IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam Numerical Aptitude Set-1


(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam Numerical Aptitude Set-1


1. In a question on division, the divisor is 7 times the quotient and 3 times the remainder. If the remainder is 28, then the dividend is

(a) 588
(b) 784
(c) 823
(d) 1036

2. A labourer was appointed by a contractor on the condition that he would be paid Rs. 75 for each day of his work but would be fined at the rate of Rs. 15 per day for his absence, apart from losing his wages, After 20 days, the contractor paid the labourer Rs. 1140. The number of days the labourer ab- stained from work was

(a) 3
(b) 5
(c) 4
(d) 2

3. The largest number, which divides 25, 73 and 97 to leave the same remainder in each case, is

(a) 24
(b) 23
(c) 21
(d) 6

4. 0.393939...............is equal to

(a) 39/100
(b) 13/33
(c) 93/ 100
(d) 93/ 990

5.

7. The least number, by which 1944 must be multiplied so as to make the result a perfect cube, is

(a) 2
(b) 3
(c) 6
(d) 13

8.

10. The value of x in the sequence 1, 2, 6, 24, x is

(a) 46
(b) 56
(c) 96
(d) 120

11. Three numbers are in the ratio 2 : 3 : 4 and their H.C.F. is 12. The L.C.M. of the numbers is

(a) 144
(b) 192
(c) 96
(d) 72

12. If p = 99, then value of p(p2 + 3p +3) is

(a) 999
(b) 9999
(c) 99999
(d) 999999

13. If x is real, then the minimum value of (x 2 –x + 1) is

(a) 3/4
(b) 0
(c) 1
(d) 1⁄4

14. If x + y = 7, then the value of X3 +Y3 + 21xy is

(a) 243
(b) 143
(c) 343
(d) 443

15. The smallest number which should be added to the number 8958 so that the result is a perfect square is

(a) 69
(b) 67
(c) 77
(d) 79

16.

(a) 4
(b) 270
(c) 4
(d) 1/270

17. The sum of the squares of 2 numbers is 146 and the squareroot of one of them is, √5 . The cube of the other number is

(a) 1111
(b) 1221
(c) 1331
(d) 1441

18. A person started his journey in the morning. At 11 a.m. he covered 3⁄8 of the journey and on the same day at 4.30 p.m. he covered 5⁄6 of the journey. He started his journey at

(a) 6.00 a.m.
(b) 3.30 a.m.
(c) 7.00 a.m.
(d) 6.30 a.m.

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

19. The sum of the H.C.F. and L.C.M. of two numbers is 680 and their L.C.M. is 84 times their H.C.F. If one of the numbers is 56, then the other number is

(a) 64
(b) 72
(c) 96
(d) 80

23. The missing term of the sequence 9, 12, 11, 14, 13, _, 15 is

(a) 12
(b) 16
(c) 10
(d) 17

24. If two numbers are each divided by the same divisor, the remainders are respectively 3 and 4. If the sum of the two numbers be divided by the same divisor, the remainder is 2. The divisor is

(a) 9
(b) 7
(c) 5
(d) 3

25.

27. (1 + 3 + 5 + 7 + 9 +...+ 99) is equal to

(a) 2050
(b) 2500
(c) 2005
(d) 2002

28. (53 × 87 ÷ 159 × 21 + 106 × 25) is equal to

(a) 16000
(b) 1060
(c) 10600
(d) 60100

29. The missing digit (*) in 1276* so that the number is a perfect square, is

(a) 1
(b) 4
(c) 8
(d) 9

30. Dina can type 30 words in 1 minute and Dodo 25 words in 1 minute. 1st Dina typed for 1 minute, then Dodo typed for 1 minute and so on. In this way, typing alternately they typed 600 words. The time taken by them in typing these 600 words was’

(a) 22 minutes
(b) 21 minutes 48 seconds
(c) 21 minutes
(d) 21 minutes 25 seconds

31. A certain distance is covered by a vehicle at a certain speed. If half of this distance is covered by another vehicle in double the time, the ratio of the speeds of the two ve- hicles is

(a) 1 : 4
(b) 1 : 2
(c) 2 : 1
(d) 4 : 1

32. The ratio of lengths of two trains is 5 : 3 and the ratio of their speeds is 6 : 5. The ratio of times taken by them to cross a pole is

(a) 5 : 6
(b) 11 : 8
(c) 25: 18
(d) 27: 16

33. The average of 10 numbers is 7. If each number is multiplied by 12, then the average of the new set of numbers will be

(a) 7
(b) 19
(c) 82
(d) 84

34. X has twice as much money as that of Y and Y has u0% more money than that of Z. If the average money of all of them is Rs. 110, then the money, which X has, is

(a) Rs. 55
(b) Rs. 60
(c) Rs. 90
(d) Rs. 180

35. The average age of 30 students is 9 years. If the age of their teacher is included, the average age becomes 10 years. The age of the teacher (in years) is

(a) 27
(b) 31
(c) 35
(d) 40

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

Answer Key :

 1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (d) 11. (a) 12. (d) 13. (a) 14. (c) 15. (b) 16. (c) 17. (c) 18. (d) 19. (c) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (b) 24. (c) 25. (d) 26. (a) 27. (b) 28. (c) 29. (d) 30. (b) 31. (d) 32. (c) 33. (d) 34. (d) 35. (d)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in