Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam Solved Question Paper - 2013

Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam

Solved Question Paper - 2013

1. Mahatma Gandhi where your Dundee trip was initiated?
(A) Dundee (b) the Sabarmati (c) Champaran (d) South Africa

(Ans: b)

2. Which of the famous Jallianwala Bagh incident took place in the city?
(A) Patiala (b) Chandigarh (c) Amritsar (d) Jalandhar

(Ans: c)

3. 'Inqualab live' Who gave the slogan of?
(A) Subhas Chandra Bose (b) Sardar Bhagat Singh (c) Chandrashekhar Azad (d) Muhammad Iqbal

(Ans: b)

4. Which of the following is the river falls into the Arabian Sea?
(A) Kaveri (b) Krishna (c) Godavari (d) Indus

(Ans: d)

5. From the perspective of the area is the largest state of India which?
(A) Uttar Pradesh (b) Rajasthan (c) Madhya Pradesh (d) Maharashtra

(Ans: b)

6. 'Zoom' is?
(A) a sort of tribal dance (b) A type of plantation
(C) a type of wind (d) the type of festival

(Ans: b)

7. "The heart of the Indian Constitution," stated which of the following?
(A) religious freedom (b) the right to equality
(C) Right to Constitutional Remedies (d) Preamble

(Ans: c)

8. President's rule in the state constitution, which is levied under Article?
(A) Article -352 (b) of Article -356 (c) of Article -360 (d) of Article -370

(Ans: b)

9. A Bill is a Money Bill or not, who it describes?
(A) President (b) Speaker (c) Prime Minister (d) Vice President

(Ans: b)

10. Who among the following Bhoodan movement was started?
(A) Mahatma Gandhi (b) Vinova Bhave (c) Bllbbai Sardar Patel (d) JP

(Ans: b)

RRB Loco Pilot (ALP) Exam 2019 Printed Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा अध्ययन सामग्री


11. Start date of the fiscal year in India is-
(A) 1 March (b) 1 January (c) 1 April (d) 1 November

(Ans: c)

12. Which of the following is the Bank of the private sector?
(A) Vijaya Bank (b) Syndicate Bank (c) Indian Overseas Bank (d) the Unit Trust of India

(Ans: d)

13. India's national income to estimate what's the job?
(A) Planning Commission (b) Ministry of Finance (c) National Development Council (d) The Central Statistical Organisation

(Ans: d)

14. The speed of a supersonic aircraft that is-
(A) equal to the movement of sound (b) At the sound moves
(C) sound moves over (d) movement of light equivalent

(Ans: c)

15. 'light years' Which of the following is the unit?
(A) move (b) energy, (c) the distance (d) Time

(Ans: c)

16. Forms measurement of pure gold
(A) 18-carat (b) 20 carats (c) 22 carat (d) 24 carat

(Ans: d)

17. 2010 E. In the Commonwealth Games which of the following will be in town?
(A) Manchester (b) Kuala Lumpur (c) New Delhi (d) Sydney

(Ans: c)

Former Pakistan cricket coach Bob Bulmr 18. In which city was born?
(A) Jaipur (b) Kanpur (c) Mumbai (d) Motihari

(Ans: b)

19. where Gautama Buddha gave his teachings?
(A) Bodh Gaya (b) Lumbini (c) Kushinagar (d) Sarnath

(Ans: d)

20. Which of the following rule to the Chinese traveler Xuanzang visited India?
(A) Chandragupta II (b) Samudragupta (c) Harsha (d) Kanishka

(Ans: c)

21. Who was the establishment of Khalsa Panth?
(A) Raja Ranjit Singh (b) Guru Gobind Singh (c) Guru Tegh Bahadur (d) of Guru Nanak Dev

(Ans: c)

22. Third Battle of Panipat was among whom-whom?
(A) the Mughal and British (b) the Afghan and French (c) the Afghans and the Marathas (d) Fenc and British

(Ans: b)

23. Who was the Arya Samaj founded?
(A) Raja Ram Mohan Roy (b) Swami Dayanand Saraswati
(C) Swami Vivekananda (d) Keshvcndra Sen

(Ans: c)

24. Which of the following is part of administrative policy?
(A) truth (b) Efficiency (c) neutrality (d) All of the above

(Ans: b)

25. Which of the following IAS framework of the model is derived from the country?
(A) United States (b) Great Britain (c) Russia (d) Canada

(Ans: d)

