(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam General Awareness Set-3


(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam General Awareness Set-3


1. The Vice President of India is elected by

(a) the members of the Parliament
(b) the members of the Rajya Sabha
(c) the elected members of the Parliament
(d) the members of the Parliament and State Legislatures

2. When was the comprehensive reorganisation of Indian States completed in accordance with the recommendations of States Re- organisation Commission ?

(a) 1953
(b) 1956
(c) 1960
(d) 1966

3. When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, “None will believe that a man like this in body and soul ever walked on this earth” ?

(a) Bertrand Russell
(b) Leo Tolstoy
(c) Albert Einstein
(d) Khan Abdul Ghaffar Khan

4. Who built the Tower of Victory’ (Vijay Stambha) in the Chittor Fort?

(a) Rana Sanga
(b) Rana Ratan Singh
(c) Rana Hamir Deva
(d) Rana Kumbha

5. In violation of the Salt Laws, Gandhiji started a movement called

(a) Non-Cooperation movement
(b) Swadeshi Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) None of the above

6. In which of the following wars, the French were completely de- feated by the English ?

(a) Battle of Wandiwash
(b) Battle of Buxar
(c) Battle of Plassey
(d) Battle of Adyar

7. The Cabinet Mission came to India in

(a) 1943
(b) 1944
(c) 1945
(d) 1946

8. The first to come and last to leave India were

(a) the Portuguese
(b) the French
(c) the English
(d) the Dutch

9. IR 20 and Ratna are two important varieties of

(a) wheat
(b) bajra
(c) jowar
(d) paddy

10. TheTrans-Siberian Railway (8960 km) connects____in the West to___in the East.

(a) Moscow, Tashkent
(b) St. Petersburg, Omsk
(c) Moscow, Irkutsk
(d) St. Petersburg, Vladivostok

11. Indira Gandhi Rashtriya Udan Academy is located at

(a) Secunderabad
(b) Rae Bareilly
(c) Jodhpur
(d) Delhi

12. Which one of the following rivers of Peninsular India does not join Arabian Sea ?

(a) Periyar
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Tapti

13. Which one of the following correctly describes AGNI ?

(a) A fighter plane
(b) A versatile tank
(c) A long-range missile
(d) A long-range gun

14. Instrument used for measuring area on maps is called

(a) Planimeter
(b) Eidograph
(c) Pantograph
(d) Opisometer

15. If the blood group of one parent is AB and that of the other O, the possible blood group of their child would he

(a) A or B
(b) A or B or O
(c) A or AB or O
(d) A or B or AB or O

16. How many hones are there in the human body?

(a) 187
(b) 287
(c) 206
(d) 306

17. Dinosaurs were

(a) mammals that became extinct
(b) large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species
(c) egg-laying mammals
(d) reptiles that became extinct

18. Sweat glands in mammals are primarily concerned with

(a) removal of excess salts
(b) excretion of nitrogenous wastes
(c) thermoregulation
(d) sex-attraction

19. The vitamin that helps to prevent infections in the human body is

(a) vitamin A
(b) vitamin B
(c) vitamin C
(d) vitamin D

20. The normal RBC count in adult male is

(a) 5.5 million
(b) 5.0 million
(c) 4.5 million
(d) 4.0 million

21. A storm is predicted if atmospheric pressure

(a) rises suddenly
(b) rises gradually
(c) falls suddenly
(d) falls gradually

22. The gas which turns into liquid at the lowest temperature among the following is

(a) hydrogen
(b) oxygen
(c) helium
(d) nitrogen

23. An egg sinks in soft water but floats in a concentrated solution of salt because

(a) egg absorbs salt from the solution and expands
(b) albumin dissolves in salt solution and egg becomes lighter
(c) the density of salt solution exceeds the density of eggs
(d) water has high surface tension

24. What should a person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed ?

(a) Bring his hands together
(b) Raise his hands up
(c) Spread his hands outwards
(d) Sit down with raised hands

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

25. Gunpowder consits of a mixture of

(a) sand and TNT
(b) TNT and charcoal
(c) nitre, sulphur and charcoal
(d) sulphur, sand and charcoal

