. The filament of a light bulb is made up of –

a. Platinum
b. Tantalum
c. Tungsten
d. Antimony

Q30. Who among the following became the first tourist to space by spending $20 million for 8 days in orbit?

a. Greg Olsen
b. Charles Simonyi
c. Dennis Tito
d. Mark Shuttleworth

Q31. What is C12H22O11 also know as –

a. Sand
b. Sugar
c. Salt
d. Clay

Q32. Malini said, “Rohit is my Maternal aunt’s mother’s only son’s”. How is Malini related to Rohit?

a. Cousin
b. Mother
c. Sister
d. Daughter

Q33. In tennis, hard court is the type of court whose surface is made of –

a. Concrete
b. clay
c. Grass
d. Capet

Q34. The national song of India was composed by –

a. Rabindranath Tagore
b. Bankim Chandra Chatterjee
c. Pydimarri Venkata Subba Rao
d. Pingali Venkayya

Q35. Which of the following is NOT an effect of Noise Pollution?

a. Death of animals
b. Tinnitus
c. Hypertension
d. Ozone depletion

Q36. Which of the following popular tourist destinations of India were built in 1911 to commemorate the visit of King George V and Queen Mary?

a. India
b. Gateway of India
c. The Prince of Wales Museum
d. Victoria terminus

Q37. Which of the following statement is true?

a. Global warming and climate change are two different issues.
b. Global warming will reduce the, annual build-up of glacier ice.
c. Global warming may cause sea levels to go down.
d. Global warming may cause contraction of deserts.

Q38. Which of the following books was NOT written by Dr. A. P. J. Abdul Kalam?

a. The Scientific Indian
b. Encisioning An Empowered Nation
c. My Country, My Life
d. Ignited Minds

Q39. ZIKA virus which damages the brain of the foetus is

a. Mosquito borne
b. Water borne
c. Air borne
d. Food borne

Q40. The name of the space shuttle, which carried the Indian born Kalpana Chawla into space was

a. Columbia
b. Challenger
c. Atlantis
d. Endeavour

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) एनटीपीसी परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Answer:
1. (a) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (c)
11. (a) 12. (b) 13. (d) 14. (a) 15. (a) 16. (b) 17. (a) 18. (a) 19. (b) 20. (d)
21. (a) 22. (b) 23. (a) 24. (a) 25. (a) 26. (a) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (c)
31. (b) 32. (a) 33. (a) 34. (b) 35. (d) 36. (b) 37. (b) 38. (c) 39. (a) 40. (b)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in