26. In 2005, the 'right to information', the person who is leading in the convention?
(A) Sunderlal Bahuguna (b) Medha Patekar (c) Rajendra Singh (d) Aruna Roy

(Ans: d)

27. Which of the following is the state's sex ratio over 1000?
(A) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Andhra Pradesh (d) HP


28. How much per year in the 11th Five Year Plan has set a target of job creation?
(A) 5 million (b) 10 million (c) 15 million to (d) 1 million

(Ans: d)

29. Which of the following is the agency district cooperative credit system?
(A) The State Co-operative Banks (b) Central Cooperative Bank (c) Apex Bank (d) Regional Rural Banks

(Ans: b)

30. Governor (Governor) who makes the swearing?
(A) Prime Minister (b) Chief (c) the Chief Justice of the High Court, (d) the President

(Ans: c)

31. Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration where it is located?
(A) Gurgaon (b), New Delhi (c) Mussoorie (d) Nainital

(Ans: c)

32. In India, District Collector (DC) When was the creation of the post?
(A) 1892 e. (B) 1872 e. (C) 1972 e. (D) 1792 e.

(Ans: d)

33. Which of the following pay commission has been set up recently?
(A) fourth (b) the fifth (c) sixth (d), seventh

(Ans: c)

34. Which of the following elections by the Election Commission is not?
(A) President (b) Vice President (c) CM (d) None of these

(Ans: c)

35. Which bank First Imperial Bank "was known?
(A) Reserve Bank of India (b) State Bank of India
(C) Punjab National Bank (d) Exim Bank

(Ans: b)

36. "Wind laughing, 'What is that?
(A) a public undertaking (b) Siberian duck (c) a well-known bird sanctuary (d) a boat

(Ans: a)

37. Which city with a population over 10 million people living in slums or settlements is the lowest number of?
(A) Delhi (b) Greater Mumbai (c) Bangalore (d) Patna

(Ans: c)

38. The President of the Lok Sabha, which is nominated for 2 people from the community?
(A) Buddhist monks (b) find Rsion (c) Anglo-Indians (d) None of these

(Ans: c)

39. Investment Commission (Commission appropriation) Which of the following are the chairman?
(A) Mukesh Ambani (b), Tata (c) Joy M (d) Hassan Azim Premji

(Ans: b)

40. Who is India's largest software company?
(A), Wipro (b) Infosys (c) TCS (D) Satyam

(Ans: b)

41. In India, people living below the poverty line is set to identify the many parameters?
(A) 10 (b) 13 (c) 15 (d) 16

(Ans: b)

42. NASSCOM (NASSCOM) Which of the following are the president?
(A) Dewang Mahato (b) Kiran Karnik
(C) v. Ramalingam Raju (d) Laxmi Narayan

(Ans: d)

43. Who was the president of the Indian National Congress, the first Muslim?
(A) Muhammad Ali Jinnah (b) Badruddin Tyabji
(C) Sir Syed Ahmed Khan (d) Abul Kalam Azad

(Ans: b)

44. Which of the following at the end of his life, Ramakrishna Mission Swami revolutionary terror had become?
(A) A Rbind Ghosh (b) Hem Kanungo (c) Ajit Singh (d) Jtindranath Bandyopadhyay

(Ans: d)

45. When does the minimum distance between the Sun and Earth?
(A) 22 September (b) 21 June (c) 21 September (d) 3 January

(Ans: d)

46. ​​"Midnight Sun" can be found to the situation in the region?
(A) tropical regions (b) warm temperate zone
(C) the northern and southern polar regions (d) the time of the solar eclipse anywhere

(Ans: c)

47. America's resident redneck people what is known?
(A) Buschmann (b) Alpine (c) Amerind (d) Mastijo

(Ans: c)

48. Which of these 'Madyamika School of Philosophy' was the founder of?
(A) Asng (b) Bsubnd (c) Nagarjuna (d) Nagsen

(Ans: c)

49. Which is the novel written by Premchand?
(I) Premasry (ii) four chapters (iii) amphitheater (iv) Godaan
(A) i, ii and iv (b) i and iv (c) i, iii and iv (d) ii and iii

(Ans: c)

50. Which of the following is correctly matched?
(A) Justice Movement - Northern India (b) Kayasthas movement - Karnataka
(C) lingayat Movement - South (d) Namsudra movement - Bengal

download

Click Here To Download PDF

RRB Loco Pilot (ALP) Exam 2019 Printed Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा अध्ययन सामग्री

Courtesy: RPF

>>Go Back to Main Page

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in