26. Which of the following is the sweetest sugar ?

(a) Sucrose
(b) Glucose
(c) Fructose
(d) Maltose

27. In nuclear reactors, graphite is used as a/an

(a) fuel
(b) lubricant
(c) moderator
(d) insulator

28. Which of the following celestial bodies contains abundant quantities of helium-3, a potential source of energy ?

(a) Earth
(b) Moon
(c) Venus
(d) Saturn

29. Which of the following International Tennis Tournaments is held on grass court ?

(a) US Open
(b) French Open
(c) Wimbledon
(d) Australian Open

30. What is the name of the writer of Indian origin whose novel, The Inheritance of Loss has bagged Man Booker Prize ?

(a) Vikrani Seth
(b) Kiran Desai
(c) Salman Rushdie
(d) V.S. Naipaul

31. Which country from the following is a permanent member of UN Security Council ?

(a) Switzerland
(b) People’s Rupublic of China
(c) Japan
(d) Ukraine

32. The Loktak Lake on which a hydroelectric project was constructed is situated in the State of

(a) Madhya Pradesh
(b) Manipur
(c) Meghalaya
(d) Himachal Pradesh

33. What is the motto incorporated under our National Emblem ?

(a) SatyamShivam
(b) Satyam Shivam Sundaram
(c) SatyarnevaJayate
(d) Jai Hind

34. The H5N1 virus which causes bird flu was first discovered in

(a) 1991
(b) 1995
(c) 1997
(d) 2001

35. The Southern tip of India is

(a) Cape Comorin (Kanyakumari)
(b) Point Calimere
(c) Indira Point in Nicobar Islands
(d) Kovalam in Thiruvananthapuram

36. According to a resolution adopted by the United Nations General Assembly, ‘International Day of Peace’ is observed every year on

(a) September 1
(b) September 14
(c) September 21
(d) September 30

37. Where was the last Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit held ?

(a) Sydney
(b) Auckland
(c) New York
(d) Beijing

38. According to the UN Convention on the rights of children,which of the following is not a right ?

(a) Safe drinking water
(b) Adequate standard of living
(c) Education
(d) Marriage

39. Who is the author of Ageless Body, Timeless Mind?

(a) V.S. Naipaul
(b) Deepak Chopra
(c) Dom Moraes
(d) Tony Kusher

40. Which cricketer holds the record for scoring highest number of runs in a test match innings?

(a) Gary Sobers
(b) Vivian Richards
(c) Sunil Gavaskar
(d) Brian Lara

41. Which of the following is not considered as National Debt ?

(a) National Savings Certificates
(b) Long-term Government Bonds
(c) Insurance Policies
(d) Provident Fund

42. The main determinant of real wage is

(a) extra earning
(b) nature of work
(c) promotion prospect
(d) purchasing power of money

43. The birthrate measures the number of births during a year per

(a) 100 population
(b) 1000 population
(c) 10000 population
(d) 100000 population

44. Which of the following is not included in the National Income ?

(a) Imputed rent of owneroccupied houses
(b) Government expenditure on making new bridges
(c) Winning a lottery
(d) Commission paid to an agent for sale of house

45. Personal disposable income is

(a) always equal to personal income
(b) always more than personal income
(c) equal to personal income minus indirect taxes
(d) equal to personal income minus direct taxes

46. Who prepared the first estimate of National Income for the country ?

(a) Central Statistical Organisation National Income Committee
(c) Dadabhai Naoroji
(d) National Sample Survey Organisation

47. A Bill referred to a ‘Joint Sitting’ of the two Houses of the Parliamentis required to be passed by

(a) a simple majority of the members present
(b) absolute majority of the total membership
(c) 3 rd majority of the members present
(d) 4 th majority of the members present

48. Who is the constitutional head of the Government of India ?

(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of India
(d) Attorney General

49. Who certifies a Bill to be a Money Bill in India ?

(a) Finance Minister
(b) President
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Prime Minister

50. By which Amendment were ‘Fundamental Duties’ added to the Constitution ?

(a) 40th Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 44th Amendment
(d) 45th Amendment

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

<< Go Back to Main Page

Answer Key :

1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5.(c) 6. (a) 7. d) 8.(a) 9.(d) 10.(d) 11.(b) 12.(b) 13.(c) 14.(a) 15.(a) 16.(c) 17.(d) 18.(c) 19.(c) 20.(b) 21.(c) 22.(a) 23.(c) 24.(c) 25.(c) 26.(a) 27.(c) 28.(b) 29.(c) 30.(b) 31.(b) 32.(b) 33.(c) 34.(c) 35.(c) 36.(c) 37.(a) 38.(d) 39.(b) 40.(d) 41.(c) 42.(d) 43.(b) 44.(c) 45.(d) 46.(c) 47.(a) 48.(a) 49.(c) 50.(b)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.